Kisah Motivasi: Warna Kehidupan

Share on Tumblr
Di suatu masa warna-warna dunia mulai bertengkar. semua menganggap dirinya adalah yang terbaik, yang paling penting, yang paling bermanfaat dan yang paling disukai.

HIJAU berkata, "akulah yang terpenting. aku adalah petanda kehidupan dan harapan. aku dipilih untuk mewarnai rumput, pepohon dan dedaun. tanpa aku, semua haiwan akan mati. lihatlah ke pedalaman itu, aku adalah warna yang menghiasi kawasan itu"


BIRU menyampuk, "kamu hanya berfikir tentang bumi, pertimbangkanlah langit dan lautan yang luas. air lah yang menjadi dasar kehidupan dan awan mengambil kekuatan dari kedamaian dan ketenangan. tanpa kedamaian, kamu semua tidak akan menjadi apa-apa"

KUNING pula bersuara, "kenapa kamu semua kelihatan benar-benar serius? aku membawa tawa, kesenangan dan kehangatan bagi dunia. matahari berwarna kuning, dan bintang-bintang berwarna kuning. setiap kali kau melihat bunga matahari, seluruh dunia akan tersenyum. tanpa aku, dunia tidak akan ada kesenangan."

OREN menyusul, "aku adalah warna kesihatan dan kekuatan. aku jarang-jarang kelihatan, tetapi aku berharga kerana aku mengisi keperluan kehidupan manusia. aku membawa vitamin-vitamin penting. aku tidak ada di mana-mana setiap saat, tetapi aku mengisi lazuardi di saat fajar atau saat matahari terbenam. keindahanku begitu menakjubkan sehingga tak seorangpun dari kalian akan terdetik di fikiran orang."

MERAH tidak boleh berdiam lebih lama dan berteriak, "aku adalah pemimpin! aku adalah darah-darah kehidupan! aku adalah warna bahaya dan keberanian! aku berani untuk bertempur demi satu kuasa. aku membawa api ke dalam darah. tanpa aku, bumi akan kosong laksana bulan. aku adalah warna hasrat dan cinta, mawar merah, dan bunga poppy."

UNGU bangkit dan berdiri setinggi-tingginya ia mampu. ia memang tinggi dan berbicara dengan keangkuhan, "aku adalah warna kerajaan dan kekuasaan. raja, pemimpin memilih aku sebagai petanda kekuasaan dan kebijaksanaan. tidak seorangpun menentangku. mereka mendengarkan dan menuruti kehendakku."

Akhirnya BIRU GELAP berbicara perlahan dari yang lainnya, namun dengan kekuatan niat yang sama,"fikirkanlah tentang aku. aku warna diam. kalian jarang memerhatikan aku. namun tanpaku kalian semua menjadi dangkal! aku mempersembahkan pemikiran dan refleksi, matahari terbenam dan kedalaman laut. kalian memerlukan aku untuk keseimbangan dan perbezaan, untuk doa dan ketenteraman batin."

Semua warna terus menyombongkan diri, masing2 yakin akan kepentingan dirinya. perdebatan mereka menjadi semakin keras. tiba-tiba, sinar halilintar melintas membutakan. guruh menggegar. hujan mulai turun. warna-warna terkedu bersama ketakutan, berdekatan satu sama lain mencari ketenangan.

Di tengah suara gemuruh, hujan berbicara, "hai warna-warna yang tolol, kalian bertengkar satu sama lain, masing2 ingin mendominasi yang lain. tidakkah kalian tahu bahawa kalian masing2 diciptakan utk tujuan khusus, unik dan berbeza? berpegangan tanganlah dan dekatlah padaku!"

Menurut perintah, mereka pun mendekati hujan...yang kemudiannya berkata,

"Mulai sekarang, setiap kali hujan turun, masing2 dari kalian akan membusurkan diri sepanjang langit bagai busur warna sebagai memperingatkan bahawa kalian semua dapat hidup bersama dalam kedamaian. pelangi adalah harapan untuk hari esok."

Jadi, setiap kali hujan deras turun membasahi dunia, dan saat pelangi memunculkan diri di angkasa, marilah kita mengingat utk selalu MENGHARGAI SATU SAMA LAIN. MASING2 KITA MEMPUNYAI KELEBIHAN YANG UNIK UTK MEMBUAT PERUBAHAN DI DUNIA DAN SAAT KITA MENYEDARI PEMBERIAN ITU, KITA BEROLEH KEKUATAN UNTUK MENCORAK MASA HADAPAN

Sumber: Forum CelapakIT
Kisah Motivasi: Warna Kehidupan

14 Komen:

dedy berkata...

memang benar kata pepatah cinta
setiap warna mempunyai arti yg berbeda
dan saya baru tahu disini
Thanks!!

Aquilegia Momo berkata...

pelangi indah...........

Tanpa Nama berkata...

aku bgitu kagum dgan istlah setiap wrna diatas....i like purple:)

Tanpa Nama berkata...

;-)

Tanpa Nama berkata...

:-)

atie berkata...

kisah cinta umpama satu memori yang cukup indah buat kita....
kadang2 kisah itu membawa kita menyelami perasaan yang xpernah kita duga...CINTA...dapat digambarkan dalam sebuah kisah antara AKU DAN DIA,...

Tanpa Nama berkata...

(T-T)ENAK JUGA NIE .....

Tanpa Nama berkata...

keindahan warna menyinari kehidupan,.. =)

Tanpa Nama berkata...

:)

Tanpa Nama berkata...

Sungguh tak adil laki ini .. Dia da berzina nak harap kita sabar dan terima semuanya

Tanpa Nama berkata...

very nice... I like.. :)

Tanpa Nama berkata...

very beautiful rainbow...

Tanpa Nama berkata...

good

Tanpa Nama berkata...

moral : jangan kita pernah merendahkan sesuatu terutama sesama kita manusia. Miskin, kaya, baik dan jahat..."don't judge" kerana kita tidak pernah berada dimana mereka berada.

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.