Berbuat Baik Kepada Ibu Bapa

Share on Tumblr 1. Seorang lelaki datang berjumpa dgn Nabi s.a.w lalu berkata: "Aku hendak berbaiah untuk berhijrah dgnmu dan aku telah meninggalkan kedua ibu bapa ku dlm keadaan menangis."Lalu Nabi bersabda:

(ارجع إليهما فأضحكهما كما أبكيتهما)
Maksudnya: "Kembalilah pd kedua ibu bapamu dan buatlah mereka ketawa seperti kamu buat mereka menangis."(Hr Abu Daud)

2. Talhah bin Muawiyah berkata: Ya Rasulullah.. Aku nak berjihad fi sabilillah..Rasul bertanya: Adakah ibumu masih hidup? Dia menjawab: "ya" Rasul bersabda:

(الزم رجلها فثم الجنة)
Maksudnya: "lazimi kakinya; maka di situlah syurga."(HR Thabrani)

3. Nabi bersabda:

(عفوا عن نساء الناس تعف نساءكم وبروا آباءكم تبركم أبناؤكم)
Maksudnya: Peliharah drpd berbuat dosa dengan wanita2 lain; nescaya akan terpelihara isteri dan ankmu drpd lelaki2 lain berbuat dosa dgn mereka. Berbuat baiklah kepada Ibu bapamu nescaya anak2mu akan berbuat baik pdmu.(HR Hakim)

4. Nabi bersabda:

(من سره أن يمد له في عمره وزاد له في رزقه فليبر والديه وليصل رحمه)
Maksudnya: Sesiapa yg suka untk dipanjangkan umurnya dan ditambah rezkinya maka hendaklah dia berbuat baik kpd Ibu bapanya dan sambungkan hubungan silatur rahim.(HR Ahmad).

5. Firman Allah:
(أن اشكر لي ولولديك)
Maksudnya: Hendaklah kamu bersyukur kepadaku dan kpd dua ibubapamu.(14: Luqman).
Ulama berkata: Allah mewajibkan bersyukur pdNya dan pd kedua Ibu bapa. Sesiapa yg tidak bersyukur kpd ibu bapa maka dia tidak bersyukur kpd Allah.

Oleh itu, sentiasalah kita berbuat baik kepada ibu bapa. Berbuat Baik Kepada Ibu Bapa

5 Komen:

Tanpa Nama berkata...

umi dan ayah . love u . :)
tma kasih ya .

rama_api a@yahoo.com berkata...

dapat kah aku seperti itu sementara diriku slama ni tlah bnyk slh kpda ortu ku maff ku ibuu sbnrnya q sngt menyayangi mu tetapi iman ku yang lemah slalu berbuat salah

Mah Lee Zha berkata...

huhuhu....... samakah taraf ibu angkat dan ibu kandung?

Tanpa Nama berkata...

merindukan ayah n ibu,, merindukan kebersamaan bersama mereka walaupun tak sempurna tapi merekalah kesempurnaan ku. miss you...

Uda berkata...

hargailah mereka selagi mereka ada.....

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.