Kenali tanda orang berbohong / menipu

Share on Tumblr
Berbohong, cakap bohong atau menipu wujud dalam hampir setiap perhubungan. Apa yang membezakan hanya sebesar mana bohong tersebut atau hanya sekadar apa yang disebut berbohong sunat.

Selalunya, susah bagi mengenal pasti seseorang itu bercakap bohong. Tetapi terdapat beberapa tanda yang boleh diperhatikan untuk mengetahui sama ada si dia bercakap benar atau bohong

1. Tekaknya jadi kering

Menyembunyikan sesuatu agar tidak diketahui orang lain boleh membuatkan seseorang berasa gugup dan tubuhnya dalam keadaan tidak senang duduk.

Presiden Institut Bahasa Tubuh Amerika Syarikat (AS) dan penulis buku, You Say More Than You Think, Janine Driver, berkata, penyelidikan mendapati bahawa apabila rahsia yang disembunyikan itu terlalu besar sehingga membuatkan individu tersebut risau akan kehilangan sesuatu yang penting jika didedahkan, membuatkan otot esofagus (bahagian salur makanan yang terletak di antara tekak dan perut) akan mula mengecut menyebabkan tekak kering.

"Jadi jika dia mula kerap menelan air liur ketika bercakap, dia sebenarnya cuba untuk melonggarkan otot tekak.

"Beri perhatian pada tajuk perbualan dan anda mungkin akan dapat sedikit bayang apa rahsia yang si dia cuba sembunyikan."

2. Secara tiba-tiba mahu lebih kerap melakukan seks
Hah! Ini tanda untuk orang yang dah berkahwin saja. Bagi remaja suci, main jauh-jauh!

Memang mungkin suami berada dalam mood untuk hubungan intim tetapi keinginan seks yang mendadak juga boleh jadi petanda sesuatu yang tidak kena.

Ahli psikologi di Florida Amerika Syarikat, Krista Bloom berkata, seorang lelaki yang menyembunyikan sesuatu tidak mahu atau akan mengelak untuk terbabit dalam perbincangan yang beremosi kerana dia takut kalau-kalau terlepas cakap dan rahsia terbongkar.

"Sebaliknya, disebabkan dia menyayangi anda, dia akan mencari jalan untuk mengisi 'kekosongan' dengan anda itu secara fizikal," katanya.

Namun memandangkan terdapat pelbagai perkara yang boleh mencetuskan dorongan seks, jangan tuduh si dia tanpa mendapatkan penjelasan terlebih dahulu.

Orang Berbohong Suka Menipu

3. Beri banyak maklumat

Jangan terpedaya oleh si dia yang memberi terlalu banyak maklumat remeh-temeh mengenai di mana dia berada atau apa yang dia lakukan.

Pada mulanya ia mungkin kelihatan disebabkan dia banyak memberi penjelasan maka dia boleh dipercayai. Tetapi sebenarnya dia mungkin cuba untuk menutup 'tembelangnya'.

Jika dia bercerita dan anda dapati dia membebel perkara-perkara yang tidak berkaitan atau kurang penting, itu adalah tanda amaran.

Sangkaan ini kemungkinan besar betul jika anda dapat kesan apabila percakapan si dia banyak terhenti-henti (pause) kerana ini bermakna dia cuba untuk mereka lebih banyak fakta.

Cuba fikir secara logik apabila kita bercakap jujur, kita sebenarnya tidak bercakap hingga terlalu terperinci - seperti nama pelayan yang melayan atau warna dinding kedai mamak tersebut - kerana ia bukan kebiasaan dalam kehidupan harian.

4. Tangannya masuk poket

Cuba perhatikan betul-betul apa yang dilakukan dengan tangannya jika anda dapat rasakan si dia cuba menyembunyikan sesuatu.

Apabila seseorang tiba-tiba menyembunyikan tangannya atau menyentuh dari satu anggota badan ke satu anggota badan lain seperti memegang lehernya, ia mungkin cara si dia cuba untuk menenangkan diri.

Tetapi berhati-hati kerana sesetengah lelaki memang gemar memasukkan tangannya dalam poket ketika berdiri.


Kenali tanda orang berbohong / menipu

28 Komen:

Tanpa Nama berkata...

klau jarang berjumpa pula bagaimana?

Tanpa Nama berkata...

saya seorg y bercinta jarak jauh...dan jarang berjumpa...sering ditipu...tp kini tidak...perempuan nie bnyak keistmwan dy....mcm2 dy boley buat tok jng bg lelki menipu...lagi satu..klau laki tu btol2 sygkan kita dy xkan tpu kita...so...pk2kan la da selamat beramal..^-^









6

nur natasha berkata...

sy pula tidk prnh brcinta..sy xprnh rase ape itu cinta.... sbb byk kesah pahit yg sy prnh lalui... kalau hendk kenal sy cri la dlm facebook natasha.arysha1@gmail.com

Nabila berkata...

.i dah ada tman lelaki,tp dia keje jauh dr i..i plak keje swasta je,i ade majikan,dia baik sngt2..dia kata dia sygkn i dan ajak i berkahwin hjung thun nie..kbtln juga,tman lelaki i pun ajak i kahwin hjung thun nie..x tahu nak pilih sape..?????

Tanpa Nama berkata...

sesungguhnya aku tidak pernah bersyukur dngn kurniaanMu Ya Allah...ketika senang Kau mengujiku tapi ku selalu tewas...maafkan saya ye awak.

Tanpa Nama berkata...

kenapa sampai sekarang maseh belum ada insan yang hadir dalam haty saya....sedeynya manati kehadiran seorang kekasih....

Tanpa Nama berkata...

die tidak pernah mgaku mcmne? dan selalu mahu menang dan btol?

Tanpa Nama berkata...

nabila .. u buat pilihan antara teman lelaki u ataupun majikan u .. jangan sesuka hati pilih sbb nanty susah na percaya :)

Tanpa Nama berkata...

hahah ..cm tu lak ..

Tanpa Nama berkata...

yang semua di atas tu semaunya benar-benar berlaku dalam hdup saya ini bila orang yang saya sayang menipu saya dan mcm2 ragam yg dia buat utk mengelakkan dri berlaku kebocoran penipuan yg dah dia buat

Tanpa Nama berkata...

ak slalu kena tipu,,becinta gn ak,tp kt fb..siap maen love2 lg laki laen..ak tnye,dye kte kwn..da lme brcinta tp dye kte ssh nk plih ak..adoi..

ungu berkata...

..hope tips niy berguna tok saye ~ ((;

Tanpa Nama berkata...

i very2 hate my fiance but at the same time i love him too..

Tanpa Nama berkata...

urmmm...npew ea blew ktew mle pcyakan dyew bt dyew akhirnyew kcwakan ktew... cyew daa srik ptos cnta n then smpy skaa sty ag bdendangn lky n skunk syew jd plygrlz.... bt xpna cntoi so cyew troz un..... cyew bt smua niey dsbbkn dyew...cyew cntakn dyew.... tp skunk dyew daa kwin dsbbkn kne tgkp bsh.... btpew kcewanyew cyew... saat niey.... :-(

Tanpa Nama berkata...

saya pula tak tau nak pilih yg mana 1......hurmmm....

Tanpa Nama berkata...

ada cpa2 yg boleh tolong ker?/bg nasihat...

Tanpa Nama berkata...

aku pun dh kne tipu abis duit aku

Tanpa Nama berkata...

mula2 laki tu kata sayang..konon aku lah segalanya dalam dunia nie..entah cane aku jadik bodoh ..dia kata nak pinjam jap jer duit aku sementara dia kuarkan duit kswp dia...tup2 sampai sudah tak bayar..bila aku tanya status dia . die cakap dia duda upanya bini dah 2 nak tambah 3 dah pun ...kecawa gile terguling 2 aku...wahai wanita di luar sana..hati-hatilah....salah buat pilihan..jadila macam saya....aku pasrah...4o ribu beb duit aku dia kebas... biar ALLah je bals kat die..aku nak report polis pun bukti takde janji mulut je

Tanpa Nama berkata...

sekarang saya sedang berjarak dengan dia ,, saya bahkan ga tau dia disana dngan siapa ?? bahkan saya dan dia tidak lgi berkomunikasi .. hnya lwat fb saja qta berkomunikasi .. saya takut dia menipu saya ?? sebenarnya dia selalu bekata dia akan kembali dan selalu menyakini saya kalo dia setia disana tp knpa prsaan ni slli ga prcya sma dia . ??

Gwen Lis berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
safiyahnurin berkata...

semua kenyataan di atas tu adalah benar.....sangat benar

Tanpa Nama berkata...

useful info..semuanya benar belaka, saya dah melaluinya

Tanpa Nama berkata...

mula2nya sya kena ajak bercerita pasal sex . tapi sayangnya saya tnggalkan daya sendiri. memang dya playboy mahu je gasak perempun punya badan.

Tanpa Nama berkata...

sume itu lumrah hdup.

Tanpa Nama berkata...

berdoa kepada tuhan memohon maaf kepadaNya atas kesilapan kita, agar apa yang terjadi kepada kita kebelakangan ini tidak terhulang lagi..

andi shop berkata...

ANDI SHOP
BURUAN BELANJA DAPATKAN HARGA PROMO HARI NATAL TAHUN BARU
Produk dijamin asli orginal.Barang yang Kami Tawarkan Semuanya Barang ASLI ORGINAL Ada Garansi Resmi Distributor dan Garansi TAM 2 bebas resiko bebas penipuan.Semua Produk Kami Baru dan Msh Tersegel dLm BOX_nya.
BERMINAT HUB-SMS 089-6919-86274 ATAU KLIK WEBSET RESMI KAMI http://andi-shop7.blogspot.com

Ready Stock!
BlackBerry 9380 Orlando - Black.Rp.900.000,-
Ready Stock!
BlackBerry Curve 8520 Gemini.Rp.500.000,-
Ready Stock!
BlackBerry Bold 9780 Onyx 2.Rp.800.000,-
Ready Stock!
Blackberry Curve 9320.Rp.700.000,-
Ready Stock!
Samsung Galaxy Note 10.1.Rp.2,500.000.
Ready Stock!
Samsung Galaxy Tab 2 (7.0).Rp. 1.000.000
Ready Stock!
Samsung Galaxy S III Mini.Rp.1.800.000.
Ready Stock!
Samsung Galaxy Nexus I9250 - Titanium Si.Rp.1.500.000,-
Ready Stock!
Samsung Galaxy Note N7100.Rp.2.500.000.
Ready Stock!
Samsung Galaxy Note N7000 - Pink.Rp.1.700.000.
Ready Stock!
Samsung Galaxy Y S5360 GSM - Pure White.Rp.500.000,-
Ready Stock!
Nokia Lumia 800 - Matt Black.Rp.1.700.000,-
Ready Stock!
Nokia Lumia-710-whiteRp. 900.000,-
Ready Stock!
Nokia C2-06 Touch & Type -Dual GSM-Rp.450.000,-
Ready Stock!
Nokia Lumia 710 - Black.Rp. 900.000,-
Ready Stock!
Apple iPhone 4S 16GB (dari XL) - Black.Rp.1.200.000,-
Ready Stock!
Apple iPhone 4S 16GB (dari Telkomsel).Rp.1.200.000,-
Ready Stock!
Apple iPod Touch 4 Gen 8GB.Rp.700.000.
Ready Stock!
APPLE iPod Nano 8GB - Pink.Rp.500.000,-
Ready Stock!
Acer Aspire 4755G Core i5 2430 Linux Blue.Rp 1.700.000.
Ready Stock!
Acer Aspire One AOD270 10.1.-Rp. 1.000.000,-
Ready Stock!
Acer TravelMate TM8481-2462G32.Rp. 1.400.000
Ready Stock!
Acer ICONIA Tab W500 10.1" Tablets Notebook.Rp. 1.100.000,-
Ready Stock!
Nikon D7000 kit 18-105mm.Rp.1.700.000.
Ready Stock!
Nikon D90 Kit 18-105mm Vr.Rp 1.300.000.
Ready Stock!
Nikon Coolpix L 120 Red.Rp. 900.000
Ready Stock!
Nikon Coolpix P 500 Black.Rp 1.000.000.

Tanpa Nama berkata...

saya diduakan tolonglah :(..wht should i do...im so fucking sad right now ..i need someone new..

queja berkata...

x tahu smpai bila dya nak mcm ni !! sadddd !!!

Selepas Baca, Sila Komen

Kedai Hadiah Online

Artikel Terkini

Catatan Popular

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.