Hanya 8.2 Saat Untuk Jatuh Cinta Pandang Pertam

Share on Tumblr Hanya 8.2 Saat Untuk Jatuh Cinta Pandang Pertama

Saintis baru-baru ini telah mendedahkan kajian terbaru mereka ke atas masa yang diperlukan untuk seseorang jatuh cinta pada pandangan pertama.

Seramai 115 pelajar kolej lelaki dan perempuan telah dipilih untuk kajian ini. Mereka telah diminta untuk meletakkan ciri-ciri lelaki dan wanita idaman masing-masing. Bagi membantu kajian ini, beberapa pelakon lelaki kacak dan wanita cantik telah diminta untuk bergerak dihadapan pelajar-pelajar tersebut. Seterusnya sekumpulan pelajar ini telah diperhatikan pergerakan dan kelakuan mereka dengan menggunkan kamera tertutup.

Apa yang para saintis ini mendapati pelajar lelaki melihat wanita yang mereka tertarik pada purata 8.2 saat. Bagi wanita yang mereka rasakan kurang menarik, pelajar lelaki ini memandang tidak lebih dari 4 saat.

Bagi pelajar perempuan , tempoh masa mereka memandang lelaki tidak ada bezanya antara yang lelaki yang menarik atau tidak.

Selain melihatkan kaitan antara pandangan mata dengan cinta, saintis juga melihat fungsi penglihatan dalam mencari pasangan hidup.

Hasil kajian ini ada diterbitkan di Jurnal Archives of Sexual Behavior.

Sumber: DailyMail Hanya 8.2 Saat Untuk Jatuh Cinta Pandang Pertam

14 Komen:

miera berkata...

biasa la da nme lelaki kn...kebanyakan nye nk pempuan yg cntik jer...da tu lumrah dunia... pempuan lak nk yg encem jer...sape yg xnk yg encemm..xnk yg cntik kn...law d bg peluang sume org nk...tp ingat r 2 sume pemberian tuhan... bersifat smentara...ble2 sj leh di ambil...jgn tkbur dn bongkak..

Tanpa Nama berkata...

hahaha..

i wasnt expecting that..

maybe pelakon2 lelaki yg di pilih 2 mmg semua x kacak kot..

tats y xde beza masa.. XD

wai berkata...

lelaki semua nk pempuan cantik..yg cantik di syg2...walaupun perangai hodoh giler..jwpnnye syg gler...syg sbb cantik..bodoh btul laki mcm ni..tertipu perhiasan dunia...

Tanpa Nama berkata...

lelaki mmg cmtu..nmpak yg dahi licin sket nk tersembul bijik mate..tp klu yg biase2 je o xcntik mule la..pandang sebelah mate pun xingin..huhu kesian pompuan ni..


:strawberry06:

Tanpa Nama berkata...

t0l2.....
tp bknnye cmua cm 2...
c0z cnta lhir dri atie n0t FACE....

Tanpa Nama berkata...

ntahla..
tp mmg laki pandng rupa wpun perangai......
xsume tp kebnyakan mmg mcm tu..this is fact!!

Tanpa Nama berkata...

X...semua lelaki macam tu...

Tanpa Nama berkata...

yup saya

Tanpa Nama berkata...

sebenarnya Allah s.w.t cipta perempuan niey untk temankan lelaki je...

nuraen berkata...

lumrah alam..
siapa yang xske bnda yg indah..
stiap bnda yg ingin kita miliki msti yg indah blaka..
tp bnda yg indah itu blom tentu yg "TERINDAH"..
sbb dalam dnia ini tidak ad mnusia yg sempurna

Tanpa Nama berkata...

hmmm..lelaki..bisa ler..

Anonymous berkata...

hmmm..lelaki..bisa ler..

Tanpa Nama berkata...

sy xcntik tp alhmdullillah...
ade llki yg nk kn sy...
die xsempurna tp ley tahan kcak gk...
sy plih die bkn sbb rupe sbb sy sdar sy xde rupe,,,,
tp sbb die ikhls mnyntai sy...

sy ase xde llki yg blh cntai sy spt die wlaupn wjah sy xcntik lgsg ..

JokeLOLz berkata...

cinta sejati datang dari hati yang suci bukan dari rupa paras semata.

Selepas Baca, Sila Komen

Kedai Hadiah Online

Artikel Terkini

Catatan Popular

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.