Tips Memutuskan Hubungan (break-up) Dengan Kekasih

Share on Tumblr
Aduh! Nak putus tapi tak tahu macam mana? Mungkin anda berasakan pasangan anda sekarang sudah tidak sesuai dengan anda atau sudah tiada persefahaman macam dulu. Atau anda tersilap memilih pasangan dan mahu keluar dari hubungan.



Tips Memutuskan hubungan dengan pasangan

1. Menjaga jarak
Sebelum anda break-up, jaga jarak dengan gf/bf yang bakal ditinggalkan. Bukan untuk menghindar, melainkan untuk memberi waktu kepada diri sendiri juga pasangan agar berfikir lebih jauh mengenai hubungan yang sedang dijalani .Supaya pasangan tidak rasa lebih sakit hati jika ditinggalkan.

2. Lakukan sendiri
Jangan suruh orang lain beritahu kepada gf/bf yg bakal ditingglkan tu yang anda nk break-up dengannya,sangat penakut dan tak gentleman okay. Bagaimanapun menyakitkannya, memutuskan pasangan lmelalui orang ketiga akan membuat si dia merasa tidak dihormati.

3. Katakan dengan tegas, lugas, dan jelas
Susun ayat ringkas dan tidak berjela-je;a .Kalau anda membebel panjang hanya akan tambah sakit hati dan buat ex-gf/exbf anda pening.

4. Jangan memberi harapan
Tak perlu tambah ayat macam, "Kamu tetap yang terbaik", "A part of myself still loving u" dan sebagainya. Hal itu hanya akan mengaburkan tujuan utama anda. Nanti tak pasal2 dia ingatkan yang anda masihl menaruh hati padanya.

5. Sopan
Lakukan dengan tenang dan pilihlah kata-kata yang sopan. Memutuskan pasangan tak bermaksud anda boleh malukan pasangan. Sejahat-jahat pasangan anda, tetap perlakukan dia dengan hormat. He/she is the one that u once love in ur life.

6. Jangan menghubungi
Tak perlu call or sms just nak tanya bagaimana keadaan dia lepas break-up dgn anda... macam 'u okey?'. Just give he/she some time to forget all about u. Anda pun perlu waktu untuk kembali bangkit dan terlepas dari bayang-bayang bekas kekasih.

Source: Google
Tips Memutuskan Hubungan (break-up) Dengan Kekasih

24 Komen:

Tanpa Nama berkata...

sedih kalau dah bepisah tapi xbf kt nk bebaik semula.apala gunanya diputuskan kalu hati masi kata sayang...lelaki sebegitu xlayak diberikan penghormatan.lebih baik idup xberteman andai sering kali hati disakitkan....

Tanpa Nama berkata...

megapa hati ku selalu di lukai dengan kepalsuan cinta yang ada pada seseorang yang aku cintai....

Tanpa Nama berkata...

sedih tapi kalau tiada jodoh nk wat mcm ner..mungkin penghalang di depan mata tidak dapat membuatkan kita meneruskan hubungan..walaubagaimanapun tetap kawan, tiada permusuhan atau dendam antara satu sama lain.

Tanpa Nama berkata...

cr ex sy ptuskn sy sgt simple..hmpir 2 thun hbngn kmi..hnya dgn 1 msj.."sy dh x dpt rs ape2 dr hubngn kita"...hnya tuhan yg tahu btpa skit yer hati..tp air mata tk mmpu untk mnglir saat tu...trkjut..trkesima...jgn prnh mncintai seseorg jika kta tk brniat untk memiliki diri yer untk slama2nya..skit lain ad pnwr yer..skit di hati..mmrlukn ms yg lme untk smbuh wlau sekuat mne pun kita kuatkn diri.

Tanpa Nama berkata...

bagaimana sekiranya si dia tidak dapat memilih satu antara dua lelaki?

Tanpa Nama berkata...

aulia :):)
mungkin kita bisa putus hubunngan , namuun rasa sayang tidak akan pernah hilang dari sanubari yang terdalam untuk dia yang saya cinta , saya terimakasih dg artikel ini
dan saya bersyukur bahwa Allah sempat membuat saya bahagia bersama dia :')

Tanpa Nama berkata...

sy penah merasai sakit hati....selama 9 thun kami kwn.....dan akhirnya couple....jumpa family,then 3bln cmtu..dia ilangkan diri cmtu jer.then skrg muncul kmbali...tah la..

Tanpa Nama berkata...

sy masih lg sayang ngn gf sye..tp die dah hancurkan ht sye...sye nk break..sye xsgp...sye truskan,sye yg sakit,,pkir ap yg die bt kt sye...help me!!

Tanpa Nama berkata...

sy da byk kli pts tp tibe2 ley cople blik .sy xtw cmne :') .sllu je de mslh .tp ttp syg at gf sy:)

Tanpa Nama berkata...

sedih sgt bb dia lgsg x hargai sye..t
rse nk pergi dri gtidup dye..tp hati msih syg sgt

Tanpa Nama berkata...

sye ad knal gan sorg mamat ni,dari kwan sye...sye slalu gyot gn mamat ni dpan kwan2 sye,bleh dkatekan 24jam sye gyot..sblom sye knal gan mamat ni sye slalu luah kan mase sye dgan kwan2 sye..and sye ad 1kwan yg bleh sye prcayai dan segala msalah sye luahkan kat dye and kte owg slalu kongsi msalah brsame..1 hari sye kurang klua gan kwan2 and jrang lpak brsame.. bab sye slalu gayot gan mamat niy..mgkin dsbabkan to kwan2 sye wat kianat kat sye gan mamat ni.. saye tol2 xsgka kwan sye bleh tikam sye dri blakang..mcam2 kwan sye ckp at mamat niy psal sye..dye owg hina saye,maki saye...and ckap bkan2 kt mamat niy...pdahal smua to lgsung xbtol..smpai la 1 hari to ade slah sorg kwan sye bgi taw at sye yang kwan2 sye yang laen hanye permainkan sye...dan kwan sye yg bgi twu at sye hal to sruh sye mrahsiakannye... kwan sye ckp dye xsuke saye gan mamat too..sye hnye ckp dlm hti yg sye xbleh tgalkan mamat ni sbb mamat ni la yg dh ubahkan idop sye,, smpai skarg sye xdpt terima ape yg mreka wat at sye smua niy..mmang kwan sye pon ad hti sblom ni gan mamat ni pon..law xwat pe hnco kan ubugan owg mcam to...law btol pon ckap jela dpan2!!!!and mmg tol pe sye sangka kan coz kwan sye yg bgi twu hal to at sye, ckp yg kwan sye mmg ade hati pon at mamat too...and xcuke sye gan mamat too.sye tol2 xsgka kwan sye mcam to skali..adekah sye hrus memutuskan hbugan sye gan mamat too???????? untok tdak memutuskan persahabatan kami..sdangkan dia la yg tlah mngubahkan idop sye slame ni...tlong lh sye...????????????????????

Tanpa Nama berkata...

hummm....sdehnye kamooo...

Dzatul Honey berkata...

tak payah sedih2 pon...klau mamat tu betul percaye kat kamu,die akn sentiase berade dgn kamu...tapi klau hati mamat tu goyang,maknenye die bukan yg terbaik ..:')

Tanpa Nama berkata...

ad sorng mamat nie .. sy sayng sngt dye .. dia pun syang sy gak !! Tpi kadang2 sy slalu mrah at dye .. tpi dia still xmrah blik kt sy .. da 5bulan 2hari kita org couple .. syg dye sngt2

ieyka berkata...

saya ada bercinta dengan seseorang ni..dlu hbungan kami rapat tapi stelah nak masuk 12 bulan kami couple hbungan kami dah jadi lain sekarang..hm sedihnya..

Tanpa Nama berkata...

no komen

lapo sokmo berkata...

macam2 dugaan lahh .

Tanpa Nama berkata...

Sy nak putuskn sorg mamat ne,tp dy ugut nak bunuh diri..
sy bkn sesaja nk ptus,tpi dia sgt mengongkong sy,buat sy rimas..kua ngn kzen llaki sy dy ckp sy p dating..huh,dh lh keje tpt sma..ase nk gle..huh

Tanpa Nama berkata...

stiap kli sye break up ngn laki msti diorg slhkn sy dan mnuduh sye xmnrima diorg seadany,sdgkn sye ikhls dgn diorg dan bknny sye mmlih rpa dan hrta smata2 ttp sye hnya mnguji stiap insn yg mndkti sye....

Tanpa Nama berkata...

apapn hndaklh rhedor dn kuatkn hti kte!!apa y tjd ada hikmahnya,mkin stu hri nnti ia akn brikn yg tbek untk kte.bykkn bsbr krna SABAR itu dr iman kte!pcaya la ALLAH mha kuasa dn mha adil?stiap kbek dn jhat ada gnjaran dn kbrukn.apapn kte hndak la bdoa agr kkasih yg kte kn itu bhgia slamanya,,,:-)hgl

Tanpa Nama berkata...

sye sygkn crush sye tpi die xsuke sye .. hurrm sye sedih sngt sbb sye dpat thu ade sorang pompan nie suke die .. die pon lyan pompan tu ... hurmm .. mcm mne nie .. ???

Tanpa Nama berkata...

sye ade mnat seseorg nie .. sye tnggu die selme setahun .. sye mmg syg kn die .. dlu kterog rpat sngt .. ibartnye mcm kteorg couple lhh .. tpi kteorg xcouple pon sbb laki tu xnk couple laki tu nk kawan je .. hurmm lpas 5bulan kteorg Kwan tetibe sye tngok die mcm dh berubah .. die laen gle .. pastu sye tnye adee pape yg xkene ke .?? ke ade masalah .? pastu die ckp xde pape .. hurmm lame tu sye mcge die xblaz .. dlm mse 4bulan sye mcge die, die xblaz .. pastu sye tnye Kwan baaek die knpe die xmcge sye dh pastu Kwan die ckp tefon die rosak .. pastu sye ckp lhh .. oh ... hurmm .. lpas 4 bulan tu .. die xmcge sye die xpndang sye, die xsnyum kt sye .. sye plik lhh .. lme tu sye dpat thu die jdi mcm tu sbb Kwan die suke kt sye .. hurmm kesian die .. ermm lpas die dpat thu yg Kwan die suke sye .. die terus couple ngan budak stu kelas ngan die .. sye sngt sedih ..
- hurm mcm mne nk bgithu die yg sye syg kn die ? -

Tanpa Nama berkata...

owg cyg glew kt mamat ni tp ade sesuatu ygnyebbkn yg owang rase ktowang x mgkin bersatu..dye pon cyg glew kt owg tp kami ade pnghalang..sblom owang terlalu syg gaban kt dye,owg rase bek owg putuskn hub kami sbb klu lagi lame msty lg saket..tp dlm mase yg same,owg rase owg x mmpu nk luahkn n x mmpu kehilamgan dye.
huhu..plz..cmne erk..

Tanpa Nama berkata...

Boleh x kalau msj tu jgn buat ayat cm itik ckp. Cerita dah best tp ad plak bahasa alian, kitew la, cayunk la. Ssh nk baca oii. Penggunaan singkatan tu ok la tp penggunaan bahasa alien bodoh tu minta dihentikan segera

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.