Kamus Loghat JOHOR

Share on Tumblr
Kamus Loghat JOHOR



Anu – apa-apa yang lupa apa bendanya, BUKAN MENCARUT
Alan-alan – perli

Basan – diguna pakai seharian
Bangkit kain – angkat kain di ampaian
Bengkak – lembab (slow, bukan basah)
Berdano – kotor berdaki
Berdecet – (frasa: tak berdecet) – tak berbunyi langsung
Berdempeng – bergema
Berdene – (frasa: cair berdene) – cair sangat
Berendut – bercinta, dating²
Bergenggeng – melekat
Berkat – lauk kenduri yg ditapaukan oleh tuan rumah = bontrot (Jawa)
Berkecah – bersepah
Berkelon – baring bermanja² (biasanya anak dgn mak)
Berlegai – rehat, bersenang²
Berlengas – melekit (badan)
Bersanggor – pit stop di rumah jiran sblm berarak ke rumah pengantin lelaki, utk tambah² bedak atau betul²kan kain samping
Bersesoh – kecoh
Bertandak – berjoget
Bertangkup – (frasa: muka bertangkup) – muka masam
Berteromba – lari/kejar laju²
Beskot – biskut
Bigor – gila²
Bintat – ‘bengkak’ akibat gigitan nyamuk
Biol – gila
Birah – sosial/meriah (ie. anak dara)
Bobos – berlobang/tembus
Boncah – boros
Bontrot – lauk kenduri yg ditapaukan oleh tuan rumah = berkat (Melayu)
Boyak – gemok
Bulor – rabun/buta
Bulu selai – ke sana sini tak tau diam
Buragas – budak lasak tahap mcm anak jin
Buran – bambu, marah cukup², brainwash

Cecah – cicah
Cecak – cicak
Cemplang – kopi tak cukup pekat, weak coffee
Cendekel – kedekut
Cengeng – senang nak nangis
Conet (/cenonet) – benda kecik

Debik – pukul
Dedor – badan panas pra demam
Deras – cepat

Ek – kan (eg.cendol tu sedap ek)
Ek – penyedap ayat soal (eg.kenapa mahal sgt ek)
Epok² – karipap

Galih – bergerak sedikit ke tepi
Gebor – selimut
Gedoboh – baju yg besar, longgar
Gemeng – pening/high satu macam
Gembeng – kuat nangis
Godak – kacau, gaul
Gogop – minum terus dari teko/jug
Gonjol – gila², bordering into gila

Hagol – hantuk
Hambat (/perambat) – kejor*
Hampor – karpet
Hapah – ‘apa’ dlm bentuk negatif (eg.hapah pun tak tau)
Haus – dahaga
Herot – senget

Jemput² – cucur, cekodok
Jerang air – masak air

Kantung – beg berupa sarung
Katup – tutup
Kebaton – keras
Kebelai – lapar sgt sampai terlepek
Kebotong – kenyang sgt sampai terlepek
Kebukun – nasi tersangkut kat tekak sbb kering sgt
Kecur – terliur
Keket – kurus keding
Kejam – pejam (mata)
Kejor* – kejar
Kelesa – pemalas
Kemahak – tamak, nak sangat
Kemamor – gabra, gelabah
Kemap – tutup mulut tak mau bukak
Kemek – lekuk
Kememe – senang nangis
Kemproh – buat kerja tak senonoh, clumsy
Kemut – kedekut
Kepingin – teringin
Kerenyam – picit dengan geram
Keruk – garu
Kesarok – kelakuan over, mcm kena rasuk
Keselap – (frasa: tak keselap) – tak sabar
Keseret – refer kebukun
Keset – malas
Ketengi – org bersalah buat muka tak bersalah
Ketetel – laju, ligat (lari)
Ketil – cubit
Kokak – low class
Kokel – ratah tulang
Kopok – pekak
Korek – (ie.korek pensel) – asah pensel

Lat – selang
Lelor – heret
Lemban – lembab (slow, bukan basah)
Lembek – tilam
Lemor – masuk angin
Lepak – penat sangat
Lidas – lidah pedas (eg.lepas makan nenas)
Lintang kedak – tunggang langgang
Lodoh – hancur
Lokoh – low class
Lokos – (frasa: basah lokos) – kuyup
Longkah – senang tanggal, tak lekat (eg.rambutan, kahak)
Longkom – (frasa: pinggan longkom) – mangkuk
Lunyai – hancur

Medu – manis sangat
Meladung – air/kuah yg byk, bertakung
Melantong – busuk
Melengkor – baring² takde faedah
Meleset – duduk dekat² gesel², melekap
Melesir – (frasa: tawar melesir) tawar sangat
Membayak – gemok melimpah
Memberot – buang air besor
Membeser – buang air kecik
Membongkor – menyepah
Menais – melekit (makanan)
Mencodak – mencanak naik
Menebeng – menempel tunjuk muka
Mengekor – asik ikut org ke mana²
Mengeletis – gatal (ie.anak dara), bukan gatal itchy
Mengelinjang/melinjang – ligat main tak sador diri
Mengelenyor – tak tau diam
Mengempor – beralih dari straight line, melayang
Mengeteh – minum² kat kedai
Menggelatuk – menggigil
Menggelupor – gelabah
Mengiler – kempunan
Mengompol – kencing malam
Mengonyel – mengunyah
Mengopes – menyelongkar
Menjajor – tak tentu arah
Menjejes – tumpah sikit²
Menjelor – baring tak buat apa² kerja
Menjeng – mengada²
Menjengkit – berjalan, berpoya-poya
Menonong – jalan laju tak pandang kanan kiri
Menotos – menitis dlm volume yg banyak
Mentel – mengada² manja
Mentong – makan lagi
Menyasor – sesat
Menyelanak – merayau
Menyelongkor – menyelongkar
Menyendor – berdengkur
Menyusor – cari akal apa nak buat
Meraban – merepek
Mereban – tiba tempat yg tak dituju
Meremut – banyak/ramai
Meropes – suka membelek benda (esp.barang org lain)
Molor – longgar

Nengok – tengok
Ngempeng – bermanja² dgn melekapkan badan
Ngigo – mengigau
No – benar, sangat
Nyonyot – hisap

Padah – sangat (eg.padah malas nak lipat baju)
Pang pang alang – bingai
Panggil – kenduri kawin
Pakkal – nasib/nasib baik
Pasor lambak – pasor malam
Peel – perangai tak elok
Pekung – busuk
Penanggah – ahli rewang, team yg menolong masa kenduri
Pengkor – kaki cacat
Pengor – bodoh sangat
Penyek – pipih
Pepah – pukul
Perambat (/hambat) – kejor*
Peroi – bodoh, peghak, bongek
Pesek – hidung tak mancung
Perun – bakar sampah
Potel – patah

Ralit – leka
Rengsa – sakit badan esp. masa demam
Retas (/tetas) – jahitan baju terbukak
Rewang – gotong royong utk kenduri
Roti prata – roti canai
Robok – almari

Sador – sedar
Saing – sama², together
Sangap – menguap
Santak – hingga (masa) eg.tidor santak ke ptg
Sarap – sarapan
Sebeban – benda yg banyak
Seluor katok – seluor pendek/dalam
Sememeh – comot
Sendeng – senget
Sendo – debab
Sengayut – bergayut
Sentol – montel
Semangka – tembikai
Semput – asthma
Seri beri – sepadan, sama naik

Tegak – terus (jalan)
Teket – tiket
Telap – botol/balang bertutup
Tepen – mangkuk tingkat
Tesempo – tersipu malu
Terbelkek – sedu
Terbose – (frasa: perut terbose) buncit, terkeluar
Tercebur – jatuh dalam air
Tercongok – tercatuk
Tercopong – tercengang
Terjal – terlampau nakal
Terjengol (/menjengol) – muncul tiba²
Terjojol – terkeluar, tersembul
Terkemut² – buat benda lambat²
Terkeseng² – jalan/buat sesuatu lambat²
Terkonteng² – sorang² takde kawan kat sesatu tempat
Terpaling – terbalik kanan-kiri
Terpeleot – terseliuh
Terpeleset – tergelincir
Terpentong – terketuk, terhantuk
Terponggeng – (tidor/baring) meniarap yg nampak punggung
Tersentil – terkeluar sikit
Tertonggoh – duduk tak gerak²
Tiba – sampai
Torek – pekak/sakit telinga yg bernanah
Tutuh – takik dgn parang

Source: Wordpress.com
Kamus Loghat JOHOR

4 Komen:

Tanpa Nama berkata...

poyo nak mampuih

Tanpa Nama berkata...

meleleh air mata ktawa tak brenti renti,klako

Tanpa Nama berkata...

gobok la..bukan robok

Sahra in Dubai berkata...

Terima kasih banyak kepada teman saya yang di Singapura ..! berkat postingan dia di halaman facebook TKI Sukses saya baca. Saya bisa kenal nama nya Mbah Suroto. saya tidak tau apa ini secara kebetulan saja. Tapi yang jelas saya berani sumpah demi alloh kalau saya tidak menikmati hasil nya bantuan dari mbah.

waktu itu setelah pikir-pikir kurang lebih 5 tahun kerja jadi Tkw di Saudi Arabia hanya jeritan batin saya alami. Berkat bantuan beliau melalui Pesugihan Dana Gaib nya ini alhamdulillah sekarang kehidupan saya jauh lebih baik dari sebelumnya.

Tergantung keyakinan dan kepercayaan saja. Banyak pilihan di berikan yaitu Dana Hibah, penglaris usaha dagan, dana gaib, anka gaib togel 3D,4D,5D,6D jampi pelet, ingin cepat dapat pekerjaan, dll....

Kini saya berbagi pengalaman saja sudah saya rasakan dan buktikan sampai sekarang. Atau mungkin ada teman mau hubungi langsung beliau ini nomer WhatsApp nya 0822 9127 7145 Semoga bermanfaat. aminn...

Info lebih jelas nya buka saja situs beliau di sini https://pesugihanputihislamia.blogspot.com.

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.