Mengubati penyakit rohani

Share on Tumblr Abu Laits berkata, jauhilah minum arak kerana di dalamnya mempunyai sepuluh perkara yang tercela.

# Apabila seseorang itu minum arak, kedudukannya seperti orang gila, akhirnya dia menjadi bahan ketawa kanak-kanak dan tercela dia bagi orang yang berakal.

# Arak itu boleh menyebabkan hilangnya akal dan musnahnya wang ringgit.

# Minum arak boleh menyebabkan timbulnya permusuhan antara sahabat.

# Minum arak akan menghalangi seseorang itu mengingati kepada Allah dan akan menghalangi dia daripada mengerjakan solat.

# Minum arak akan mendorong perbuatan zina. Sebab seseorang yang minum arak mungkin dengan mudah menceraikan isterinya tanpa disedarinya.

# Minum arak adalah anak kunci segala perbuatan jahat. Orang yang minum arak mudah sekali melakukan perbuatan terkutuk.

# Minum arak boleh menyebabkan menyakiti keluarganya dan temannya kerana mengiringi ke tempat fasik.

# Orang yang minum arak wajib dihad, dihukum dengan 80 sebatan, kalau dia tidak dipukul di dunia, dia akan dipukul di akhirat dengan cemeti api neraka di hadapan orang ramai dan disaksikan oleh bapa dan temannya.

# Minum arak itu menyebabkan pintu langit ditutup baginya, kerana semua amal baiknya dan doa-doanya tidak diterima selama 40 hari.

# Minum arak itu menyebabkan dikhuatiri dicabut imannya.

Semua akibat ini adalah di dunia sebelum dia mati. Selepas itu, dia akan menghadapi pula seksa akhirat nanti. Mengubati penyakit rohani

1 Komen:

asanah binti asjal berkata...

Assalamualaikum, mmg ptut d hkum org yg mnm arak ni untuk mberikn pengajaran kpd org len, tp susah sgt nk jlnkn hukuman tersebut sbb hnya org yg b'tanggungjawab shja yg dpt melaksanakan'y. smga hukuman2 sprti ni dpt d jlnkan dgn sewajar'y. Terima Kasih

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.