Lelaki = Kucing Jantan?

Share on Tumblr Jika anda mahu MEMAHAMI lelaki, cuba lah baca sampai habis...

Lelaki ini boleh diibaratkan seperti seekor KUCING JANTAN. Mengapa?

1) Kucing jantan suka dibelai
~ Ya, memang lelaki suka sangat dibelai oleh perempuan, tak kira la awek ke, isteri ke, ibu ke... Memang mereka suka dibelai tetapi AWAS, mereka mungkin akan mencakar anda jika anda mengasarinya. Jadi berlembut la dengan lelaki. Mereka tak suka yang wanita kasar.

2) Kucing jantan kuat makan dan cepat lapar
~ Kucing memang kuat makan dan mudah menjadi cepat lapar. Jadi, paham ajelah, bukan setakat makanan sehariannya aje yang perlu dijaga, "makanan" batinnya juga perlu dicukupkan. Jadi, jagalah makan minumnya. Seorang suami suka masakan isterinya. Kepada yang bertitle Girlfriend, belajarlah masak dari sekarang. Yang bertitle isteri, masak lah untuk suami jika tidak mahu dia mencari lain. Jika tak tahu, belajarlah. Tak sia-sia kalau tambah ilmu rumahtangga ni.

3) Kucing jantan kuat tidur
~ Lelaki memang kuat tidur (tp ada juga yang jenis tak kuat sngt, tp bilangannya amat sikit). Dan kerana itu, bagilah peluang kepada lelaki untuk tidur secukupnya, jika tidak, ada yang akan mengamuk lebih teruk lagi jadi seperti kucing, dia tidak akan mengamuk tetapi akan beralih tempat tidur. Anda mahu suami anda beralih tempat tidurnya ka???? Jadi, jangan kacau time dia tidur.

4) Kucing jantan kuat merayap
~ Lelaki juga sama seperti kucing (selalunya lah). Mereka gemar merayap & melepak, selalunya dengan kawan2 (ni tak sama dengan kucing). tetapi sebagai penjaga kucing, selalunya kita akan melepaskan kucing kita keluar, kerana kita tahu dia akan pulang sendiri. Begitu jugak lelaki. Agak sama kan??? TETAPI, jika kucing mahal/baka baik, selalunya kita akan mengurungnya di dalam sangkar kan. Cuba kita lepaskan dia, confirm dia akan lari sebab dah jumpa kebebasan.
Kesimpulannya, janganlah "kurung" lelaki.

5) Kucing jantan mahal/baka baik makan Friskies, kucing jantan kampung makan ikan lauk nasi
~ Sama cam lelaki, ada lelaki tastenya camni, ada lelaki tastenya camtu. Kita kena faham taste lelaki itu dahulu, sebelum kita buat satu relationship dengan dia. Kite kena saling memahami.

6) Kucing jantan tak suka dipaksa
~ Ermmm, ni memang sangat2 betul. Sama cam lelaki, lelaki ni amat pantang dipaksa. Dia paksa tak ape, (tengok kucing, dia akan mengiow kat tuannya selagi tak dapat makanan). Macam kucing, kita takleh paksa dia tidur, takleh paksa dia makan & takleh peluk dia dengan paksa. Nanti kena cakar babe!!! Janganlah memaksa lelaki. Bagi dia space dia tp dalam masa yang sama pantau. Jangan sampai dia main kayu 3 plak.

7) Kucing jantan ada perasaan ingin tahu (curiosity)
~ Kalau kucing suka melihat benda-benda pelik dan lari untuk memegangnya, samalah dengan lelaki. Mereka suka mencuba benda yang baru dan benda yang tak pernah mereka rasa. Tengok sahaja Mat Gian, lebih 85% adalah org lelaki. Lelaki ni kan ada otak kan.... Lu pikirlah sendiri mana yang baik dgn yang buruk kan.


8) Kucing jantan akan merebut kawasan mereka
~ Ini selalu dalam kes lelaki samseng la ataupun Along. Nak rebut2 kawasan. Mereka nak tunjuk ego mereka. Biasa lah lelaki ni mesti nak tunjuk ego mereka. Layan!!!!

9) Kucing jantan ada yang ego/buat bolayan kat tuannya/org sekeliling
~ Kucing juga ada ego mereka. Tengok kalau kita panggil ia, "miow, miow mari sini", (kalau time ia tak lapar), mampus ia nak datang kat kita. (lainlah kalau memang kucing tu dengar kata/educated). Kalu kita kejar, ia akan lari. Macam lelaki jugak, makin dikejar, makin dia nak lari dari kita. Nama pun lelaki, mereka takkan nak tunduk, lebih2 lagi kepada perempuan. For sure anda kenal lelaki anda, guna la bermacam cara untuk lembutkan hati mereka. Tapi bukan minta mereka tunduk dengan kita ya.. Mereka perlu dihormati.

10) Kucing jantan takkan pernah setia kat seekor kucing betina
~ Kalau diikutkan ini tak berapa sama, tp ada persamaannya. Ikut kajian, hampir 78% (berdasarkan majalah Cleo keluaran bila ntah), lelaki takkan akan kahwin dengan girlfriend pertama dia. Lelaki = Kucing Jantan?

12 Komen:

siti murni berkata...

i like dis entry..mmg betul mcm kucing jantan:-)

Tanpa Nama berkata...

aper lar tajuk topik nih.. klu ak wat tajuk perempuan=kucing betina, korang suka x.. tolong lar jagan wujud kan topik cam nih.. sume makhluk Allah, Allah jadikan sama sebenarnya- berbeza di Mata...

nUr berkata...

aq rse bkn sme kn..
abaikn prktaan kucing jntan..klu xske la..
tp xley nafikn..ade llki cm 2..
ego bcome 1st..

Tanpa Nama berkata...

hahahahahahaaaa..........suka...100% tepat pada pandangan aq

engku bangku berkata...

quite surprising me...terdiam 4 saat..4 saat je la..btw good opinion!

gadis_biasa berkata...

sy rsa 1-9 blh diterima tp bila bca yg ke-10 rsa seram plak.. sy nie gadis pertama yg berjaya menyentuh hati dia.. si dia pun sama jgk.. semoga Allah SWT dpt mmberkati percintaan kami shgga ke ahir hayat..Amin

Tanpa Nama berkata...

elleh sebagai lelaki taklah kitaorang ni suka sangat disamakan dengan binatang...tapi memang kitaorang tak suka dikongkong namun nak juga orang ambil tahu..bagi pasangan hidup kami ni tolong lah fahami kami.. kalu kita orang ada hobi pape yang korang tak suka mcm mancing ker,tgk bola ker jalan-jalan tak cari pasal ker...tgk awek cantik2 ker tolong lah faham...hanya sekadar hobi jer...tanggungjawab xkan kitaorang lupakan..apalah..simple.cuma tolonglah janganlah pagi2 suka wat hal...pagi2 kene happy ..tunjuk muka gembira layan baik2 watkan air ker.. paling tidak lah...kejut subuh..penting tu...al maklum penat..pandai amik hati nanti bila dah sayang minta apa pun dapat.xyah paksa2..kan bagus..apalah..pening2..

Sekolah Tinggi Managemen Informatika dan Komputer Jakarta berkata...

like this....

---
Jika Anda membutuhkan info tentang kampus STMIK silahkan klik website kami di http://jak-stik.ac.id

jemiro berkata...

haha ada2 saja :) saya sebagai laki2 jadi malu :)

firqil berkata...

mmg terbaekk ar...
mmg btol sesgt....
bguz tips ni tok ak n oag len gk..hui2-p

pari pari kecil berkata...

insya~AlLah dpt dmanfaatkn..wlaupn ad y x brpa tpt,skrg2ny cb mmhami^_^

Tanpa Nama berkata...

lelaki & kucing jantan = BIN ATANG.. hahaha sesuai la tuuu.. :P

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.