Motivasi: Remaja dan sikap proaktif

Share on Tumblr
Remaja tidak terlepas daripada isu-isu yang boleh memberi kesan kepada persepsi dan pemikiran mereka. Ada isu-isu yang positif mudah difahami, objektif dan juga dapat diterima. Ada isu-isu yang sifatnya subjektif, samar-samar ataupun boleh mengelirukan.

Justeru, para remaja tidak harus bersikap pasif atau reaktif terhadap isu kerana ia boleh memberi kesan buruk terhadap persepsi dan pemikiran remaja.

Sebaliknya, remaja harus bersikap proaktif supaya isu yang didepani, maklumat yang dibaca dan data yang diterima dapat dianalisis dengan baik.

Bersikap proaktif bermakna remaja tidak gopoh membuat kesimpulan terhadap sesuatu isu. Proaktif bermakna ada susulan dibuat terhadap maklumat yang diterima, isu yang berbangkit dan fitnah yang dilontarkan.

Bersikap proaktif bermakna mengumpulkan data-data dan fakta yang boleh dipertanggungjawabkan, analisis data fakta iaitu secara objektif dan rasional. Jika perlu, membuat tinjauan dan kaji selidik di kalangan orang yang tahu dan sumber-sumber yang mempunyai kredibiliti adalah lebih baik supaya remaja tidak terlibat sama dalam menyebar dan mengembangkan berita-berita palsu.

Bersikap proaktif juga sebenarnya meletakkan sesuatu pada tempatnya. Dalam tradisi Islam ia dikatakan berlaku adil.


Sebab itu dalam Islam apabila kita mendengar sesuatu khabar daripada golongan yang fasik, ia mesti diperiksa terlebih dahulu.

Umpamanya, dalam media baru seperti blog, laman sosial atau forum tentang sesuatu perkara janganlah segera kita bersifat reaktif tentang isu-isu tersebut.

Dapatkan maklumat yang sahih supaya sifat proaktif ini membawa kepada benar atau salah sesuatu cerita dan kisah. Isu kebenaran ini sesuatu yang amat penting dalam tradisi Islam kerana al-Quran menyatakan dengan jelas dalam surah al-Asr ayat 3 yang bermaksud: Dan berpesan-pesanlah dengan kebenaran, dan berpesan-pesanlah dengan kesabaran.

Ia jelas untuk menyatakan bahawa kebenaran itu hendaklah disampaikan dengan sabar dan untuk mengetahui benar salah akan sesuatu menuntut kesabaran yang tinggi.

Sikap proaktif ini penting buat remaja bagi mengelakkan penyuburan fitnah dan khabar sensasi berkembang dalam masyarakat.

Remaja tidak harus menjadi penyumbang kepada berita-berita yang tidak benar malah boleh merosakkan. Jika budaya fitnah subur, masyarakat boleh menjadi pecah belah, keliru dan celaru kerananya.

Kadangkala kesahihan sesuatu berita yang dikutip dalam Internet gemar disahihkan dengan berita lain di dalam Internet yang belum tentu benar ceritanya.

Selalunya isu-isu yang terkait mempunyai implikasi undang-undang dan menjadi tanggungjawab pihak yang berwajib untuk menangani sesuatu permasalahan.

Mereka mempunyai cara atau mekanisme bagaimana isu ini dapat diuruskan. Sekiranya ini terjadi remaja bersifat proaktif terhadap sesuatu, yang selayaknya harus diselesaikan menerusi cara dan kaedah yang lebih professional.

Adalah tidak wajar untuk remaja melulu dalam menghukum sesuatu yang berada dalam kekaburan dan ketidakjelasan. Ia boleh menyumbang terhadap suburnya fitnah dalam masyarakat.

Oleh NURUL IZZAH SIDEK (Utusan)
Motivasi: Remaja dan sikap proaktif

0 Komen:

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.