Panduan atasi perasaan malu

Share on Tumblr
Malu, Panduan mengatasinya

Miza seorang gadis yang berkulit putih kemerahan.

Setiap kali dipuji mukanya akan bertukar warna serta menampakkan kelainan pada wajahnya. Begitu juga ketika Miza dimalukan oleh rakan-rakan.

Namun yang lebih teruk, Miza juga mempunyai tahap malu yang keterlaluan sehinggakan dirinya terasa tersisih, tidak ramai rakan serta sering rasa diri dipulaukan.

Hakikatnya, semua orang mempunyai sifat malu, baik lelaki mahupun wanita akan merasa malu pada waktu-waktu tertentu dalam hidupnya.

Apabila berasa malu, kita sebenarnya mengalami rasa tidak selesa sama ada untuk jangka masa pendek atau jangka panjang, tidak mampu untuk bertentang mata atau berkata-kata.

Antara keadaan yang menimbulkan rasa malu kepada kita termasuklah, apabila diperkenalkan kepada seseorang yang sangat diminati.

Malu juga akan dialami sekiranya anda pergi ke suatu tempat yang baru anda
kunjungi dan pengunjungnya tidak anda kenali walau seorang pun.

Dalam waktu-waktu biasa, kita juga akan merasa malu apabila ingin bertanya
kemusykilan terutamanya dalam kelas, meminta sesuatu ketika berada di sesebuah kedai dan sebagainya.

Kita juga akan merasa malu untuk berjumpa orang ramai sekiranya kita tidak mempunyai rupa paras yang cantik atau keadaan fizikal yang baik seperti 'golongan istimewa'.

Adalah perkara biasa jika seseorang itu merasa malu, namun malu juga boleh membawa kepada keadaan yang lebih parah sekiranya seseorang itu 'malu tidak bertempat'.

Lebih parah pula, malu boleh menjadikan seseorang itu murung, kurang keyakinan diri atau menghadapi masalah mental dengan mencipta dunia tersendiri termasuklah mencari ketenangan dengan cara yang tidak sewajarnya.

PUNCA MALU

Perasaan malu yang ada dalam diri kita banyak bergantung pada apa yang dilalui oleh diri sendiri semasa kita kecil.

Keakraban hubungan di antara ibu serta bayi yang dilahirkan boleh mencorakkan hubungan anak-anak mereka di masa akan datang.

Penting bagi ibu bapa tahu bahawa, kanak-kanak bukan sahaja perlukan kasih sayang bahkan mereka juga memerlukan belaian seterusnya perlindungan dalam perkembangan emosi.

Mereka yang terlalu dimanjakan dikatakan lebih malu berbanding mereka yang tidak dipedulikan oleh keluarga semasa kecilnya.

Ini kerana malu sentiasa wujud dengan kasih sayang serta perhatian baik yang sewajarnya diberikan kepada mereka.

CARA MENGATASINYA

Malu memang dirasai oleh semua orang tidak kira lelaki dan wanita. Namun dalam hal ini wanita mempunyai lebih banyak sifat malu berbanding lelaki.

Apa yang membezakan hanyalah tahap malu sama ada yang biasa serta yang serius hingga boleh mengganggu hidup serta perjalanan bersosial.

Lantaran sifat malu sering dialami semua orang, mereka yang mengalaminya pada tahap yang biasa tidak perlu risau mengenainya.

Bagaimanapun, jika malu berada di tahap yang kronik, sesuatu harus dilakukan agar sifat ini tidak terus-terusan memakan diri sendiri.

PANDUAN ATASI MALU

* Sering menilai diri sendiri dari semasa ke semasa. Ini dapat membantu mencari punca sebenar mengapa anda begitu malu.

* Melatih diri supaya sentiasa berada dalam keadaan relaks kerana ini boleh membantu menggelakkan tekanan atau panik terutamanya ketika berada
bersama orang ramai.

* Jika menghadapi masalah untuk bergaul dengan orang ramai sedangkan anda banyak undangan, cuba berlatih untuk bercakap dengan baik beberapa ketika khususnya di hadapan cermin. Ini kerana pengkritik yang baik adalah diri sendiri.

* Sekiranya anda berasa malu kerana bentuk fizikal atau wajah anda tidak menarik, sentiasa katakan pada diri anda bahawa anda mempunyai keistimewaan yang lain selain kekurangan pada fizikal anda.

Hanya anda yang tahu keistimewaan pada diri sendiri, justeru itu hargainya sebaik mungkin.

* Terdapat beberapa kelas atau pusat yang mengajar bagaimana untuk membina keyakinan diri. Anda boleh menghadiri kelas tersebut jika berminat.

* Melibatkan diri dalam kerja-kerja amal adalah cara yang terbaik untuk berjumpa dengan orang ramai.

Sekali gus ia dapat membantu menghilangkan rasa malu atau kurang keyakinan diri untuk menghadapi keadaan sekeliling. Jika anda mempunyai tahap malu yang keterlaluan, bertindaklah segera mulai hari ini.

Panduan atasi perasaan malu

2 Komen:

Tanpa Nama berkata...

ya cye nie dri dlu cmpai skunk pndiam n malu y kterlaluan..
mkn at kdai pon cye mlu2...nie kan kuar gan si dye...
ermm..cm ner cye nk jdi sowang cke brckp ea...
cye nie cusah ckit nk brgaul gan owang y cye xknal....
kdang2 to mlu cye ase..yela owg laen dew kwn tapi cye sowng2 jer ermmmmmm.........

Tanpa Nama berkata...

sy ni de malu thp kronik..sy dulu de fb, tp bila xde org like page sy,lg ler sy malu..rupa sy mmng xmenarik,kalu ambil pic ngn kkwn , org laki akn puji kwn sy..pastu trus sy closed fb sy.sy xpandai ckp selalu gugup ktka bersama org yg pandai dr sy...akibatnyer dorng selalu ketawakn sy.n pandang rendah kat sy.kalu kerja group, mesti dorng marah2kn sy..padahal sy boleh bt keje cuma xberani nak kuarkn pendpat..dorng lg pandang rendah kt sb sy bdk kg,bila belajr kt bandar, sy jd kaku ngn gy hidup org bandar...takot sorng2 takot nak tny,ahkhirny sy bt dunia sy sndiri, xde org kn ketawakn sy..tp sy sunyi.

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.