Kesilapan lazim apabila cinta kuasai diri

Share on Tumblr Apabila cinta kuasai diri

Saat dibuai rasa cinta, segalanya terasa indah sekali sehingga terkadang dibutakan mata dan dipekakkan telinga daripada segala hal di sekeliling.

Tumpuannya hanya pada diri dan si dia yang semakin bertakhta di hati.

Adakalanya diri terlalu dibuai perasaan sehingga mengabaikan banyak perkara yang dianggap penting.

Perhatikan beberapa kesilapan yang sering kali dilakukan saat seseorang jatuh cinta:

# Menciptakan hubungan tanpa menjalin persahabatan dengannya.

Mungkin anda memang benar-benar jatuh cinta secara mendalam padanya, tetapi jangan lupa luangkan sedikit waktu untuk mengetahui atau memerhatikan apa yang diingini si dia.

Luangkan waktu untuk mempelajari keperibadiannya, bukan hanya fizikal semata-mata.

# Tidak jujur kepada diri sendiri

Orang yang sedang jatuh cinta sering bertolak ansur berlebihan kepada pasangan. Mereka berpura-pura seolah-olah sikap pasangan bukan gangguan besar pada diri mereka atau mereka berharap supaya masalah itu selesai seiring dengan waktu.

# Tidak 'memerhatikan' diri anda selama menjalin hubungan.

Ramai orang yang lupa 'memerhatikan' dirinya sendiri selama menjalin hubungan. Kebanyakan orang yang mabuk cinta ingin selalu berdua-duaan dengan kekasihnya.

Akibatnya, orang di sekitar mereka berasa diabaikan sehingga lambat-laun tanpa mereka sedari teman pun menjauh. Tentu ia mengakibatkan sesuatu yang kurang baik kerana jika anda sudah jemu dengan pasangan, tiada seorang pun teman yang ingin bersama anda.

# Menggantungkan kebahagiaan diri pada pasangan

Jika selama ini anda berfikir kebahagiaan anda bergantung pada pasangan, ia memang salah. Anda boleh jatuh cinta pada sesiapa saja namun tidak bererti dia mampu membuatkan anda bahagia.

Kebahagiaan anda bergantung pada diri sendiri, justeru jangan tumpukan seluruh perhatian pada seorang insan saja.

# Cinta memerlukan waktu

Cinta lazimnya perlukan waktu yang baik untuk mengenal mahupun untuk terus mekar. Memulakan suatu hubungan terlalu pantas mungkin menyebabkan hubungan berakhir dengan sesuatu yang kurang baik kerana belum mengenal perwatakan si dia dengan baik.

Begitu juga sebaliknya jika terlalu terburu-buru mengambil keputusan untuk meninggalkan pasangan hanya kerana masalah kecil. Justeru sebaiknya, berikan waktu mencukupi bagi diri anda untuk mengenal pasangan.


# Usah serah kesucian diri kerana ia tidak menyelesaikan semua masalah.

Menyerah diri tidak menjamin pasangan akan setia atau tidak meninggalkan anda. Ubah pemikiran anda supaya tidak menyerah diri atau tubuh semata-mata membuktikan cinta padanya. Dia mungkin hanya inginkan anda untuk kepuasan dirinya semata-mata.

Jangan terbuai dengan kata-kata manis kerana sekali terjebak, bermakna anda akan kesal selamanya. Kesilapan lazim apabila cinta kuasai diri

5 Komen:

Denie Trian berkata...

yaa.. memang kdang cinta bikin pribadi kita berubah :)
http://www.sobatkecil.blogspot.com
http://www.komisiGRATIS.com/?id=denietrian

mama N berkata...

Utamakan cinta pada Allah, cinta yang lain akan menjelma dlm keredhaanNya...

Azmirah berkata...

Azmirah says
"ble bcnte kte slalu abaikn org yg slame ni slalu ngn kte.2 la yg brlaku kt aq.aq ngn besfriend aq dh smakin jauh n kteowg try baiki hbungn kteorg tp still xbrjye.hmmm...ntah la...tp kteorg still mncube...aq wndu saat epi kteorg lu..."

Tanpa Nama berkata...

betul22

Tanpa Nama berkata...

CINTA itu indah sekiranya mendapat keredhaan daripada- Nya . .

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.