10 Tips Hebat untuk SETIAP DATE

Share on Tumblr Ada satu ungkapan, "anda tidak akan dapat peluang kedua untuk memberikan first impression yang baik." Ingatlah, sangat penting bagi anda untuk 100% bersedia bagi memberikan first impression yang sangat hebat pada setiap date. Berikut saya senaraikan tips untuk memberikan kenangan indah pada setiap date:

1. BAYAR.

Lelaki perlu bayar semuanya. Jangan sebut langsung untuk berkongsi bayaran bil makan. Jika si gadis ingin bayar bahagiannya, tolak cadangannya dengan baik. Namun jika si gadis mendesak juga, terpaksala benarkan. (ini berlaku bila si gadis tidak ingin rasa berhutang, mungkin si gadis rasakan ini date yang terakhir?)

2. LOKASI

Jangan tonton wayang pada First Date. Macam mana anda ingin mengenali sesama sendiri jika kebanyakan masa dihabiskan dengan membisu? Saya cadangkan anda keluar makan-makan. Bawa si gadis ke tempat yang selesa dan anda mampu. Jangan pula makan di restoran mahal yang anda sendiri tidak mampu bayar bilnya. Haa, nasihat saya, tak perlu terlalu 'grand' first date anda, cukup sekadar simple dan tidak menghabiskan duit yang banyak.

3. PERILAKU


Jika ingin makan malam (dinner), pastikan anda ingat Rules for Fine Dining: sekurang-kurang cubalah untuk ingat satu atau dua. Bila anda ingin menjemput si gadis, keluar kereta dan bukalah pintu kereta untuknya. Buat perkara sama apabila anda sampai di tempat yang dituju. Jika ingin makan malam pada First Date, tolong tarik kerusinya dan persilakan si dia duduk dahulu.

Jangan lambat!

4. HORMAT

Maksudnya, jangan berharap untuk mendapat sesuatu. Date bukanlah satu janji atau kepastian yang anda akan mendapat apa yang diharapkan, tetapi merupakan satu peluang untuk anda mengenali seseorang bagi mengukur tahap keserasian. Ini juga bermaksud, anda tidak boleh mengambil kesempatan seperti gangguan seksual terhadap pasangan anda.

5. YAKIN

Yakin pada diri sendiri. Cakap biar terang, jangan gugup dan menggelabah tak tentu pasal. Anggap saja si dia macam kawan lama. Ingat, anda adalah diri anda.

6. PENAMPILAN DIRI

Pakai sewajarnya dan beritahu si dia ke mana anda ingin bawanya. Ini agar si dia dapat memakai pakaian yang sesuai. Jika boleh, jangan pakai jeans. Tetapi jangan pula overdress! Mandi, sabun, shampoo, dan shave. Jika ada perfume, gunakanlah, tetapi jangan terlalu banyak!


7. PERBUALAN

Jangan fokus pada diri sendiri, tanya soalan TENTANG DIRINYA (sesuai pada semua tempat). Dengar jawapannya, dan teruskan bertanyakan soalan yang menunjukkan anda minat dan sedang mendengar dengan teliti. Jangan ghairah bercerita tentang kerjaya anda (jangan lebih 2 minit). Mungkin seronok bercerita tentang kerja kita, tapi si dia mungkin tidak faham. Oh pastikan kata-kata pujian sentiasa di mulut, tapi jangan terlebih puji! Nampak desperate pula..hehe

8. MASA

Jangan biarkan date terlalu lama. Bayangkan anda sedang makan makanan sedap-Habiskan makanan dan rasa macam nak tambah sedikit lagi. Inilah masa yang sesuai untuk tamatkan first date. Maksud lain, janganlah date di tempat yang terlalu jauh dari rumah. Habis masa atas kereta je!

9. HADIAH

Sangat menarik idea ini. Cuba berikan si gadis hadiah kecil pada first date. Tapi jangan pula beli sesuatu yang mahal- contohnya sekuntum rose sebagai cendera hati. Ingat, jangan beli hadiah besar gedabak, nanti susah pula nak bawa ke mana-mana semasa date. Oh ya, bunga rose tadi kena beli tau, jangan petik bunga kat tapi jalan pula! hehe


10. KESIMPULAN

Jika anda suka dan seronok dengan date tadi, anda ingin berjumpa lagi dengan si dia, call dan beritahu si dia. Jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama dia diambil orang. Jujur! Jangan permainkan perasaan si dia jika anda tidak ingin meneruskan hubungan serius dengannya.

http://www.panduandating.com/ 10 Tips Hebat untuk SETIAP DATE

17 Komen:

Tanpa Nama berkata...

i loike;)

Tanpa Nama berkata...

bleh djadikan tips gak nii

Tanpa Nama berkata...

ok la...but bg la ayat yang power skit... bru ark orrg mnat msuk wEB NE..

Tanpa Nama berkata...

Hye keng kawan... apo kbor?? ble aque join korang x?? bosan ark duk kat umah ne cm org nk gla jak..huhuhu

alif haris berkata...

waahh..besh2 hot tips neyh!!..:)
thanx 4 sharing

Tanpa Nama berkata...

ah setandart ja tipsnya pun

Tanpa Nama berkata...

cara mcm ni mcm aku j...

Zaidatul Asna berkata...

Jika perempuan tanye kamu,

Girl: Saya cantik tak ?
Boy: Tak
Girl: Awak nak hidup bersama saya tak ?
Boy: Tak
Girl: Awak akan nangis tak kalau saya tinggalkan awak ?
Boy: Tak

Jika girl mula menangis, tarik dia rapat dan berkata,

Boy: Awak tak cantik tapi awak yg tercantik, saya tak nak hidup dengan awak tapi saya nak hidup utk awak, saya tak kan nangis kalau awak tinggalkan ssya tapi saya akan mati .

Tanpa Nama berkata...

romantik alu ko zaidatul

Tanpa Nama berkata...

sy syg cint saye!!!!

Tanpa Nama berkata...

hmmm byk membantu sye...mekashhh

Tanpa Nama berkata...

sye tmbh ckit yew
huhuhuhu.......
keikhlasan
keikhlasan dri hti yg bnar2 mnyangi stiap psngn ngn tulus tnpa
brniat utk untk mgambik ksemptan ke atas dri dye.cinta yg dlm dan pnuh keikhlasn.uniknyew.

Tanpa Nama berkata...

nseb ak pmpn..xjd laki..klu x da jd playboy da..dgn sweet talker plus mmg pndi melayan..tp bf ak kayu...wakakakak...2lah jdoh kot...

Tanpa Nama berkata...

buat sy senyum sorg2...menarik dn bleh dijadikn panduan...x trlalu over dn sesuai utk smua pringkat umo...hehehe...esk2 nk gne la tips ni...thanks....

Tanpa Nama berkata...

sanGat2x best..nak jugak pengalaman mcm nie..tapi...

Tanpa Nama berkata...

menangis saya baca yG nie....ade ker lelaki mca nie??bukan ke lelaki hanya nak kebas duit perempuan sahaja...haaa..mula2x memang la ayat die maniss sangat..topupkan ,belanja itu belanja ini,tapi bila hbgan dah lame..mula la si die pulak nak habiskan duit kite..nak itu la nak ini laa..macam kite plak jadi lelaki..tapi nak buat mca mana..dah terlajur sayang..ntah2 nanti body pon dia minta..saya malu sangat pada diri saya...sy harap sangt ALLAH berikan yg terbaik untuk sy satu hari nanti...please ALLAH

Tanpa Nama berkata...

you all the best..

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.