Apa Itu Miskin, Bu?

Share on Tumblr "Apa itu miskin, bu? Budak-budak lain di taman kata kita miskin. Benarkah itu, bu?" tanya si anak.

“Tidak, kita tidak miskin, Aiko,” jawab ibunya.

“Apakah kemiskinan itu?” Aiko, si anak, bertanya lagi.


“Miskin berarti tidak mempunyai se suatu apapun untuk diberikan kepada orang lain.”

Aiko agak terkejut. Oh! Tapi kita memerlukan semua barang yang kita punya, apakah yang dapat kita berikan” katanya menyelidik.

“Kau ingat makcik penjual kuih yang menjaja keliling kampung ke sini minggu lepas? Kita memberinya sebahagian dari makanan kita kepadanya. Kemudian dia datang semula ke sini. Kita berikan dia tempat tidur, kerana dia tidak ada tempat untuk menginap malam itu?

“Rumah kita pun jadi sempitkan?” jawab Aiko. Tapi si ibu tidak mengaku kalah “Kan kita selalu memberikan sebahagian dari sayuran kita kepada keluarga Watari, bukan?” katanya.

“Ibulah yang memberinya. Hanya saya seorang yang miskin. Saya tidak punya apa-apa untuk diberikan kepada orang lain.”

Si ibu tersenyum dan memberikan pandangan pada anaknya. “Oh! engkau pun ada sesuatu. Setiap orang mempunyai sesuatu untuk diberikan kepada orang lain. Fikirkanlah hal itu dan kau akan menemukan sesuatu.”

Tidak lama kemudian, si anak mendapatkan jawapannya. “Bu! Saya mempunyai sesuatu untuk saya berikan. Saya dapat memberikan cerita-cerita saya kepada teman saya. Saya dapat memberikan kepada mereka cerita-cerita dongeng yang saya dengar dan baca di sekolah.”

“Sudah semestinya! Kerana kau pandai bercerita, seperti bapamu juga. Setiap orang senang mendengar cerita.”

“Saya akan memberikan cerita kepada mereka, sekarang ini juga!” kata Aiko.

Dialog itu terdapat dalam buku kumpulan kisah-kisah inspirasi Aiko and Her Cousin Kenichi. Dialog antara ibu dan anak itu, meneguhkan sebuah kesedaran besar, bahawa setiap kita boleh memberi. Ini lebih dari sekadar sebuah kesedaran sosial. Tapi kesedaran untuk menjadikan hidup ini lebih bererti kerana dapat membahagiakan orang orang lain.
Apa Itu Miskin, Bu?

10 Komen:

Tanpa Nama berkata...

bgus utk dceritakan pada anak kta...menarik..

Tanpa Nama berkata...

dh 3 ari ak pts dgn gf ak...
ak syg sgt dgn die...ak pn x thu ar knpe x bolh lpekn die..ak pn x thu nk luarkn perasaan ak ni dgn spe skg ni..ak prlukn die dlm hdp ak lg sblm ajal dtg dlm hdp ak...
tuhan je thu ati dan perasaan ak ble pts ngn die...tiap2 ari ak doa spye bolh lpekn die dlm hdp ak...da 2kli ak d kcwekn oleh pmpn yg aku syg sgt2..aku pn x thu ape kurngny aku ni....ati aku skg ni sedh sgt2...aku brcinte dgn die trlalu setia tpi die sgp lukekn ak ak ni...aku terlalu syg ko mira atikah....xpelh tuhan akn bls kpade org yg mani2kn perasn org...

Tanpa Nama berkata...

hidup nie mmang bnyk dugaan....jika awak dah ditakdirkan tok ptus ngan kekasih awak nak wat mcm mna...takdir adalah penentuan untk semua kehidupan....klw awak x dpt dia...bermakna ada orng yg lbih baek untk awak...berdoa lah....

HIMAWARI 90 berkata...

EMANG AR CYG,,P DA OWG WT CM2 UPEWKAN DYE ADLH CRE YG TBEK..AQ POWN PENAH KNE..EX AQ LU DTG LIK KT AQ..AQ INGT DYE IKHLAS CINTAKN AQ,,P DYER JUZ NK BLAZ DENDAM KT AQ..DA NEK KERING AIR MTA AQ NNGS COZ DYE..P TRSE BDO CGT NNGIS SAL JNTAN BDO CAM DYE..GSE NK BNUH2 JEW DYE..P KDG2 GSE WNDU..ARGHHHHH,..BENCI R..

Tanpa Nama berkata...

biasela 2..stiap mnusia msti akn diuji..oleh itu kte jgn ptus ase brdoa thadap allah..aku ykin..korng pasti ak dpt hikmah dseblik pnderitaan korg..tnggu je k..xcpt..lmbt..xlmbt..cpt..sbr k..

Tanpa Nama berkata...

Miskin itu....
Yang berilmu tak berkongi ilmu
Ramai anak tapi tak solehan.. mendoakan bila kita mati
kaya tapi tak bersedekah
sombong tak mahu bergaul.
inilah makna miskin kehidupan dan hati
jauhkanlah kerana segalanya adalah pinjaman.

Tanpa Nama berkata...

menarik cerita itu.semoga menjadi keinsafan kpd sesiapa yang membacanya.

Tanpa Nama berkata...

yang miskin adalah orang kaya yang tak bersedekah.tak mahu untuk menolong kpd yang perlukan pertolongan.

Tanpa Nama berkata...

Tak terasa dengan memberikan contoh, bisa akan tercipta dan mengerti arti dari sebuah tolong-menolong yang ditunjukkan dengan sifat yang ihlas, baik itu pertolongan materi maupun inspirasi. .semoga membawa hikmah yang berkah

Nurul Yazmeen Zahidan berkata...

yg Maha Kuasa x penah jdkan hamba2Nya miskin.Sume ade rezeki msing2.Duit,anak,harta.....sume tu 2 rezekilah 2.Senyuman dan perkara2 baik yg lain dikira rezeki yg dpt diberikan pd org lain!!

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.