Sedihnya Jadi Single

Share on Tumblr
Hidup tanpa teman istimewa ada kelebihan dan kekurangan. Di sini senarai kekurangan sekiranya jadi single. Tapi jangan sedih, setiap orang sudah Tuhan tentukan pasangan masing-masing. Okay jom tgk list ni...

Berasa sunyi - Sudah pasti ada sebabnya mengapa manusia diciptakan berpasang-pasangan. Salah satu punca utamanya adalah untuk mengelakkan mereka daripadaberasa sunyi. Sekiranya anda single, mungkin anda tidak berasa sunyi kerana mempunyai ibubapa, adik beradik, saudara mara, rakan-rakan dan sebagainya, tetapi ia pasti tidak akan sama seperti pasangan hidup menemani anda.

Melihat kebahagiaan orang lain- Adalah mustahil sekiranya anda menyatakan tidak terasa apabila melihat kebahagiaan rumahtangga orang lain terutamanya jika mereka adalah dikalangan rakan-rakan anda. Pasti anda juga ingin merasakan kebahagian yang rakan anda alami. Perasaan ini pasti tidak akan hilang selagi anda masih single.

Pembakar semangat- Pasti anda semua mengetahui bahawa setiap kejayaan lelaki pasti ada wanita yang menyokong dibelakang begitu juga sebaliknya. Wanita tersebut mungkin boleh menjadi sesiapa sahaja seperti ibu, kakak, atau rakan wanita. Tetapi ia pasti akan lebih bermakna sekiranya wanita tersebut adalah teman hidup anda.

Masalah Cinta

Masalah ditanggung sendirian- Pasti ramai orang yang berada disekeliling anda yang sanggup memberikan bantuan apabila anda dilanda masalah seperti ibubapa, adik beradik dan rakan-rakan, tetapi ia pasti tidak akan sama sebagaimana perkongsian masalah antara pasangan hidup anda.

Kasih sayang- Manusia sememangnya diciptakan untuk memiliki perasaan kasih dan sayang. Luahan perasaan kasih dan sayang terhadap pasangan semestinya terlalu banyak perbezaan berbanding orang lain. Kasih dan sayang terhadap pasangan adalah lebih lengkap dari segi keperluan luaran dan dalaman.

Sekiranya anda sudah bersedia dari semua aspek seperti kewangan mahukan psikologi, perkahwinan adalah jalan terbaik untuk melengkapkan lagi naluri anda sebagai manusia.



Sumber: Top5reason 
Sedihnya Jadi Single

34 Komen:

Qalbi........ berkata...

I guess you're not lonely ... you got 4000+ friends ..wow !

teratai berkata...

jangan dilihat dr sudut negatifnya! sudut positifnya...bebas buat apa2 bagaikan burung terbang di langit luas!

ckOLerT cOky cOky berkata...

rsa sedih ditengalkan oleh dea :"(

Tanpa Nama berkata...

hurmmm....memang sedih bila hidup keseorangan.tanpa anak ..tanpa suami..tanpa sesiapa disisi..

Tanpa Nama berkata...

SAYA MASIH SINGLE...SAYA SEDIH....TAPI BEBAS

Tanpa Nama berkata...

saya telah 2 mggu single...first rase sedih..tp hakikatye oke la..tp saye break up maybe sebab hukum karma,,
n saya terime je anugerah single ini..
keep in smile..
:)

Tanpa Nama berkata...

ap nk wt nie erk skunk ?? sbelum nie sya bercouple jewp ... tbe2 jewp skunk nie ak single !!! sunyi sgat !! spew ak nk cri la lpas nie !!??? ak kesunyiann

Tanpa Nama berkata...

saya dri dlu memg single. adkah krne sya x cntik atau apa myebabkn saya single. bosan single nie. kwan2 saya smua dah berpnya. umur saya 19 thun. hai npe la xada owg yg nak kn saya smpai skrg. dlu pnah ada owg nak kn saya tpi dia jnis lelaki playboy so saya tolk dia mntah2.em owg yg saya suka x mngkin bleh jdi milik saya. npelah owg yg saya suka x nak kat saya? adakah saya x ada aura atau lelaki buta untk mlihat diri saya ini???

Tanpa Nama berkata...

sesiapa yg sudi sila beri komen pda ulasan saya di atas ni ok. x kira apa kowg nk komen. saya trime je..

Tanpa Nama berkata...

sy br je jd single...pedih nk terime kenyataan yg idop nie da sndri...hati nie msh terluka...n now rse mcm kne simbh ngn cuka lak..lg pedih...plan nk ikat jd lbh serius tp terpts d tgh jln..~~

Tanpa Nama berkata...

..cedih bila SINGLE..tengok KebaHagian owg laen..

Muhammad Helmy berkata...

sedih nya

Tanpa Nama berkata...

ptos psal slah dri sendiri...jgn slahkn psangan ble hbungan ptos di tepi jalan tu cre org yg ego....dh tau mtor ego cpt rosak naik ar RXZ.....

Tanpa Nama berkata...

tiada tmpat untuk mgadu

Tanpa Nama berkata...

Memang terasa sedih perhubungan putus di tengah jln..bila dari keadaan ada pasangan kepada single..seperti berada dalam ruang yang kosong..

Tanpa Nama berkata...

salam.....sedih jugak baca komen2 di atas....sebenarnya kita xperlu sedih atas sbb SINGLE...bila kita single kita bebas melakukan apa jua yang kita suka...kita boleh berkawan seberapa ramai yang kita suka...adakan aktiviti sihat agar dapat membantu kita menjalani kehidupan seharian....contoh, libatkan diri dgn aktiviti sukan, outdoor...i'm sure u'll enjoye it!so, buang persepsi bahawa single tu xbagus....cuba cari idea mcm maner nak buatkan diri kita bergmbira dgn setiap yang kita lakukan...njoy je dgn aper yg korang nak buat..apa pun yg org kata, seriusly i'm relly enjoyed being a single....

Tanpa Nama berkata...

ape yg sunyinya kalo single lagi best

1)xkene keluar duit nak beli topup
2)tak pernah di sakiti
3)xdak mudah lalai
4)tidak perlu risau
5)x perlu penat tngan (taip mesej)
6)hidup xperlu d kwl

couple nie hanye nafsu semate2

Tanpa Nama berkata...

tp x smua org ske single...
kdang kte brse sunyi

Tanpa Nama berkata...

yg single nak double, yg double sbuk nak jd single... mmg x der kepuasan jd manusia ni...... syukur jer .. tu la jd pngubat jiwa

Tanpa Nama berkata...

kpan nih w snggl trus...
tmen w pda px cow neh....
w iri....
tpi klo w udh px...
w sring sia2 in tuh cow'

Tanpa Nama berkata...

memang sunnguh menyedihkan apabila qta hnya seorang diri...
aq pun merasa bagaimana dikala kita hnya sndri...karena di dalam khdpan qt tiada yang special......sedih rasa nya....bagaimanakah nasib ini.....

Surya sweet berkata...

Mmang sdih kte suka kn boy 2 xpy dye lak xsuke kn kte..

Tanpa Nama berkata...

sy pn baru je sgle...sdih mmg la sdih tp sume ad hkmahnye...sy redha :)

Tanpa Nama berkata...

2thun sy single..mmg sunyi la...msh lg mncri..tp blom ade lg..

gadis pemalu berkata...

salam semua...dh lbih 1 thun saya single,..skrg ni saya ada suka ngan sorang laki ni,tp saya malu lah nk terus terang ngan dia..saya tkut cinta saya d tolak,..pe yg harus saya buat, saya btul2 cintakn dia, lau 1 hri saya x jpe ngan dia, saya jd nanar...plez bntu sy teman2...

Tanpa Nama berkata...

salam, stil single...da 30an.. ;)

Tanpa Nama berkata...

Saya pon single lagi.. Perlahan2 sedang belajar utk redha atas ketentuan yang satu ini. Tabahlah wahai hati

Tanpa Nama berkata...

single best

doktor cinta berkata...

pasangan xmesti dapat kebahgian.....dan single xmesti nye akan dapat kebahgian

Tanpa Nama berkata...

sementara masih ada peluang, timba ilmu secukup dr org yg makan garam..terutama membet2 yg dh kahwin...nasihat dr saya, kawin boleh tp belum tentu nk bahagia...so, kalau nk bahagia tgk dulu lelaki tu...cukup tk tanggungjawab agama yg wajib dulu pun tk pe, tanggungjawab dn disiplin dr segi duit(jgn asyik tk cukup tp tak tau cari duit lebih yg HALAL)dok pinjam je meminjam...cara hidup.kalau pilih yg suka lepak kt luar lama2 dgn member jgn pulak makan hati kalau dia buat perangai mcm tu lepas kahwin...kalau jumpa yg kacak dn nmpak gentle pn tp banyak perkara yg kita nampak mam tk kena, nk terima jg ke disbbkan malu sbb belum kahwin????tk berbaloi sbb Islam pn suruh kita memilih bukan main taram saja..atau kalau nk juga kahwin dgn mr right kita tu pastikan segala sikap negatif itu diperbetulkan SEBELUM kahwin bukannya SELEPAS..ulang suara...mcm saya, ilmu tk cukup masa nk kawin dulu...sbb utama kahwin dh salah jd apa 2 masalah lepas kahwin kena lah tanggung sendiri.......BERDOA lah kepada Allah banyak2 agar beri yg terbaik tuk kita

Tanpa Nama berkata...

Pengalaman saya jatuh cinta dengan seorang pemuda soleh Hafiz Quran. Orangnya baik sangat. Pendiam. Sangat menjaga lidah tidak suka cakap sia2. Masanya banyak dihabiskan dengan Al-Quran dan solat. Saya tidak bertepuk sebelah tangan. Tapi, walaupun Hafiz, tetap HARAM BERCINTA SEBELUM NIKAH. Allah bagi saya petunjuk. Saya kata saya silap terjatuh hati padanya. Saya percaya Allah akan bagi yang terbaik sekiranya kita mematuhi syariat Islam. Hidup tenang Alhamdulillah tidak lagi terkenang2 si dia. Saya pun byk habiskan masa dgn baca Al-Quran bila rindu si dia.Sesungguhnya ada hikmah di sebalik.

Tanpa Nama berkata...

salam...saya pernah jatuh cinta dengan seseoarang...tapi rupanya2 dia tak baik...saya pernah terjumpa dengan dia2..cara dia pandang mcm benci kat saya...saya selalu berdoa supaya tidak bertemu dengan dia lagi...alhamdulilah allah telah memabulkan doa saya..kadang2 seronok jadi single:)

rohanum yusof berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
shahida rahim berkata...

blog yg menarik!insaf di situ!tetap yakin yg Allah dah tetapkan jodoh untuk kita.just pray!

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.