Cara-cara bagaimana menghapuskan perasaan rendah diri dalam diri pelajar

Share on Tumblr
Perasaan rendah diri boleh membawa kepada terhapusnya potensi diri seseorang pelajar. Artikel minggu ini berkaitan cara-cara bagaimana menghapuskan perasaan rendah diri dalam diri pelajar.


1. Elakkan diri daripada situasi yang negatif.

Orang yang berasa rendah diri biasanya selalu berada dalam situasi yang negatif. Contohnya berada di kalangan orang yang sering bertengkar dan berbalah pendapat kepada perkara remeh. Orang yang mempunyai konsep diri yang tinggi selalu berada dalam situasi yang positif. Contohnya berada dalam situasi kemesraan dan perbincangan yang positif. Oleh itu cuba elakkan berada dalam situasi negatif.

2. Elakkan bergaul dengan mereka yang selalu berfikiran negatif

Pelajar yang suka berfikir negatif akan mempengaruhi pelajar lain untuk ber kiran sepertinya. Contohnya pelajar yang suka ponteng akan mencari rakan yang akan bersama-sama dengannya. Pelajar yang berfikir positif akan membawa kepada cara berfikir yang sihat. Contohnya pelajar yang berfikiran positif sering memikirkan matlamat yang positif dan cara-cara untuk mendapatkannya.

3. Dapatkan maklumat berkaitan dengan yakin diri

Terdapat banyak artikel dan tulisan di pasaran berkaitan "self improvement", motivasi kendiri, dan seumpamannya. Pengalaman orang lain bagaimana mereka dapat mengatasi kegagalan untuk menempa kejayaan merupakan contoh-contoh positif yang boleh dijadikan panduan dan teladan. Kunci utama kepada mereka yang telah berjaya ialah percaya kepada diri untuk berjaya kerana Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang berusaha mengubahnya.

4. Selalu berfikiran positif

Orang yang berfikiran positif selalu melihat peluang manakala orang yang ber kiran negatif sering melihat halangan dan masalah. Seorang pelajar yang ingin berjaya sering melihat strategi dan usaha ke arah mencapai matlamat yang diingini berbanding dengan pelajar yang kabur tentang masa depannya sentiasa melihat bagaimana untuk mencari helah untuk tidak mahu belajar dan tidak mahu bersekolah.

5. Dapatkan bantuan dan sokongan apabila dilanda masalah.

Sebagai manusia anda tidak sunyi dilanda masalah. Jika anda dilanda masalah anda perlu mendapatkan sokongan daripada rakan atau saudara-mara. Ceritakan masalah anda kepada mereka. Anda boleh mendapatkan pandangan atau nasihat yang baik dari mereka.

6. Dapatkan nasihat pakar jika menghadapi masalah rumit.

Jika masalah yang anda alami terlalu berat dan melibatkan perasaan serta kerunsingan yang berpanjangan anda boleh merujuk kepada mereka yang dianggap pakar seperti guru bimbingan atau kaunselor untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih profesional. Anda akan dapat melihat potensi diri anda dan nampak jalan bagaimana anda boleh menyelesaikan masalah yang anda tanggung itu.

Cara-cara bagaimana menghapuskan perasaan rendah diri dalam diri pelajar

1 Komen:

Tanpa Nama berkata...

. ..yang penting sekali ingat allah selalu..

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.