Elakkan berpakaian seksi

Share on Tumblr Oleh IZYAN LIYANA MOHD DARIF

“SAYA berasa kecewa dan sedih, melihat anak-anak remaja yang masih mentah dan belum matang, diabaikan dan tidak mendapat kasih sayang kedua ibu bapa.

“Tanpa kasih sayang, ia akan mendorong anak-anak mencari dan mendapatkan kasih sayang di luar rumah. Seperti yang kita ketahui, kasih sayang di luar rumah kebanyakannya hanya pura-pura dan membawa ke kancah negatif,” luah Pengarah Raudhatus Sakinah (RS), Rosmawati Zainal mengenai segelintir remaja yang rosak akhlak kerana tidak dilimpahi dengan kasih sayang dan tumpuan keluarga.

Rosmawati atau lebih mesra dengan panggilan Ummi Rose, meluahkannya dalam bukunya, Ku Temui Jalan Pulang. Buku itu mengisahkan tentang kehidupan remaja yang dipenuhi dengan pelbagai persoalan, pergelutan dan cabaran dalam mencari identiti.

Remaja perlu bijak memilih rakan. Sekiranya mereka tersilap mendapat kawan, kebarangkalian mereka untuk tergelincir, tersasar dan menjadi mangsa kealpaan duniawi yang ‘kotor’ sangat besar.

Antara masalah sosial yang sering dicetuskan oleh remaja ialah terjebak dengan pengambilan pil khayal, dadah dan pergaulan bebas. Malah lebih parah lagi apabila anak-anak muda ini bergelumang dengan perbuatan zina sekali gus melakukan pengguguran atau membuang bayi.
Mengulas lebih lanjut mengenai masalah sosial remaja, Ummi Rose melahirkan kegusaran terhadap masalah zina dan kes rogol.

“Pengalaman dan sentiasa mendekati anak-anak remaja di RS, membuatkan saya lebih mengetahui dan memahami, mengapa mereka boleh terjebak dan terlanjur dengan pasangan masing-masing.

“Selain daripada pengaruh dadah dan alkohol, jenayah zina ini juga boleh berlaku disebabkan cara pemakaian remaja itu sendiri. Memiliki susuk tubuh menarik, liuk-lentok yang manja dan menyarung baju yang seksi boleh menimbulkan rasa giur dan membuatkan nafsu lelaki tidak terkawal,” ujarnya yang menegaskan pakaian seksi turut mendorong ke arah seks dan rogol.

Mengulas dakwaan banyak pihak yang berkata sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa rogol tanpa mengira gaya penampilannya, Ummi Rose menjawab:

“Saya akui perkara itu. Memang sesiapa sahaja berisiko, tetapi melalui pengalaman saya bersama gadis-gadis malang ini, pakaian seksi meningkatkan lagi risiko dirogol.

“Analoginya mudah, sesiapa sahaja berisiko untuk diserang penyakit jantung, tetapi apabila dia mengambil banyak makanan berlemak dan tidak bersenam, risiko itu lebih tinggi.”

Ummi Rose yang telah terlibat dengan aktiviti membantu gadis kurang bernasib baik sejak 10 tahun lalu, berkata, remaja hari ini, sering salah sangka apabila diminta berpakaian sopan dan menutup aurat.

“Setiap kali berbicara mengenai pakaian sopan, fikiran mereka hanya membayangkan baju kurung, kebaya dan jubah.

“Tidak salah anak-anak muda bergaya dengan rekaan dan koleksi pakaian terkini seperti seluar jean dan blaus tetapi ia haruslah mengikut garis panduan yang telah ditetap dalam syariat Islam,” katanya.

Antara etika pemakaian yang sopan dan berlandaskan syariat adalah pakaian yang tidak jarang, tidak ketat dan tidak menampakkan susuk badan. Dalam pemilihan seluar, sarungkan seluar yang agak longgar dan besar sedikit.

“Begitu juga dengan pemilihan baju. Kita masih boleh kelihatan bergaya dan ranggi, asalkan anak-anak memakai baju yang tidak singkat, nipis dan menutupi bahagian punggung.

“Elakkan pakaian seperti tube atau singlet tali halus yang boleh menampakkan ‘lurah’ buah dada dan ketat. Ini bertujuan supaya apabila berjalan atau melakukan aktiviti seharian, pergerakan wanita tidak akan menarik perhatian dan meningkat nafsu lelaki,” tegas Rosmawati ketika ditemui KOSMO!.

Perlu diketahui apabila lelaki mula tergoda dan bernafsu dengan penampilan seksi yang ditonjolkan oleh golongan wanita, fikiran dan hati mereka mula ‘meronta-ronta’ untuk menyentuh tubuh wanita itu.

Tetapi, sekiranya gagal untuk mendampingi dan memiliki wanita seksi tersebut, maka nafsu seks mereka akan beralih kepada golongan yang tidak bersalah seperti kanak-kanak atau wanita yang berpakaian sopan.

“Kesannya, kita akan mendengar dan membaca berita bahawa wanita bertudung atau yang berpakaian juga menjadi mangsa rogol oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

“Kepada kaum wanita, hindari cara pemakaian yang boleh meningkatkan kes rogol dan zina secara berleluasa.

“Elak bertemu di kawasan sunyi, bilik hotel atau membincangkan perkara-perkara berbaur seks,” nasihat Ummi Rose yang berharap supaya ibu bapa dan masyarakat bersama-sama membendung masalah sosial remaja.

Mendidik dan membentuk anak-anak haruslah bermula dari rumah. Memiliki keluarga yang bahagia dan institusi kekeluargaan yang sentiasa diceriakan dengan kasih sayang, gelak tawa dan kegembiraan dapat melahirkan anak-anak dan suami isteri yang baik.
Ibu bapa perlu memberikan contoh yang baik dan meluangkan masa bersama anak-anak. Peruntukkan atau cari masa supaya anda dapat mendengar masalah atau cerita menyeronokkan oleh anak-anak. Waktu makan dan menonton televisyen merupakan waktu yang sesuai untuk bersama seisi keluarga.

“Kepada masyarakat, sekiranya terlihat remaja berkelakuan kurang sopan seperti membuat bising di tempat awam, bercium di khalayak ramai, ponteng sekolah dan sebagainya, jangan berat mulut untuk menegur.

“Biasanya, mereka tidak akan cepat melatah atau melenting apabila ditegur, jika teguran tersebut menggunakan nada yang lembut dan berunsurkan nasihat,” luah Rosmawati sebelum mengakhiri bicara. Elakkan berpakaian seksi

0 Komen:

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.