Rupa atau intelek?

Share on Tumblr Bagai sudah menjadi lumrah, tarikan fizikal dianggap penting dalam perhubungan sosial terutama dalam konteks lelaki dan wanita. Rata-rata lelaki ataupun wanita cenderung menilai aspek fizikal seperti paras rupa dan tubuh badan dalam menjalin hubungan.

Bagi lelaki, dalam kebanyakan situasi, mereka cepat tertarik dan jatuh hati kepada wanita berwajah jelita dengan tubuh menawan berbanding gadis yang memiliki kekurangan dalam aspek itu. Kecenderungan ini bagai sudah menjadi trademark sedangkan jika diteliti dari aspek keperibadian, lebih banyak kualiti ditemui pada wanita yang tidak memiliki tarikan fizikal.

Mungkin tidak keterlaluan jika dikatakan jarang ditemui lelaki yang lebih mementingkan sikap, pemikiran dan hati budi dalam memilih teman hidup. Malah, jika diberi pilihan, lelaki inginkan pasangan yang lengkap dengan semua kualiti ini - cantik, bijak dan menawan.

Baru-baru ini, kaji selidik yang dikendalikan sebuah badan antarabangsa sedikit sebanyak menyokong teori kecenderungan lelaki memilih teman hidup. Hasil kaji selidik ini mendapati, majoriti lelaki lebih suka berpasangan dengan wanita cantik walaupun mereka tidak bijak.

Wanita yang dijadikan pilihan kepada responden kaji selidik ini adalah peserta program realiti popular Celebrity Big Brother’s, Chantelle Houghton yang cukup jelita tetapi bimbo dan peserta program University Challenge, Gail Trimble yang memiliki kekuatan intelek.

Dalam kaji selidik ini, 73 peratus responden iaitu lelaki memilih Houghton yang secara fizikalnya tampak lebih menarik berbanding Trimble.

Alasan yang diberi hampir separuh daripada responden lelaki ini ialah kebijaksanaan tidak penting. Apa yang lebih penting bagi mereka ialah menjadikan rakan-rakan kagum melihat mereka berdamping dengan wanita jelita.

Kajian itu juga mendapati, lapan daripada 10 responden lelaki pula menyatakan mereka berasa takut berpasangan dengan wanita bijak.

Apa yang menarik, kaji selidik itu mendapat reaksi berbeza daripada responden wanita. Kira-kira tiga perempat daripada responden wanita mengakui mereka mencari pasangan lelaki bijak berbanding tampan kerana bagi mereka, lelaki tampan cuma tahu bermegah saja. Mereka berpendapat, lelaki bijak mampu memenuhi semua keperluan diri.

Namun, tidak dinafikan bukan semua lelaki hanya mementingkan aspek fizikal dalam memilih pasangan. Ramai juga menghargai kebaikan hati budi dan kebijaksanaan wanita melebihi tarikan fizikal.

Cuma mungkin tidak wajar andai lelaki meletakkan kecantikan fizikal sebagai kriteria paling utama memilih pasangan hingga tidak nampak keistimewaan lain. Jika seseorang wanita tidak dikurniakan kecantikan fizikal, banyak aspek lain seperti sifat positif, penyayang dan penyabar dimiliki golongan ini.

Lelaki yang kononnya hanya terkesima dengan kecantikan wanita harus menyedari kebahagiaan bukan hanya terletak pada kejelitaan semata-mata, sebaliknya lebih daripada itu.

Di sini diminta pandangan pakar motivasi, Dr H M Tuah Iskandar al-Haj, mengapa lelaki lebih cenderung memilih rupa daripada kebijaksanaan. Ikuti temu bual ini...

Benarkah lelaki lebih rela keluar bersama wanita cantik yang bodoh daripada wanita bijak tapi penampilannya kurang menarik?

Ya, benar. Dari sudut psikologi, lelaki sentiasa ingin menjadi pemimpin. Seorang pemimpin tentunya perlu lebih bijak daripada orang yang dipimpinnya. Apatah lagi jika orang yang akan dipimpinnya itu adalah wanita.

Sudah pasti mereka memerlukan seorang wanita yang boleh mengikut arahan dan kemahuannya berbanding wanita yang terlalu bijak. Ini kerana bagi mereka wanita bijak biasanya banyak mulut.

Bagi seseorang lelaki, kecantikan pasangan adalah sangat penting kerana ia menjadi lambang kelelakian dan kemegahan mereka.

Lelaki bagaimana yang biasanya bersikap begitu dan mengapa mereka bersikap sedemikian?

Boleh dikatakan, hampir semua lelaki begitu. Memiliki pasangan wanita yang cantik adalah suatu lambang kemenangan dan kebanggaan. Lelaki begini biasanya akan memilih wanita yang tidak cantik hanya selepas tiada pilihan.

Tapi selagi mempunyai pilihan, mereka sentiasa akan memilih wanita yang cantik.

Adakah seseorang lelaki mahu berpasangan dengan wanita kurang bijak kerana lebih mudah untuk mereka menguasai wanita begitu?

Itu pun antara sebabnya mengapa lelaki memilih wanita kurang bijak. Lelaki suka kalau wanita bergantung sepenuhnya kepada diri mereka.

Ada hadis yang kita boleh dikaitkan dengan situasi ini iaitu:

Dari Abu Hurairah r a, Nabi SAW bersabda, ”Bijaksanalah membimbing wanita kerana wanita itu diciptakan dari tulang rusuk. Dan bahagian yang paling bengkok adalah yang sebelah atas. Jika engkau berusaha meluruskannya, nescaya ia patah. Tetapi jika engkau biarkan, ia akan sentiasa bengkok. Kerana itu bijaksanalah membimbing wanita dengan baik."
(Muslim)

Hadis ini secara tidak langsung menunjukkan bahawa lelaki adalah pemimpin dan seorang pemimpin memang ingin menguasai orang yang dipimpin secara sepenuhnya.

Ada pula lelaki menyatakan mereka tergugat apabila mempunyai pasangan wanita yang lebih bijak. Komen anda?

Realitinya, jika disuruh memilih antara kecantikan dan kebijaksanaan pada seorang wanita, lumrahnya lelaki akan memilih kecantikan. Tidak dinafikan seseorang lelaki berasa tergugat jika pasangannya lebih bijak.

Seboleh mungkin lelaki tidak ingin bekerja di bawah wanita biarpun dia tahu wanita terbabit lebih bijak dan berketrampilan berbanding dirinya.

Tidakkah perkara seperti ini akan mengakibatkan kebanyakan wanita bijak sukar mendapat pasangan?

Ada betulnya. Di Malaysia sekarang, kebanyakan wanita yang menjawat jawatan tinggi masih keseorangan kerana wanita yang cantik meskipun tiada pekerjaan, sering menjadi pilihan lelaki.

Seseorang wanita yang bijak selalunya sukar mendapat pasangan kecuali mereka juga cantik atau lelaki pilihannya itu hampir sama kedudukan dengannya.

Adakah memiliki teman wanita atau isteri yang cantik hanya semata-mata untuk mengagumkan orang lain?

Ia bukan setakat mengagumkan orang lain, tapi juga simbol kemenangan. Seseorang lelaki menganggap dirinya jagoan jika mampu memikat wanita cantik biarpun wanita itu jahat.

Pada seorang lelaki, kecantikan sangat penting untuk dibanggakan. Sebab itu, kita lihat, ramai lelaki tidak kisah dikikis harta bendanya walaupun mereka tahu diri mereka sedang didampingi wanita pisau cukur.

Sejauh mana perlunya kriteria bijak dan cantik harus dititikberatkan seseorang lelaki dalam proses memilih pasangan?

Jika hendak memilih pasangan, jangan pula memilih wanita yang tidak bijak langsung hingga tidak boleh dibawa berbincang. Jika boleh, usah pula memilih wanita terlalu bijak hingga suara dan kuasa lelaki lenyap begitu saja.

Sebenarnya, kebanyakan lelaki akan rimas kalau wanita terlalu menunjuk pandai. Lelaki selalunya mahukan wanita yang akur dan berkata ya meskipun kurang setuju dengan sesuatu perkara.

Justeru, apa kualiti lain yang perlu lebih dititikberatkan selain dua ciri ini bagi menjamin hubungan yang bahagia?

Biarpun secara psikologi lelaki memang tewas terhadap kecantikan tapi untuk sebuah perhubungan yang maju dan menarik, mereka perlu fikirkan juga soal kebijaksanaan pasangan.

Ini kerana isteri yang bijak bakal melahirkan anak-anak yang bijak. Sebahagian besar lelaki inginkan zuriat yang bijak dan biasanya inilah alasan mereka untuk berkahwin dengan wanita yang bijak walaupun tidak cantik.

Namun, sikap lelaki yang terlalu mementingkan kecantikan ini sebenarnya bertentangan dengan pandangan Islam. Saya ingin memetik hadis ini:

Dari Abu Hurairah ra, katanya, ”Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, ‘Wanita Quraisy itu amat baik, mereka dapat menunggang unta, amat pengasih kepada anak-anak dan pandai menjaga harta suami."
(Bukhari).

Dalam hadis ini tidak dinyatakan pun aspek kecantikan perlu diambil kira dalam memilih pasangan. Rupa atau intelek?

6 Komen:

KyRaYakuZa berkata...

Urm...sedeh sgt..ble bc pasal nie..
Tapi ape y dikatakan 2..adalah kenyataan dan betul2 terjadi...kn...
Lelaki nie mmg menyakitkan..
Plih y cantik2 je...
Dalam 10 org..lelaki ad 2 y baek...n jujur..
Tapi..dalam 2 org lelaki y jujur..ad 1 org je.y bnar2..terbaek..
Bukan senang nak cari 2...

Tanpa Nama berkata...

kesian org yg x cntk....

Tanpa Nama berkata...

setiap manusia ada jodoh msg2..

Anonymous berkata...

setiap manusia ada jodoh msg2..

Tanpa Nama berkata...

mcmla lelaki tu nsem sgt..lau muke pon bese je jgnla bajek nk cari lelawo,,lainlah keje best

Tanpa Nama berkata...

amat malang lg pabila girl 2 xpandai kekmpungan, xkaya nk pkai cntik2 sb family' financial probs n xcantik fizikal tp cuma de akhlak n agama..masih de ker harapan?? Allah maha mengetahui

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.