10 perkara wanita benci

Share on Tumblr Kebanyakan lelaki selalu menyalahkan wanita apabila wanita kerap merajuk dan marah tanpa mengetahui apakah puncanya. Kerap kali apabila timbulnya masalah sikap wanita yang dikatakan mengada-ngada, itu menjadi punca pertengkaran.

Namun, lelaki tidak sedar ada perbuatan mereka yang dibenci oleh kaum wanita. Justeru, apa kata lelaki meneliti beberapa perbuatan-perbuatan yang sering dilakukan tanpa kesedaran mereka.

1. Panas baran


Pantang silap sikit, pasti pelbagai kata-kata kesat dihamburkan. Tidak cukup dengan kata-kata kesat, kadangkala tangan lelaki panas baran ini juga pantas menampar atau mencekik leher kekasih bagi menunjukkan mereka ini kuat dan berkuasa.

Perbuatan lelaki sebegini akan membuatkan wanita benci dan fobia. Bagi sesetengah wanita yang terlalu menyayangi pasangan, mereka terpaksa berendam air mata dan membiarkan hidup menderita. Lama kelamaan wanita ini akan hidup dalam keadaan tertekan dan boleh menyebabkan kemurungan.

2. Mengongkong

Segala gerak-geri kekasih dikawal. Hendak keluar berhibur dengan teman-teman pun tidak boleh. Sampaikan dari segi berpakaian pun perlu mengikut segala yang diinginkan mereka. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka. Mulalah dituduh psiko dan queen control.

3. Ego

Ini adalah perbuatan yang paling ketara bagi kaum lelaki. Apabila berlaku pergaduhan, wanita selalu dipersalahkan. Kadangkala, marahnya sudah hilang tetapi ego punya pasal sanggup mendiamkan diri tidak menelefon kekasih semata-mata ingin dipujuk. Ada sesetengah lelaki pula, kerana terlalu ego sanggup menunggu wanita mengajak keluar dahulu daripada mereka sendiri mengajaknya. Tidak salah mempamerkan ego, tetapi biarlah kena pada tempatnya.

4. Suka 'cuci mata'

Kebanyakan lelaki sukar untuk mengawal mata mereka (mata keranjang). Walaupun sudah dikurniakan teman wanita yang cantik, tetapi masih lagi ingin memandang wanita lain. Pandang sekali sudahlah. Ini tidak. Kadangkala, sampai terpusing kepala lelaki mata keranjang ini memandang wanita lain.

5. Main kayu tiga


Ini adalah perkara yang paling dibenci oleh setiap wanita. Pantang digoda dengan wanita lain, terus hanyut. Ada juga lelaki yang pantang melihat perempuan cantik, pasti dijadikan senarai 'teman tapi mesra'. Ada juga yang sanggup keluar dengan wanita lain walaupun sudah mempunyai kekasih.

6. Tidak sensitif perasaan wanita

Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian kepada kekasihnya, lebih-lebih lagi apabila melibatkan perasaan wanita. Tetapi jika bersangkut paut mengenai diri sendiri, keluarga dan kawan-kawan, mereka begitu memahami dan mengambil berat.

Sebenarnya, wanita bukanlah terlalu sensitif atau terlalu manja. Cukuplah sekadar teman lelaki menjaga hati mereka dahulu sebelum menjaga hati orang lain, lebih-lebih lagi jika wanita itu bakal menjadi isterinya kelak.

7. Pentingkan kawan-kawan


Sanggup membatalkan temu janji semata-mata ingin menonton bola sepak atau diajak melepak oleh kawan-kawan lelaki. Sesetengah lelaki selalu mementingkan kawan-kawan dalam segala hal.

Kalau ada apa-apa masalah di tempat kerja atau apa urusan sekalipun, mereka yang mementingkan kawan-kawan sanggup mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan kekasih. Wanita akan lebih menyayangi pasangannya jika mereka lebih dihargai.

8. Tidak tahu menghargai

Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Seboleh-bolehnya, lelaki mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap menghargai mereka. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap menghargai teman wanita terhadap apa yang cuba dilakukannya untuk anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya, ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.

9. Meninggikan suara

Tahulah mereka dikurniakan suara yang 'macho' tetapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.

10. Penipu

Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tidak munasabah. Ada lelaki sanggup mungkir janji dan memberi pelbagai alasan seperti mempunyai masalah yang tidak dapat dielakkan, padahal sebenarnya mereka enggan mengotakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini, lama kelamaan akan membuatkan wanita menjauhi anda. 10 perkara wanita benci

13 Komen:

Tanpa Nama berkata...

pernah bercinta dengan lelaki yang panas baran dan suka control ....menyusahkan dan menyedihkan ....dari sayang timbul benci ...perhubungan hanya bertahan selama setahun sahaja.....

Tanpa Nama berkata...

confius...
aku pon ad bf yg panas baran tp baik...
aku pernah kena tampar ngan die...
tp aku tampar die balik...
kan baru fair n square...
tp kteorg dh kenal 2 year...
pas2 die trus x berani naik tgn kat aku...

Tanpa Nama berkata...

memang sakit hati bila owG disaYang leBih peNtingkan kaWan aNd satu g suDah maLas nak MelaYan s! pempUan>>>......

Tanpa Nama berkata...

aku paling x suke arr dikongkong.. ni x boleh.. tuh x boleh.. smua x boleh.. kalo aku kongkong dier pulak, dia cakap aku nih sibuk lah, bz body lah, queen control lah..

Tanpa Nama berkata...

aku ade bf yg xske aku wat bnd bukan2...
kdg2 die ni hangin gak...
tp die tetap baik...
die slalu ckp die wat sume ni coz die syg aku..
die xnk aku jd org yg die xske..hehehhe
alhamdulillah kami dh bertahan 4 taun...

Tanpa Nama berkata...

aku tak penah marah dy..
betul ke tindakan aku..
aku tak mampu marh dy...

namie berkata...

aaaa...ni pompuan la yg pandai2 buat ni bende ni.....xpk perasaan lelaki....hmm...actually lelaki lmbut je xkn buat bende2 kt atas tu....hubungan yg normal perlu ade bende2 yg pompuan xsuke ni...bukan ape....lelaki ketua keluarga...kalau menengking (tanda marah), ade lah salah nye tu....tp kalau naik tgn menampar mmg la xbuleyh...mungkin gak kalau xpenah2 tmpar, tp tetibe menampar tu ade sebab yg dia xboleh tahan...panas baran tu plak...kalau xleyh tahan...tinggalkan je..buat pe nk sakit2 badan hidup bersama...tp kalau panas baran ni pon mesti bersebab...kalu sebab munasabah...aku xkisah....mengongkong plak bg aku sgt perlu dizaman yg penuh dengan maksiat ni...aku xnk pompuan yg aku nk kawin tu nnti bekas2 oang pegang....kalau ade oang yg xkisah tu...aku peduli ape...tp aku sgt kisah...kesucian keturunan...tu semua penting bg aku...kalu xsuke laki mengongkong...cari laki len...no option...sebab laki mengongkong akan terus mengongkong...pk la nape dia mengongkong....kalau bukan sebab sayang...xde sape nk kongkong sape....nk bebas? cari laki len...sebab bile dah bebas ni...akan berlaku la bende2 yg bebas ni seperti seks bebas, social bebas, kompom rosak la...hmmm...xleyh caye kt pompuan? hmmm...mmg xleyh caye sebab i knew much enough about girl.....zaman da berubah....dulu leyh pecaya2...zaman ni... intenet, sms, teknologi dah menyekat otak aku utk pecaya pompuan....dah kapel? bile jauh...kalau xdikawal...dah tentu kua ngn oang len...aku jamin...lagi2 kalau dikategori pompuan mmg stok2 di ngurat...xdpt disangkal lagi ape aku ckp ni...mmg la bukan semua pompuan cmni...tp believe it...i knoe it would happen...lelaki dan pompuan jauh bezanye...jgn lawan lumrah dunia yg ape lelaki nk buat semua pompuan nk buat...ade bende yg xpatut...jgn dekatkn tanda2 kiamat...ok la...seandainye seorang wanita dpt menjaga dirinye seperti mana seorang laki menjaga dirinye sendiri...aku xkisah...tp hakikatnye pompuan xpandai jaga diri...sebagai seorang manusia...ape kite lihat kalau pompuan berjalan sorang2 kt tmpt gelap....dan ape pulak pandangan kite kalau lelaki berjalan soang2 ditempat gelap...kalau risiko yg dihadapi pompuan dan lelaki sama...aku sokong semua ape yg author tulis....tp hakikat nye tidak...lelaki xperlu dikawal...ape yg perlu dikawal ialah wanita...ni pandangan aku k...dah dirogol, bunuh plak...itu la yg selalu kite dengar dan lihat kt tv, radio...kalau dirogol xdibunuh pon...ape nasib pompuan tu sepanjang hidupnye??? pk la k...lelaki bukan niat yg saje utk mengongkong dan nk jaga lebih...xde kurang dr sebab sayang dan risau...sebagai seorang pompuan plak...praktis la utk dengar ckp lelaki sejak dr kapel...menangis la sejuta galon pn...bergenang la air mata sebanyak mana pon...tp igt...air mata tu kalau sebab sabar utk suami...tuhan balas dengan syurga... :D tiasa sebab utk buat 10 perkara wanita benci...kalau aku buat 10 perkara lelaki benci...dah tentu berlawan dengan setiap satu dr ape yg pompuan benci...kalau betul la 10...itu la sepuluh perkara...ketentuan tuhan utk mengimbangi kehidupan manusia...kasih dan benci...bahgia dan sengsara...hitam dan putih...tiada apa yg sempurna...mungkin ego itu, panas baran, kongkongan, pergaduhan itu ade hikmah disebaliknye....terima la pandangan lelaki ini~

Tanpa Nama berkata...

mgg betullh kadang2 asyik2 kite..je nak kena jaga hati org perempuan ni. hati kite ni,..sape nak dijagaknye. tul tk.kalau mcm tu..bih baik kite jaga hati mak ayah kite lagi baik..

Tanpa Nama berkata...

no coment

Tanpa Nama berkata...

aq ni da 3 kali capel ngan org yg panas baran!!!thn xthn jela...tp jgn smpai naik tgn da..syg mang syg laki ni,tp jgn smpai mncbar thp ksbaran aq..tgk jela pe kan jd,lau die tol2 sygkan kte ni,die hormat,tolak ansur dan paham kte..tp lau x,lbh baik amk kptsn yg tpat...tglkan jela lau x diri sndiri yg merana!!!

Tanpa Nama berkata...

aku ada sowang bf nie.. mule2 aku knal die,die mmg baik.. lgsg xpenah mara aku.. dari citu r baru aku mula syg die.. selama 3bulan kami kenal membuatkan aku lg2 bertambah syg kat die.. tapi selepas kami kapel die mula berubah.. die menjadi seorang yang panas baran.. ayat2 yang xsdap didengar selalu dikatekan kepada aku setiap kali kami bergado.. segala pergaduhan kami aku yang disalahkan.. tapi aku terime sahaja.. aku sggop mnx maaf dan merayu2 kepada die tapi ttap die xpeduli.. ini sume aku lakukan kerana aku sayang die sgt2.. tapi lame kelamaan perangai panas baran die semakin menjadi2.. di matenya sume yg ku lakukan salah,hari2 kami bergado.. aku dikawal(dikongkong) oleh die.. aku rase xthan tok bersame die lagi tp aku xsggop nak mlpaskan die kerane aku terlalu syg kat die.. andai die tahu perasaan aku.. :'(

Tanpa Nama berkata...

ade satu pompuan nie susah sangat nak memeikatnye..walaupon saya dah berusaha...tetapi x dapat...saya x pernah buat salah po..dia pon x buat salah...saya rase saya x sempurna untuk perompuan ini..jika saya dapat tahu apa kesilapannya pasti saya akan mempebetulkan kesilapan saya..nasib baik adanya 10 perkara wanita benci..kalau tidak x tau la ape nak jadi ngan saya sekarang..dulu tiada seorang perompuan yang tertarik ngan saya..saya bersyukur kepada ALLAH kerana memberi saya pertunjuk jalannya..

Tanpa Nama berkata...

Aku sampai skg aku bercinta dgn lelaki pans baran suke ugut aku...aku sampai skg aku xdpt lepas kan diri aku....sdihnye

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.