Cara Melupakan Kekasih (Orang Yang Kita Sayang)

Share on Tumblr
Cara Melupakan Kekasih (Orang yang kita sayang)

Bukan mudah melupakan orang yang kita sayang, apatah lagi dia insan paling istimewa dalam hidup kita.Namun kita terpaksa melupakannya apabila dia bukan lagi yang terbaik untuk kita ataupun kita sebenarnya bukan yang terbaik untuk dia.

Oleh itu, mari kita kongsi tips dan panduan melupakan orang yang kita sayang.

1. Menerima kenyataan
Menerima dengan lapang dada kenyataan hidup ini dan selalu ingat bahawa dia memang bukan yang terbaik untuk kita  dan yakin bahawa suatu ketika nanti kita akan bertemukan insan yang terbaik untu kita.

2. Menyibukkan diri
Anda perlu menyibukan diri dengan mengajak teman-teman terdekat anda untuk 'hangout' seperti menonton wayang, berjalan-jalan ke taman hiburan, atau sekadar lepak dicafe sambil cuci mata manalah tau ada 'sasaran' baru yang boleh membuatkan anda terhibur dan dapat mempercepat melupakan si dia. Ini kerana ada beberapa theory membuktikan untuk melupakan si dia carilah si pengganti.

3. Hindari dari si dia
Hindari segala perkara yang berhubungan dengan si dia seperti SMS dan telefon apatah lagi bertemu kerana itu akan membuat anda terus mengingatnya kembali. Kalau boleh hide si dia akaun Facebook anda tanpa perlu remove as friend.

4. Hindari perkara-perkara romantis 
Ketika dia sudah tidak bersamamu, anda akan selalu merasa sensitif jika ada orang lain bersikap romantis kepada pasangannya. Oleh itu hindarilah filem atau lagu-lagu romantis yang dapat mengingatkan anda kepada si dia, anda boleh menggantikannya dengan menonton filem komedi, action atau horror serta anda juga seharusnya mendengar lagu-lagu yang ceria dan membuat anda bersemangat untuk meneruskan hidup anda.

5. Berubah menjadi lebih baik
Terkadang kerana cinta kita menjadi buta, bahkan ada orang yang rela menghancurkan dirinya hanya kerana kehilangan orang yang mereka sayang. Menghancurkan diri sendiri itu bukanlah jalan penyelesaiannya kerana ia sangat merugikan. Oleh itu cabar diri anda untuk menjadi insan yang terbaik untuk membuatkannya rasa menyesal kerana sudah mensia-siakan kita. Bila anda menjadi lebih baik maka percayalah anda berhak mendapat pengganti yang lebih baik. Bila anda mendapat pengganti yang lebih baik anda akan dapat melupakan si dia. 

Jika tips di atas telah anda cuba dan ianya berhasil, maka usaha anda nyata tidak sia-sia. Yang penting jangan jadikan si dia di masa lalu itu sebagai musuh. Apa yang penting, anda sudah mampu meneruskan hidup anda yang sekarang tanpa menoleh lagi kebelakang. Jadikan saja kenangan masa lalu itu sebagai pengajaran yang berharga untuk hubungan anda selanjutnya

Sumber: akudansesuatuz.blogspot.com
Cara Melupakan Kekasih (Orang Yang Kita Sayang)

1 Komen:

Tanpa Nama berkata...

Salam, nk tanya. Sy ade kenal sorang mamat ni. Dia hensem. Kawan sy ramai suke dia. Kami masih sekolah, form 4. Kitaorang sekelas. Dulu, sy suke die. Die xsuke sy. Tp skrg, kwn die ckp die suke sy. Tp, die selalu jer ckp dngn perempuan lain. Xpedulikan sy. Betul ke dia suke sy? Mohon beri pendapat (sy xpernak ckp ngan die dn die xpernah cckp dngn sy)


Thanks for the tips.. :)

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.