Madah Cinta : Bila Cinta Bersuara

Share on Tumblr Kamu hanya tahu menyebut
cinta itu buta

Setiap kesalahan yang kau lakukan
pastinya kau akan menyalahkan cinta
tapi kau mungkin tidak menyedari yang cinta juga seolah-olah mempunyai perasaan
dan jika ALLAH yang Maha Kuasa itu membenarkan cinta bertukar menjadi seorang manusia
pastinya cinta akan meluahkan perasaan yang dipendamnya selama ini

Cinta ada di dalam diri setiap manusia
cinta akan turut menangis di saat sekeping hati milik si gadis atau si jejaka di lukai

Cinta turut merasa gembira di saat seorang gadis tersenyum ketika membuka pemberian dari kekasihnya

Cinta juga akan turut merasai sakit yang perlu ditanggung di saat
seorang jejaka mahupun seorang gadis mencurangi kekasihnya

Cinta juga akan turut merasa pedihnya di saat menerima berita yang tidak di sangka-sangka dari kekasih kepada gadis atau jejaka yang 'dihuninya'
seperti berita tentag kematian, kemalangan, permasalahan yang menimpa dan berbagai lagi

Cinta juga akan bersama-sama mengucapkan syukur apabila
perasaan si gadis atau jejaka tadi berbalas.

Malah, cinta juga akan turut merasakan pedihnya di saat si jejaka atau si gadis meminta untuk memutuskan perhubungan yang sekian lama terjalin

Sedarlah wahai manusia yang sedang dilamun cinta
mahupun yang baru bercita-cita untuk jatuh cinta

CINTA TIDAK PERNAH BUTA

Sesungguhnya, cinta itu dapat melihat apa yang di lakukan oleh sepasang kekasih
dan sesungguhnya,
cinta akan turut menangis saat kita menangis

Cinta juga akan turut tertawa
di saat kita di selubungi bahagia..

Nukilan:
Nama Pena: fierlynn.
URL : www.fierlynn.blogspot.com

flowers Pictures, Images and Photos


Suka tak baca karya ni? Apa kata bagi semangat kat penulis dengan menghantar komen, ulasan atau pendapat. Terima kasih daun keladi. Lain kali komen lagi.

Ingin menyumbangkan nukilan anda di blog ini? Untuk berkongsi karya, sila klik sini. Madah Cinta : Bila Cinta Bersuara

30 Komen:

dani berkata...

hoi

Tinta Aurora berkata...

cinta itu buta kerna ditafsirkan seperti ini:

bila cinta berputik, yg haram menjadi halal
bila cinta berputik, si ibu dan bapa menjadi asing didlm diri.

Tanpa Nama berkata...

em..betol3..
tp kan,ade org lg yg xpndai mntafsir cinte..nk tau npe,cz ade org yg sanggup mggadai maruah smte2 kerana cinte..dh banyak yang terjadi kerana cinte palsu llaki..xpike lgsug mse depan dyeorg..yg dyeorg pike,kseronokan je..bukan ape,byk sgt da y terjadi cz cinte palsu..bt,kaum prempuan diluar sane,pndai2la k..jgn rosakkan mse depan kiter..

aini_ayuni90 berkata...

cinta tu x buta pun......org lain yg bercinta tp knapa cinta plak yg di salahkan .....bukan cinta yg buta...tp insan yg bercinta tu yg buta....buta menilai yg mana intan yg mana permata yg mana halal yg mana haram....jgn salahkan inta...kesian cinta.....aini_ayuni90

Tanpa Nama berkata...

btul3 aini..........putri stuju bngt2..................

Tanpa Nama berkata...

btul tu, sy pun stuju dgn aini..
awk dah de bf ke?
klu ade, memg bgus la awk..
tp cam xde je, hehe..

jejaka_jelita berkata...

setuju!!! but, i dont think that love is not blind. cz, i had been in first love almost 2 years.. before. but, i couldn't forgot my lover.. so if that love is not blind, why she have never think about me.. tell me writer!

airmata_syawal.com berkata...

CINTA itu AIRMATA...
airmata disaat aku bergelar TUNANGAN (2007)
& airmata dikala aku ditinggalkan di pagi syawal yang mulia (2008)...
TERIMA KASIH lelaki
jangan biarkan airmata menbasahi pipi mu kerana cinta mu itu sendiri

Mrs Who? berkata...

Salam.. Cheers.. I like your poetry about Love.. and the title.. its really suits with the meaning of love.. carry on with your love poems.. InsyaAllah.. you'll success.. May Allah bless you..

P/S: may I copy and paste this poem to put in my blog? don't worry dear, I'll put you name too with this poem.

Mrs Who? berkata...

waaa...!!! cannot copy maaa..!!!

Tanpa Nama berkata...

Cinta memang buta...
kerana Yang dicinta tidak dapat dilihat...

fierlynn berkata...

Mrs.WHo ; i'm sorry for late answering your question.
just copy it.
I don't mind.

;D

Tanpa Nama berkata...

cinta itu sememangnya buta sebab tiu ramai yang teraba2...atau meraba2

Tanpa Nama berkata...

hakikatnya it could be both.... cuma jgn butakan mata bila tngah brcinta. yg haram ttp haram...

Tanpa Nama berkata...

cinta tak pernah buta kalau kita tahu maksud sebenar cinta.
cinta tak akan pernah buta jika syariat membataskan kita.
kerana cinta kita bahagia.
soo,carilah cinta sejati kerana cinta sejati akan kita ingat smpai mati....namun cinta illahi,itulah yg hakiki

Tanpa Nama berkata...

cinta itu sempurna dan indah sekiranya di arus yang betul..

Tanpa Nama berkata...

sebenarnye..cinta tu xbuta..kalo ade airmata tu bukanlah cinta..cinta adalah kebahagian..korang pike2 kn lah..

Tanpa Nama berkata...

hmmmm cinta itu indah jika berlandaskan rujukan2 yg sepatutnya
THANKS WRITER...iam smiling while reading

Tanpa Nama berkata...

CINTA..........
kadang2 cinta memberikan kita kebahagiaan....
kadang2 cinta memberikan kita kesakitan......
CINTA..........
kerana cinta aq menangis.....
kerana cinta aq gembira......

MOHD FAHMY,terima kasih kerana memberikan aq kebahagiaan.....
aq sygkan kamu utk selamanya.... love u 4ever.....
LOVE INFINITY N MOHD FAHMY IN LOVE 4EVER.......

terima kasih CINTA......

fara98 berkata...

Betul tu... sebenarnya cinta itu tidak buta... Cuma insan yang memiliki cinta itu yg telah membutakan mata hati mereka drpd melihat yg mne baik dan yg mne buruk oleh kerana terlalu syg....ishx2 tak patut...tak patut...

nur berkata...

slam..
truzkn usha anda..
bez gler la mdah cnta nie..
mmg bt0l puwn..
m0ga mkin sukses..amin!..

ally berkata...

so nice & sweet ^_^

Tanpa Nama berkata...

cinta... semua orang patut mendapatkannya.
cinta...disetiap hela nafasmu menyebut namanya.
cinta...rela melakukan apapun untuk slalu membuatnya tersenyum.
cinta...beribu kata maaf untuknya.
aku sayang kamu robbyn pranata utama

Tanpa Nama berkata...

yaa . thats right ! cinta tk buta . tp mnusia yg slah mmilih cinta ! : millamatforever :

Tanpa Nama berkata...

ya cinta juga yg buat manusia ini alpa.........

Azura berkata...

byk skli coretan2 yg kmu sume tulis,aku t'hibur..kwn2 p'cye x kmu sume kalo aku gtau yg my fiance x pnh ungkapkn p'ktaan "I LOVE U" pd aku,msti sume xkn pcye kn..??tpi 2 ar yg t'jdik pde aku..3taun aku bsme die tpi sush skli utk die ungkapkn p'ktaan 2 pd aku,np ek?aku p0n xm'gerti..ag 2ari genap 1year anniversary aq b'tunang,urmm kejp jek mse b'lalu n aku rse mcm smlm aku knl die..

Tanpa Nama berkata...

cinta sngat pahit,,, cinta juga satu kenangan yang indah.... hargai org yg tersayang

Tanpa Nama berkata...

sebelum kita mncintai org yg kta cntai...trlebh dahulu,ltakkn lh cnta kta kpd yg mncptakn org yg kta cntai ykni Allah...
moga bhagia didunia n akhirat brsma org trsyg...
wallahu a'lam

Ain Laili berkata...

bekas kekasih ku cakap pada ku.Dia hanya sayang aku tapi tak boleh cintakan aku sedangkan aku setiap hari menunggu dia kembali pada ku~

Tanpa Nama berkata...

Cinta sebenarnya ialah suatu Kesakitan..
Bila rindu hati terasa Sakit ..
Bila cinta hati jua terasa Sakit ..
kerna kesakitan sebuah cinta lah ..
kita belajar erti kebahgiaan di penghujungnya ..


> SUEHAN<

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.