Kesabaran: Allah Menguji Kita

Share on Tumblr
Tuhan sentiasa menguji kesabaran manusia

Kehidupan umat Islam di alam ciptaan Allah ini tidak terkecuali daripada berhadapan dengan ujian dan cabaran. Allah sentiasa menguji manusia dengan pelbagai ujian, apatah lagi orang beriman dan kuat beribadat. Ujian Allah bertujuan menilai sejauh manakah tahap kesabaran manusia,sama ada mereka bersabar atau sebaliknya.

Allah menjelaskan dalam al-Quran bahawa setiap manusia pasti diuji. Manusia pula perlu mengatur persediaan untuk menempuh ujian Allah, bencana atau musibah, agar tidak kehilangan punca, gelisah dan keluh kesah.

Malah, manusia perlu mempunyai daya kekuatan, kegigihan dan tidak mudah berputus asa. Ini sebenarnya memperlihatkan kemampuan manusia bersabar ketika berdepan dengan masalah dan kesukaran hidup dan meyakini setiap ujian pasti ada hikmah di sebaliknya.

Gambar Islamik


Gambar kredit: Lukisan Dakwah Islam

Dalam hubungan ini, Allah berfirman bermaksud: "Dan sesungguhnya Kami tetap akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang yang berjuang dan bersabar daripada kalangan kamu dan agar Kami dapat mengesahkan (benar atau tidaknya) berita mengenai keadaan kamu." - (Muhammad: 31).

Firman Allah lagi bermaksud: "Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman sedangkan mereka tidak diuji dengan sesuatu cubaan." - (Al-Ankabut: 2). Jelas, ujian Allah bertujuan mendidik manusia agar menghadapi hidup dengan takwa dan beriman kepada Allah.
Nilai keimanan seseorang bergantung sejauh mana kita sanggup mengharungi pahit getir hidup dengan bersabar.

Iman adalah ikatan perhubungan antara manusia dengan Allah. Ini bersesuaian dengan hakikat Islam yang membina kekuatan dalaman insan dan sentiasa pula mengiginkan kebaikan.

Sebagai manusia seharusnya kita tunduk terhadap apa jua ujian Allah dengan sabar. Bagaimanapun, kebiasaannya ramai kecundang apabila menghadapi ujian Allah, mudah putus asa, resah dan hilang sabar dengan sedikit kesulitan atau cabaran biarpun ia menjanjikan sesuatu kejayaan.

Malah, apabila ditimpa kesusahan, kemiskinan, kesakitan dan permasalahan, kita semakin tercabar dan hilang sabar. Ada pula hampir melupakan bahawa segala yang berlaku adalah kudrat Allah yang mesti diterima dengan sabar.

Rasulullah bersabda, maksudnya: "Siapa yang ingin bersabar, Allah memberikan kesabaran kepadanya. Dia tidak memberikan seseorang yang terbaik dan terluas daripada sabar."

Ditinjau keadaan dunia hari ini, dalam era globalisasi yang dicirikan ruang siber, teknologi maklumat dan digital, umat Islam tidak terkecuali daripada pelbagai masalah, ujian dan cabaran.

Bagaimanapun, pengalaman dan kenyataan menggambarkan ramai antara kita tidak bersabar menempuh ujian dan cabaran. Malah, ada segelintir umat Islam tidak dapat menerima perubahan dan peralihan struktur sosial, ekonomi dan teknologi, yang akhirnya menyebabkan mereka terpinggir dalam penguasaan teknologi.

Ini berkait rapat dengan sikap ketidaksabaran dalam penerokaan ilmu di mana cabaran dan masalah dianggap menyusah atau membebankan. Dalam pada itu, kita sering mudah tunduk kepada tekanan emosi dan nafsu dalam menghadapi persaingan mengejar kemajuan kerana sikap tidak sabar untuk berkuasa.

Kita tidak sabar dengan nafsu materialisme hingga memilih jalan mudah untuk mencapai kedudukan. Malah, ada yang terbabas daripada tuntutan Islam sehingga mengamalkan perbuatan yang terang-terangan bertentangan dengan Islam seperti penyelewengan, penipuan dan salah guna kuasa.

Kita juga tidak sabar apabila ditegur atau dikritik walaupun teguran itu untuk kebaikan bersama sehingga mencetuskan krisis berpanjangan. Kita juga tidak sabar apabila diuji dengan sedikit masalah seperti kesusahan, kerugian, kerenah keluarga, pekerjaan, perniagaan dan pendidikan.

Apa yang perlu, sewaktu umat Islam menghadapi kesukaran dan cabaran seperti kelembapan ekonomi, kemelut pasaran mata wang dan pasaran modal dan bencana jerebu, kita seharusnya memperlihatkan kesabaran, bersatu padu dan lebih kuat mengawal diri.

Umat Islam tidak seharusnya bercakap kosong, tetapi mampu bertindak berbekal kesabaran di dada, menangani keadaan yang berkemungkinan memudaratkan serta disusuli dengan menunaikan kewajipan kepada Allah dan menyelamatkan diri daripada melakukan perkara mungkar.

Justeru, umat Islam yang mempunyai akidah yang teguh akan mudah menerima bencana, kesukaran, cabaran dan masalah yang berlaku berpunca daripada kecuaian manusia sendiri, perlu sabar menghadapi ujian Allah itu.

Allah berfirman bermaksud: "Jika kamu bersabar dan bertakwa, sesungguhnya yang demikian itu termasuk urusan yang patut diutamakan." -(Ali Imran: 186).

Allah berfirman lagi, bermaksud: "Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar. Mereka itulah yang mendapat berkat yang sempurna dan rahmat daripada Tuhannya dan mereka itulah yang mendapat petunjuk." - (Al-Baqarah: 155-157).

Ditinjau perjalanan hidup kalangan utusan Allah dan salihin, mereka juga tidak terkecuali daripada ujian dan kesukaran hidup sebelum mencapai kejayaan. Malah, berapa banyak di kalangan mereka yang hidup sengsara dan menderita, tetapi tetap bersabar.

Nabi Adam, Nuh dan Muhammad tidak terkecuali daripada ujian Allah dan kesukaran hidup. Nabi Muhammad sendiri bukan sekadar diuji dengan kesukaran menegakkan Islam tetapi dijanjikan kedudukan dan kemewahan dunia oleh kaum Quraisy sekiranya baginda tidak meneruskan perjuangan menyebarkan syiar Islam.

Malah, kronologi peristiwa hijrah baginda seharusnya dijadikan iktibar, bagaimana kesabaran baginda berjaya membina kegemilangan negara Islam.

Allah berfirman melalui surah Asy-Syaffaat ayat 102 mengenai sikap kesabaran Nabi Ismail apabila bapanya Ibrahim mendapat perintah Allah supaya menyembelihnya sebagai korban kepada Allah.

Ismail dengan sabar berkata: "Wahai bapa, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, insya-Allah bapa akan mendapati aku daripada orang-orang yang sabar."

Kita juga sering mendengar riwayat Bilal Rabbah, seorang hamba yang sangat penyabar. Sungguhpun diseksa dan dicaci, beliau tetap bersabar dan imannya tidak pernah berganjak. Kesabarannya mendapat ganjaran di dunia apabila dimerdekakan oleh Abu Bakar as-Siddiq dan pada akhirnya dijanjikan syurga oleh Allah.
Dalam suatu riwayat lain diceritakan kesabaran Ammar - anak Yassir dan Sumaiyah, ketika berdepan dengan seksaan kaum musyrikin Makkah. Rasulullah ketika melawat keluarga Ammar, bersabda: "Bersabarlah kamu wahai keluarga Yassir, kesabaran kamu akan dianugerahkan balasan syurga."

Begitulah kelebihan sifat sabar yang bukan sahaja menjanjikan kejayaan di dunia bahkan kenikmatan di akhirat. Justeru, kita perlu menanam sifat sabar pada diri dan ahli keluarga, di samping tidak meremehkan hal fardu kifayah seperti mendalami ilmu pengetahuan, terutama teknologi maklumat agar dapat meningkatkan kehidupan umat Islam dan menjadi umat yang tidak mudah menyerah kalah.

Umat Islam akan memperoleh hidayah dan syafaat berpandukan al-Quran dan al-Hadis serta mencontohi ciri kehidupan kalangan ambia, ulama dan orang yang salih. Kesabaran seharusnya menjadi teras yang melatari serta menunjangi hidup kita agar Wawasan 2020 akan menjadi milik umat Islam seluruhnya.
Kesabaran: Allah Menguji Kita

13 Komen:

Tanpa Nama berkata...

cintaku teruji lg dengan kedua orang tuanya tidak merestui cinta kami..dalam ketabahan dan kesabaran kami lalui ujian ini dengan satu harapan kami akan bersama suatu hari nanti..

sri bulan berkata...

cinta ku juga diuji berkali-kali untuk aku mendapatkan cintaku walaupun aku telah ditakdirkan untuk menumpang kasih tapi aku bersyukur kerna cintaku adalah suci hingga akhir hayat ku demi dia suamiku...dan semuanya ini adalah atas izin ALLAH swt...

Tanpa Nama berkata...

ak pn x tau ar................

Tanpa Nama berkata...

ak pn x tau ar................

Tanpa Nama berkata...

he3

Tanpa Nama berkata...

..hayati sirah nabi dan sahabatnya..kemuncak kesabaran yang perlu dicontohi...semoga kt tergolong dlm kalangan org yg sabar menghadapi ujianNYA..amin.

jasmine berkata...

ujian tidak direstui dalam hubungan perlukan kesabaran yang tinggi..hanya yang menghadapinya sahaja yang faham..apa yang penting sabar..in shaa Allah ada keindahan di sebalik kesabaran itu...bersangka baiklah dengan Allah...

Tanpa Nama berkata...

apakah semuanya bisa dilalui dngan kesbran n kesbran.......tpi kenapa kdng kita gk mempercayai arti kesabaran di dalam kehidupan manusia.....dan menyalahkan atas apa yang trjadi pda kita.

Devi D'chine berkata...

Ujian hidup dg bapak tiri yg tidak mau menerima ak sebagai anknya, suatu saat ktka beliau sakit keras ,ibu mengabari d rmh sakit dkt tmptku ,plg kerja mlm ujan2 ak ksna ,dan bbrpa keluarga sdh dsna,tb2 keluarga dibawa dan ak sendiri yg menunggui beliau dilantai atas, akhirnya berthun2 ksbrn yg membuahkan hasil ya meskipun ak tak tgl brg mreka ,sedikit sj sudah membuahkn hati lega , dan saat ini Allah mengujiku melalui rizki ,2 bln ak tdk kerja tpi alhamdulillah ak punya pacr yg baik yg menghidupi kebutuhanku dan ibu yg baiK , semoga Allah memberikan kesbaran yg luar biasa dihati saya.Amiin

keluarga bahagia berkata...

salah satu tanda kasih sayang Allah pd hambanya ialah dengan di beri ujian....indahnya sabar.

Entri terbaru blog saya “CARA PALING BERKESAN SEMBUHKAN ECZEMA”, jemput baca di : http://umiwarham.blogspot.com/

Syukrina Kadir berkata...

Allah menguji kita..:)

Jasmine berkata...

Dah bertahun-tahun tp pmbinaan rumahku msh trbengkalai. Alangkah banyaknya pahalaku andai selama ini aku bersabar dlm ertikata sebenar-benar sabar....

Jasmine berkata...

Dah bertahun-tahun tp pmbinaan rumahku msh trbengkalai. Alangkah banyaknya pahalaku andai selama ini aku bersabar dlm ertikata sebenar-benar sabar....

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.