Kalau Dia Tak Jawab Call

Share on Tumblr Macam mana kita nak buat kalau bila kita call dia je kan, dia tak angkat. Lagi-lagi masa tu dia tengah merajuk dengan kita. Dah berkali-kali ni kita call, dia tak nak angkat jugak. So apa yang perlu kita lakukan.

1. Berikan dia masa untuk bertenang. Selalunya orang yang merajuk ni memang payah nak pujuk. Habis jenuh kita call pun tak guna. So lebih baik berikan dia masa untuk dia rileks dan tenangkan perasaan dia.

2. Hantarkan mesej-mesej pujukan manja supaya hati dia akan lembut semula. Memang dia tidak angkat call kita tetapi dia mesti akan baca mesej-mesej yang kita bagi punya.

3. Ucapkan kata-kata maaf bahawa memang diri kita yang salah. Selalunya dia tak angkat call disebabkan dia merajuk atau tidak suka dengan perbuatan kita. Oleh itu, minta maaf lah dengan dia. Tak salahkan kalau kita nak mohon maaf?

4. Kalau dia tak angkat jugak, maybe dia ada masalah atau ada kerja yang perlu diselesaikan dan tak sempat untuk bagitahu kita. So berikan la dia masa untuk dia menyelesaikan kerja-kerja dia. Kalau boleh, hantar la mesej cakap yang kita nak temankan dia buat kerja sama-sama.

5. Untuk yang no 5 ni saya nak anda pulak berikan tips-tips bagaimana nak buat kalau dia tak jawab call. Sila la berikan tips anda melalui komen di bawah ini.

ps: Tapi kalau dia off telefon, kita janganlah berputus asa. Tunjukkan bahawa kita memang sayang dan cinta pada dia.

Sumber: VirtualFriend Kalau Dia Tak Jawab Call

35 Komen:

Jee berkata...

hahaha....yg beri kata2 manja tu i setuju sbb kata2 pujukan mcm tu akan mampu wat hati jadi cair semula dan hilang rasa merajuk...hehe

Tanpa Nama berkata...

hmm..bg laki2,2 pekare biase kot..
xpe n xksah klu xangkt fon..
tp bg org pompuan..adoiii..
jd xsng dduk slagi si dia xangkat cll kte ni..
2 yg jadi hot je...

Tanpa Nama berkata...

emmm..xtau cara nih btul ke x..p lau i y majuk dgn my bf,n i xangkt his call..he will send msg say sorry and begging me tu pick up my phone at least f0r a minute..bile i angkat,he will cry,really cry..touching meyh~

xJustMex berkata...

erm for me i think kalo dia merajuk x nak angkat call maybe yang no 3 tuh betul... tapi kekadang owg pompuan ni merajuk walaupun bkn salah bf die kan ^^ so apo yang patut wat kata je sow or mintak maap walaupun bukan salah u..... ala bkn salah pun kalo kita yang mengalah kan ^^

Tanpa Nama berkata...

Axaxax...x nak angkat tel x per...lepas ni jgn harap aku nak angkat tel pula...

Tanpa Nama berkata...

ala lau bf or gf merajuk...xyah pening2 pk...pujuk ckit2 dah..lau tak lemak ja ha asyik dok pujuk..so baik uat dek ja...lau dia sya kita dia tak kan boleh hidup happy tanpa kita dah dah tentu dia akan cari kita...jika sebaliknya...maknanya...cinta dia belum 100% untuk kita...terimalah hakikat ini.

Tanpa Nama berkata...

dye clalu xangkt...
p law mjok xpna r xangkt...
dye clalu g shopping...
xtaw r tlo kew x...
i didn't trust him a lot!!

Ayzfr berkata...

bende ni subjektif..
so,xde satu pun petua yg betul2 tepat n betul2 leh pakai untuk sume org,sume situation..

my ex-gf dulu jenis yg xsuke dpujuk2 or di halo2 terlalu kerap lau majuk.better i leave it that way..lame2 sebulan dua,sejuk sndri n baik balik..

tp beza lak ngan my ex-gf after that,
die lak suke lau kite sms byk2..pujuk2..ala2 caring gitu..
wpun die xangkat,at least sms.and kalau tak dicontact,makin betambah majuk die,n akan sms kita ckp mcm2 xsyg la,xserius la,blabla

aduss perempuan oh perempuan...poning den

maz_yuzufcute berkata...

kita harus sabar dulu,,,,,
nunggu dianya sadar dan mau angkat call kita,,,,
ok,,,??????

Tanpa Nama berkata...

btl ckp ayzfr...
bende ni subjective...depends pd c2ation...n d person...
erm...ade yg suke di'hello' slalu...wpun xangkat...tp die suke...sebab die nak tgk org tu sungguh2 tak pujuk die...kalau die xangkat,sms n pandai2la ckp maaf...n bg ayat2 yg bole sejukkan hati die...tp....sbnrnye, bende2 cmni...kalau lahir dr hati yg tulus...betul2 rase bersalah n betul2 mintak maaf, dengan sendirinya tau ape nak buat...yg penting,jangan berpura2....n segala apa yg dibuat biarla ikhlas...kalau setakat melepaskan batuk di tangga, fikir2kanla outcomesnye....

Tanpa Nama berkata...

tp if dy x pujuk2 kite n dy x fhm mcm mane plak ek?

Tanpa Nama berkata...

Emm...adkah perempuan ni mata duitan???

Tanpa Nama berkata...

jrg org pmpuan yg xsuka dpujuk..biasenye diorg nkkn prhatian..:)

Tanpa Nama berkata...

emm pompuan tu sedang main kayu 3....dah pernah terkena.. sepandai-pandai tupai melompat akhirnya terkantoi depan mata

Tanpa Nama berkata...

urmmm...
pompuan slalu nk perhatian lebih dr lelaki..

Tanpa Nama berkata...

sy sebagai perempuan ..mmg mengaku..mmg nk perhatian...tp..bf saye nie..ta pham2...da bg tips pun ..still buat muka toyer die je..nk je hempok!!aishhh...geram pun ade..kalo ly nk je simpan dlm peti besi...senang skit...tp..cam queen control la lak..tade r..guro je...tp..ye la.. kalo die ta jwb pho..ape lg..kite pun merajuk same la...hehehe..back to the point..tips.. kalo nk tahu..sy ade num pho mak, ayah, kakak die, abg die..dan adik die..num telefon kazen die pun sy minta..dan jiran di..so..senang skit sy nk cari die..hehehe... bile sy da jumpe die...sy merajuk la pulak...pastu ingat die nk pujuk..hurm...nk tahu ape reaksi die...die buat blur2...then taye..ape berlaku... Ya Allah..betapa membaranye hati jiwa ku...ape2pun..bersyukur la..sbb dpt jumpe die..die tu asyik tinggl hp je..tp kalo dating..pai ta mo lepas hp tu...sekejap2..ade je msg masuk.. cam gf die ke dua...ta tahu la... aishhh~ geram2...tp itu la tips2 sy... hehehe... Hebat ta saya?..ngeeee~
hehehe...peace!=_^

aini aleeya_ berkata...

actly,,sms is stupid thng..sms adlah stail org pnakut..ape kate jmpe face 2 face..dscuss pape yg ptot..pastu amik satu kata ptus..n abih citer...cinta is stpid thing also..

Tanpa Nama berkata...

yg penting nak perhatian tu...ikut je la kehendak dia...klu nak senyap,biar cool dlu.klu nak pjuk, wat lawak la..salah pujuk nnti merajuk lg truk plak....pe2 pun jgn la terlalu rahsia smpi ade masalah pening pala sorang2 n terus xangkat call.mmg tak patut la...in relationship, belive each other n understndg.....

mr. cool berkata...

dalam setiap perhubungan, pasti kena ada perbincangan...
stiap perkra tertentu, pasti kena berbincang...
kalo x berbncg, maka terciptalah kesimpulan2 yg negatif...

lelaki dan perempuan, kena saling faham memahami,percaya mempercayai dan kasih mengasihi..

sy kalo gf sy majuk atas sbb2 yg besa dn x angkat fon n x reply msj,sy akan g kt friendster dia dan tulis pjg kt comment dia...time tu sy akan luah sume perasaan sy..ape yg sy rasa sume sy luahkn..minta maaf dan laen2...da hbs taip pjg2 tu, sy akan msj skali lg..sy ckp 'ayg kalu free tlg tgk komen kt fs yer'..pastu baru dia ok skit..komen tu dia x kn approve..dia akan simpan wt kenangan..

give,take n appreciate juga amat penting dalam percintaan...

ermm...ak pcaya dgn cinta petamaku ini...

:):):)...

Tanpa Nama berkata...

my bf dh lama xagkat kol..naik mnyampah n bosan nak pujuk dia..lelaki ni ego tggi sgt..last2 i diam..hehehehe..kalo dia nak blah pun i dh ready kot coz i ngajuk pun xlama mcm tu..huhuhuhuhu..

Tanpa Nama berkata...

yer ker camtur....kalau i gaduh ajer dia mesti cakap i tak memahami....dia da 2 wanita dalam satu masa....bile ngan i pun msg masuk...call masuk....bila dia ngan 1st gf tak pulak...sms n call tak dilayan....unfair......hmmmmm

Tanpa Nama berkata...

biler call....waiting...masuk voice mail...then tak pa...bila cakap mesti battery kong...kalau dulu hp lama battery tk tahan lama...yg baru nie cakap dengar lagu.....MENIPU ajer.....tk abis2.....sampai biler macam nie....ADAKAH BAHAGIA MACAM nie...sbb sayang pada seseorang itu...pls comment skittt

Tanpa Nama berkata...

org diatas...sy nk ckp terus terang...
maybe kekasih awak tu da x da perasaan kt awak kot..
maybe dia da ada org len dan x mo awak gangu dia..
tp dia x bgtau awak..

kena bebincang byk2...perhubungan x bermakna dan sush nk kekal jika tiada perbincangan...ingt tu...

Tanpa Nama berkata...

sape ader tips untuk aku...nak pujuk balik bf aku yg cam da putus asa ngan aku, coz dia da bg aku byk peluang tuk berubah tp aku x appriate... nie bila dia da berubah ,aku plak x bleh terima khilangan dia..... kekadang sifat manusia nie x mhargai bila benda depan mata, bila da nak ilang br rasa mengelabah.... ada tips x cara bg bf aku sayang aku balik,,.. hehe

Saye berkata...

biasa nyer kalau aku majok, n dia kol....
aku mesti angkat punye lah... tak kira la marah byk mane...tp kalau x angkat pon, aku cuma biar dia kol 2,3 kali pastu aku angkat..

tp kalau dia majokk.....ish..slalu xnak angkat aku kol..laki ni mmg ego je lbh... aku ni dah la jenis x leh kalau dia x angkat phone... mula la fikir menda lain...

d a L i a N a berkata...

hehee...ape la...busan taw klu pujuk2 ni sbnrnya..
tp kan..klu nak rship tu kekal, try la beralah even kite yg salah..tp kan, x blei gak asek nak bralah sgt sbb takut nnt our partner tu nek lemak..hihi..

hmm..cra memujuk:

hehe.. memule try call dia, if he didn't answr ur call, taip la msg bebanyak.. anta la ayat2 yg memujuk dia..maaf byak2 tp klu dia x nak reply gak or anta msg pependek ke..hehe..try lapujuk lg..ade gap sket la..i mean bg dia masa cool sket.pastu jap2lg tu kang msg la lgi..hehe..

pastu kan, klu dia gedik gak lg, snang ceta ko anta la msg pasrah..hahaa...

abes ceta..ape,dia igt dia sorg je ke blei mrajuk?haha..siot jew..

tp yg penting mst la ade persefahaman n tolak ansur..

cheers babe!~

Tanpa Nama berkata...

aku benci lelaki merajok.. macam sial.. bf aku ni selalu merajuk.. aku col takangkat message tak balas.. sakit ati sangat.. pastu siap ckp "sape ni. tak kenal.." kurg aja pon ade gak. kalu aku bole lupakan die memang aku tinggal jer. tapi sebb 6 tahun bercinta. syang mengaburi segalanye..

Tanpa Nama berkata...

senang ckp lelaki memang sial n kurang ajar bak mampos.. doe penah ckp kt aku aku ni tak layak jadi bini die, pemalas, tak gune,macm2 ayat kurang aja die..

Tanpa Nama berkata...

ini lah lelaki....sya pun punya bf yg mcm ni...selalu off kan hp n tak nak angkat call bila sya ada silap cakap. cukup sya besabar dgn dia...dah lah kami jauh...dia plak selalu buat sya befikiran bukan2. SELALU MENGALAH-SEVENTEEN. apapun saya sangt sygkan dia...apa dia nak buat...terpulang laaa....sya hnya mampu berdoa n berserah jak pd takdir. I M really2 miz u.

Tanpa Nama berkata...

aq benci gak ngan bf aq kadg2..
dlu time first couple..
everdy call n sms..
laqni..da lme couple cm kentot..
sms kurg..
kol jgn ckp..5 mint pw x sapai..
huhuhuhu..
2la laki..
time nk sgat..
b'ia2..
klu da dpt uat lbih kurg ja
cm x wjd ja..
loqlaq btoi mamat2 cm nie..

Tanpa Nama berkata...

betul tu....aku pon jd mcm org dkat atas ni...masa mula couple semuanya elok....dah lama hampih,buat kita lebih kurang ja...tu la namanya laki hipokrit...mula2 nak couple dgn kita beria2,bila dah dapat buat kita macam x de perasaan...bencinya aku laki mcm ni!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Selalu kna mcm nie..kadang2 sampai 200 call pun tak angkat..kadang kala Off hp..antar sms berpuluh-puluh pun tak balas..kadangkala tak delivered dalam masa yang lama..72jam pun pernah..selalu jerk buat mcmnie..mana tak sakit hati..buat orang risau jerk..awal nak tackle amboi beria2..tiap2 mlm call..Sms pun sampai kita tak larat nak jawab..dah couple..hampeh..buat tak tau jerkk..Hipokrit ..kadangkala sbgai seorang perempuan leh juga bersabar ckit..tapi lama2 dan sllu buat cmnie hilang juga sabar..hipokrit..bila tanya banyak aje alasan...Kalau Dah namanya LELAKI!!!!

Anonymous berkata...

yer ker camtur....kalau i gaduh ajer dia mesti cakap i tak memahami....dia da 2 wanita dalam satu masa....bile ngan i pun msg masuk...call masuk....bila dia ngan 1st gf tak pulak...sms n call tak dilayan....unfair......hmmmmm

@ien dc berkata...

salam..ny kalau sidia x jwb call ea?alaa,,bg aien kite kne bg dia ruang tenangkn diri,,jgn pkse2 bf kite angkt call..owg laki mara p hakikatnya dia sygkn kite,,p kalau gf wt hal,,curang,,,owg laki akn rase trcbr beb...mybe dia brkata *tiada maaf bgmu!!!so,,jgn curang,,bg aien lbey baik trs trg klau aty x mampu menyayanginya lagi....kejujuran amat pnting...bg bf,,x bg kite msj ngn kwn2 boy..kuo mkn ngn kwn boy
&mcm sblum kite biace wt ble dia mule hadir,,kite kne ikut ap yg dia psan..bg aien..dia wt cm2,,tandanya(cemburu..sayangkan kite,mengajar erti setia&dia mnkin xnk kehilangan kite,,,sbbap??klau bkn sbb dia btl2 sayangkan kite...bkn tujuan nk kongkong beb,,p sbb cinta........x sume pasangan dpt bf yg amk tahu tntg kite,,,kalau dh dpt,,,aien cdgkan jgn lepaskn&jagalh perasaan dia.....aien syg sgt kt pkwe aien,,owg ckp tntg diri dia,,aien rasa kite lbey tahu&memahami dia rrrr...yg pnting kepercayaan kite kt dia.....buruk baik pkwe kite,,cume kite yg mengerti....ap yg kite kne ingt..pertahnkn hbngan&sokong ap dia ceburi.....hormat dia,,bru dia akn hormat kite,,,klu kite curang,,xkn dia suka?jd,,fk laa cndri.....bagi dia ruang,,,,jgn kite trlalu kongkong idup dia!!!psnan dr aien..cinta sejati sukar ditemui,,p cinta yg didustai kian dirasai....

darra berkata...

sbnrnye laki ni mmg suke dimanja & nk perhatian lbh dr gf.. so if lets say kite gado, even mmg slh kite or bkn, utk jernihkn k'adaan, why not kite mengalah.. mcm i, bru lps pujuk bf i.. kitorg gado since tuesday, so i text him i said sorry bagai, at last dy reply jgk even septh..ni klu both side nk menang & ego, alamatnye mmg xkn setle la kot probs tu.. mengalah bkn b'erti kalah kn?

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.