Tip menghilangkan rasa gugup ketika berucap di khalayak ramai

Share on Tumblr Tip menghilangkan rasa gugup



* Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat persediaan rapi sebelum berucap. Sebaik mana pun berucap, anda perlu mengetahui dengan tepat apakah yang diucapkan. Ini penting supaya ucapan anda mencapai objektif dan tidak tersasar atau menyimpang.

* Anda juga perlu datang awal sebelum sesi ucapan anda, sekurang-kurangnya 15 minit sebelum majlis bermula.

* Tarik nafas sekiranya rasa gugup kerana ia mampu membantu anda menenangkan diri.

* Pastikan anda sudah menguasai tajuk perbahasan dan sudah menghafal beberapa isi penting bagi mengelakkan anda terlupa.

* Perlu ada mukadimah yang sesuai yang tidak terlalu panjang dan terlalu pendek. Bergantung kepada masa yang diberikan. Mukadimah 15 peratus, isi 70 peratus dan penutup 15 peratus. Ini akan memudahkan pendengar untuk mengikuti perjalanan ucapan anda dari awal sehingga penutup

* Intonasi suara perlu diberi perhatian terutama untuk debat dan syarahan bagi menekankan isi penting. Jika anda ingin penonton memberi perhatian kepada isi yang disampaikan, perlu ada penekanan suara iaitu tinggi dan rendah.

* Kenal pasti sasaran khalayak kita dan apakah keperluan mereka mendengar isi ucapan kita. Buat rujukan atau kaji selidik terhadap kelompok penonton atau pendengar yang akan mendengar ucapan kita.

* Buat latihan dengan menggunakan rangka isi dan cuba praktikkan di hadapan cermin. Pengucap yang baik tidak akan melihat dan membaca petikan teks. Walau bagaimanapun, jika anda masih baru, pastikan anda ada kad kecil sebagai catatan rangka isi untuk berucap.

* Fokus ucapan anda bukan pada kelemahan anda. Contohnya sekiranya anda mempunyai suara yang kuat yang boleh mengawal pendengar, gunakan sebagai kelebihan dalam ucapan anda.

* Ada juga pemidato yang menggunakan ciri-ciri fizikal yang ada pada mereka untuk menarik perhatian khalayak.

* Berucaplah dengan fikiran dan emosi yang positif.

* Pastikan sebelum anda berucap emosi anda berada dalam keadaan positif.

* Pandangan pertama (first impression) penting untuk anda memulakan ucapan yang baik.

* Pastikan anda memakai pakaian yang sesuai dengan keadaan majlis dan mulakan dengan senyuman.

* Nyatakan objektif yang jelas apa isi ucapan anda kemudian barulah dikembangkan dengan isi serta bahagian penutup.

* Apabila ada rasa debaran maka jangan berlawan dengan perasaan anda.

* Pandangan mata (eye-contact) juga penting dalam ucapan bagi memastikan pendengar berasakan anda bersama mereka sepanjang ucapan anda. Tip menghilangkan rasa gugup ketika berucap di khalayak ramai

11 Komen:

Tanpa Nama berkata...

saranan yg bagus....i like this!!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

PATUT SANGAT DIIKUTI ........

Tanpa Nama berkata...

Good Idea... :)

Tanpa Nama berkata...

thanks,,,,,,sgt berguna

Tanpa Nama berkata...

saya dah praktikkan..memang berkesan.

Tanpa Nama berkata...

cuba praktis nti

Tanpa Nama berkata...

aku ni mmg berkturunan drh gemuruh mgkin aku blh praktik nanti insyaallah,terima kasih

Tanpa Nama berkata...

..masalah sy pulak berkaitan dengan dielak..mesti bila bentang ada dua atau tiga perkataan keluar pekat dielak kelantan..smpaikn member2 gelak..tp aku happy..sbb diorg tak tidur atau main2 waktu aku bentang..haha..korang mmg best ah..sentiasa t'tunggu pembentangan aku...

Tanpa Nama berkata...

tq, boleh djadikn pnduan utk sy brucap esk..

jilaosman;)) berkata...

amat membantu saya dalam pengucapan awam saya di universiti :)

Tanpa Nama berkata...

saya kalu terlupa baca bismilah..memang gemuruh..sbb tu pastikan baca bismilah..x tahulah orang lain.

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.