7 Cara Untuk Gembira

Share on Tumblr Bagaimana hendak menikmati keseronokan dalam hidup? Agar sentiasa ceria dan dikagumi? Begitulah antara persoalan yang kerap saya terima melalui DR-Apa-apa Aje! Lantas saya terfikir, bukan semua orang sentiasa `happy go lucky`atau melalui hariharinya penuh bermakna. Problem, tension dan keliru, ada kalanya menjadi penyebab golongan remaja menjadi semakin `nakal` dan cuba membuat sesuatu luar dari batas jangkaan. Pada peringkat usia begini mereka suka `memberontak`demi mencari perhatian. Dan ada yagn lebih nekad, melepaskan tekanan dan mencari kebebasan cara tersendiri. Pasti kamu semua faham apa yang saya maksudkan?

Bagi mencari keceriaan dalam hidup, saya rangkumkan tujuh peraturan basik untu kamu amalkan. Sesuatu yang ringkas dan sedarhana tapi insyallah berkesan...

Pertama, jangan ada benci, tak kiralah sama ada pada keluarga, kawan-kawan, bos maupun guru dan pensyarah. Perasan benci itu akan merosakkan niat dan keikhlasan kamu. Benci itu ibarat `api dalam sekam,` yang akan membangkitkan dendam dan seterusanya satu pergaduhan.

Kedua, jangan bimbang. Kebimbangan tanpa sebab akan membuatkan kamu sentiasa berada dalam keadaan serba salah, cemas dan tidak tenteram. Buang perasaan demikian.. Dont worry be happy!

Ketiga, hidup secara sedarhana adalah tuntutan agama kita. Kesedarhanaan adalah kunci kesempurnaan. Biarpun hidup kamu tidak kaya, tidak mewah, tidak sempurna dan tidak popular tetapi sekuang-kurangnnya kamu mempunyai ketenangan di hati. Itu adalah yang paling penting. Jadi, pilihlah hidup serba sedarhana dan bersyukur kerana masih lagi ramai yang menderita dan sengara di serata dunia.

Keempat, jangan terlalu mengharap. Kadang-kadang pengharapan itu akan mengecewakan kamu. Belajarlah menerima kenyataan, biarpun kecil tapi bermakna dan jangan terlau mengharap yang besar dan terbaik yang tak mungkin akan menjadi miliki kamu.

Kelima, banyakan memberi. Ini adalah terapi untuk membersihkan minda dan diri. Kepuasan orang yang memberi lebih bermakna daripada yang menerima. Ini termasuklah bersedekah, membantu yang memerlukan dan berjihat ke jalan Allah.

Keenam, sentiasa tersenyum. Orang yang mudah menghadiahkan senyuman bererti mempunyai jiwa yang damai, niat yang baik dan jujur. Itu adalah kualiti bagi si penderma senyuman. Senyuman itu adalah sedekat menurut kata pujangga. Dan dengan menarik otot kiri dan kanan bibir akan membautkan wajah anda nampak lebih cantik, menarik dan menceriakan suasana. Maka lengkpakan penampilan anda dengan senyuman…

Ketujuh, perlu ada kawan rapat seperti saya. Ooop maksudnya, bukan saya tapi REMAJA! Setiap orang memerlukan individu lain untuk saling berteman, saling memahami, saling menghormati, saling menasihati, dan saling bersifat terbuka serta positif. Kawan bukan lawan… Pilihlah kawan yang boleh berkongsi kesedihan ketika kamu berduka, memapah tanganmu ketika kamu terjatuh, bercakap benar walaupun dia tahu hati kamu terluka dan marah. Selalu mengirimkan sms bertanya kabar dan menghabiskan hujung minggu bersamasama. Itulah yang diperlukan oleh semua orang, insan yang diketogerikan sebagai `good friend`.

Jumpa lagi..

Richie Rachman

Petikan Dari Majalah Remaja 2009 7 Cara Untuk Gembira

16 Komen:

Si hitam maness berkata...

=(

Tanpa Nama berkata...

kenapa

Tanpa Nama berkata...

emmm....tp lw ktewh da gmbra,tbe2 knagan silam dtag dan kgmbiraan hlang brgnti ksdhan.....pew yug prluw cy wat???????.....

Tanpa Nama berkata...

betul kew ny??????

Tanpa Nama berkata...

ada betulnya...kata2 nie...

tp kadangkala...hati sukar dirawat jika masalah

berat melanda..ada yg kata dgn menangis akan

hilang segalanya...tp bg saya,luahkan yg

terpendam mgkn akan hilang sedikit kesedihan,

dan belajar kuatkan diri utk hadapi kenyataan..

Tanpa Nama berkata...

hati bkn smue y' tahu..... tngok die ep tp klaw sbaliknye.............

Tanpa Nama berkata...

dh cuba tp gagal gak..bkn sng nk lupakn masalah yg ade :(

Tanpa Nama berkata...

emm.betul..kadang2 ble tengok owq yg kte cinta senyum amat mengembirakn

insan kerdil berkata...

wahai adik2 sekalian,
gunalah ejaan yang betul ketika menulis.
mcm mn kalau boleh jd klaw..
ish ish

~;aLL bOuT Me!;~ berkata...

nk gembira mcm dlu tp hati xdpt nk gembira..
rasa mcm nk jadi seperti dlu
tp bila dah dewasa terlalu byk masalah
byk yang melukakan hati..
rasa mcm kehidupan ni dah xada erti..
kadang2 rasa macam dah putus asa pun ada..

Si hitam maness berkata...

=(

penChenta PotatO berkata...

hurmmmm,,d(^^)b

Tanpa Nama berkata...

SY PERLUKN awK SBGI Shbt sY..KERNa ku thu kMU MGenli sY.

P0polita berkata...

like it!

Cara Gembirakan Hati

Tanpa Nama berkata...

saya pn same cm ALL BOUT ME!~
xseronok langsung mnjadi dewasa....

Tanpa Nama berkata...

mg betul..menjadi dewasa mg xseronok....

Selepas Baca, Sila Komen

Kedai Hadiah Online

Artikel Terkini

Catatan Popular

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.