Cerpen Cinta: Yes Sir!

Share on Tumblr Oleh Noor Aisyah Mokhtar

ORANG kata, jangan benci sangat pada seseorang, kelak kita akan menyintainya separuh mati. Walau tidak termaktub dalam kitab, namun kata-kata inilah yang diperturunkan dari generasi ke generasi.

Pepatah Inggeris pula ada menyebut, it takes a second to know someone, a minute to like someone, an hour to love someone but it takes the rest of your life to forget your love ones. Tiada kajian saintifik membuktikan kesahihannya kerana proses kehidupan manusialah yang menjadi saksi kebenaran pepatah tersebut.

Kata orang, cinta pertama sukar dilupakan walau datang cinta lain kemudiannya. Aku menyangkal. Perjalanan hidupku membuktikan sebaliknya. Tidak semua orang bertuah memiliki cinta pertama sebagai cinta sejati. Bagiku, cinta pertama untuk dikenang. Cinta yang datang kemudiannya mungkin cinta sejati.

Kita tidak tahu bila kita akan bertemu cinta sejati kita. Mungkin pada cinta pertama, kedua, ketiga atau akhirnya kita menyedari bahawa cinta sejati kita hanyalah pada Ilahi. Namun aku bersyukur kerana cinta sejatiku pada Penciptalah yang mempertemukanku dengan insan yang salah dahulu sebelum menemui cinta sejatiku.

Usiaku genap 22 tahun tiga hari lepas. Aku punya kisah cinta yang padan dengan pepatah tersebut. Ya, kerana bencilah aku menahan rasa cinta separuh mati kini. Walaupun baru kutinggalkan hampir empat bulan lalu, aku yakin dan percaya, cinta itulah yang akan terus kukenang selamanya.
Dia, banyak mengajarku bidang ilmu yang kucintai, arkitektur. Dia dengan sinis, sering menegurku tanggungjawab dan peranan seorang insan. Dia, kutinggalkan bersama kenangan. Pastilah kerana cintaku ini pernah bergelar pensyarahku, juga mantan suamiku.

“Saya cabar awak.”

“Saya cabar awak kahwin dengan saya sebaik saja awak habis belajar, which means in this three months time. It’s just a challenge. If you aren’t dare to, i bet you to tell me all the reasons why you hate me so much. Well, what would you say?”

Cabarannya langsung tidak mengujakan namun ayat terakhirnya benar-benar mencabarku. Aku terima cabarannya asalkan dia juga menyahut cabaranku - kecuali ketika upacara membatalkan wuduk di majlis akan nikah, aku mencabarnya agar tidak langsung menyentuhku. Saat dia menyentuhku, talak jatuh ke atasku. Dengan wajah selamba dan senyuman sinis, dia menyahut cabaranku. Termeterailah perjanjian kami malam itu bersaksikan rakan-rakanku. Gila.

Lawatan akademik yang paling menyayat hati. Rakan-rakan menghakimi perbuatanku. Pelbagai pertanyaan mereka lontarkan. Pulang dari Bali dan kembali meneruskan pengajian, saban hari mereka memujukku melepaskan cabaran. Asal saja Encik Zhafran mengajar, suasana janggal. Kerap dia menghasutku dengan sinis supaya melepaskan cabarannya. Lemas, kadangkala berasa hampir tewas namun janji tetap janji. Aku mahu lebih tabah, lebih kuat. Cukuplah kisah lama.

Hakikatnya aku tidak tahu salahku hingga begitu sekali dia membenciku. Aku hanya insan biasa dengan rutin hidup normal, suka mengelamun dan tiada keistimewaan lain.

Seingatku, hari pertama semester ketiga, dia hadir memperkenalkan diri sebagai Encik Zhafran, mengajar reka bentuk seni bina. Panggilan formal dan santai, Sir Zhafran. Satu tabiatnya, setiap kali dia bertanya ya atau tidak, kami perlu menjawab, “Yes sir!” atau “No Sir!” dengan tegas. Aneh.

Entah mengapa, setiap kali dia menyebut namaku, Aisyah, aku rasa menyampah. Walaupun begitu, aku tetap menghormatinya. Dia prihatin dengan kerjaku, tidak pernah sekalipun dia mungkir singgah di mejaku ketika sesi tutorial. Komennya yang tegas dan membina menyenangkanku. Realitinya, dia juga penyumbang kepada kejayaanku beroleh A dalam subjek tersebut. Untuk itu, aku amat berterima kasih.

Entah mana silapnya, sikap ramah dan prihatinnya terhadapku cuma bertahan satu semester sahaja. Menginjak ke semester keempat, ada saja sikap dan perbuatanku yang tidak kena di matanya. Sesi tutorial, dia tidak lagi singgah di mejaku. Sesi pembentangan, dia jarang menumpukan perhatian namun banyak pula komen dan sindirannya. Kadangkala, terasa seperti diaibkan.

Rakan-rakan menyuruhku bersabar. Mereka juga hairan dengan perubahan tingkahnya terhadapku. Aku muhasabah diri, mencari khilaf yang mungkin menggurisnya. Namun aku buntu. Perasaanku yang sedih dengan perlakuannya bertukar benci lalu aku juga bersikap dingin terhadapnya.

Benar, kebencian bernanah andai kita tidak merawatnya. Setahun dibiar, akhirnya ‘nanah’ itu pecah lalu terluahlah segala kebencian. Malam persembahan kebudayaan Malaysia - Bali menjadi saksi kebencian kami yang akhirnya bertukar tragedi. Dalam amarah, kami saling mencabar disaksikan rakan-rakan. Aku akan pastikan kemenangan milikku.

Menghormati syariat dan adat, dia melakukan semua yang sepatutnya - menghantar rombongan dan merancang majlis. Ibu tergamam tatkala cincin emas dihulurkan Datin Afifah. Bila ditanya, tenang saja kami menjawab, dah jodoh. Kami memang pandai berlakon, mesra dan ramah di khalayak ramai.

Rabu, peperiksaan akhir tamat. Sabtu, hari ‘bahagiaku’ menjelang. Majlis akad nikah bersekali resepsi disambut meriah. Tidak henti-henti aku menguntum senyum ‘bahagia’. Pastilah, sebentar nanti aku akan memenangi cabaran ini. Hatiku ketawa puas.

Selepas Zuhur, bersaksikan seluruh ahli keluarga, pensyarah dan rakan-rakan, kami diijabkabul. Saat bertentang mata dengannya dan menguntum senyum, aku sayu. Walaupun sekadar permainan, akhirnya aku bergelar isteri. Bodohkah aku?

Cabaran bertukar tangan. Kehidupan kami unik. Tiada bulan madu. Di kondonya, kami tinggal berlainan bilik. Dingin dan terasing. Tiada interaksi yang kerap, bertegur sekadar bertanya perkara yang patut, mengejutkan Subuh atau saling menyindir. Makan biasanya asing, dia di dapur dan aku di hadapan televisyen. Aku menjalani kehidupan yang bahagia sepanjang menyiapkan tesis akhir pengajian bersama ’suamiku’. Dia juga berpegang pada janji. Aku rasa selamat walau tidak mengunci pintu bilik di malam hari.

Keadaannya yang demam teruk satu pagi sebulan selepas pernikahan kami menyedarkanku. Dalam demam dan batuk, dia berkeras tidak mengizinkanku menyentuhnya, bimbang nanti jatuh talak. Gila aku dibuatnya. Kutegaskan sekali lagi syarat cabaran, hanya dia yang tidak boleh menyentuhku, bukan aku. Selama tiga hari menjaganya, aku menyediakan makanan, menyuapkan ubat, menuam dahinya, mengelap badannya malah menemankannya hingga tidur. Kami cuma diam, kadangkala aku perasan genangan air matanya. Sepanjang itu dia berusaha tidak menyentuhku. Betapa dia berpegang pada janji. Aku bungkam. Mengapa?

Selepas dia pulih, kehidupan kami kembali normal. Runsing dengan sikapnya dan tertekan menyiapkan tesis, fikiran dan kesihatanku terganggu. Walaupun demam, aku nekad menyudahkannya. Gagal. Panas badan menghentikanku. Tinggal beberapa muka lagi ketika aku tertidur di depan komputer pukul empat pagi. Jam satu petang terjaga, aku panik. Komputerku ditutup. Pandanganku menangkap tiga buah buku berkulit keras siap dijilid dengan namaku di atasnya. Kusemak hingga helaian terakhir. Itu tesisku! Semua fakta dan hujah yang kulakarkan disampaikan dengan terperinci, padat dan lengkap dengan gambarajah. Sebahagiannya bukan kerjaku, pasti kerja dia.

Maaf saya siapkan, takut awak tak sempat hantar sebelum pukul 5. Jangan risau, saya bukan pensyarah penilai. Makanan dah disediakan, makanlah. Kalau tak larat drive, call me, i’ll fetch you. I’m half day today. So then, take care. Again, sorry.

-Zhafran-

Nota kecil tersebut membuatkanku terjelepok ke lantai. Aku menangis, meraung kecil. Geram dan menyampah, sebal. Cukuplah!

Tiga bulan sebumbung dengannya, aku tidak sanggup berpura-pura lagi. Aku perlu segera keluar dari rumahnya dan hilang daripada pandangannya. Aku tak mampu terus bersamanya. Aku nekad menerima tawaran belajar ke Glasgow. Tanpa perasaan, kunyatakan hasrat dan minta dia melepaskanku dengan alasan aku ingin mencari cinta pertamaku. Lama dia diam, kemudian mengangguk dan berlalu. Ibu bapaku hanya kuberitahu tentang hasrat menyambung pengajian.

Lapangan terbang menyaksikan pertemuan dan perpisahan. Di sini juga ada ketawa dan air mata. Dan malam itu, aku ditemani keluarga dan Zhafran. Dia banyak mendiamkan diri, sekali-sekali melayan adik-adikku dan tersenyum memandangku. Saat perpisahan, aku menyalami seluruh ahli keluargaku. Sampai giliran Zhafran, keluargaku menjauh. Hanya aku dan dia. Tiba-tiba, dia menyentuhku, menarik tanganku bersalam dengannya. Hatiku luruh. Perlahan-lahan kutunduk mencium tangannya. Air mataku bergenang. Bangkit semula, dia mencium dahiku lama. Dengan perlahan, dia berbisik, “Saya lepaskan awak. Carilah cinta awak. Saya doakan awak bahagia.”

Lambaian terakhirku pada mereka disertai deraian air mata yang deras mengalir. Aku sebak, amat. Hingga mereka hilang daripada pandangan, aku hanya nampak Zhafran dan senyuman ikhlasnya. Aku menangis dan menangis. Aku mengerti segala yang berlaku, aku yang memintanya. Namun hatiku benar-benar pedih. Tamatlah cabaran, perjanjian dan hubungan kami. Tapi aku pasti, sesuatu telah lama lahir dalam hatiku. Sebelum berlepas, nombor Zhafran kudail. Lama baru kudengar suaranya. Hatiku pedih.

“Kita kalah. Tapi saya kalah teruk bila awak tak tanya alasan membenci awak.

“Sir, i hate you. I have to since i realized that i’ve fallen into you the second you call out my name years ago and i can’t believed it.

“Saya bukan gadis suci. Memang saya masih dara tapi Ashraf dah terlalu banyak menyentuh saya. Saya kesal dan saya bertaubat. Tapi saya rasa jijik, benci diri sendiri. Saya tak layak untuk sesiapa. Untuk itu, saya tak sanggup menyintai awak. Lepas kahwin, saya semakin membenci diri kerana saya sedar awak sayangkan saya. Tapi saya tak layak untuk awak!” Aku teresak.

“I’m sorry i love you sir. But i’m so sorry i can’t love you. Take care.”

*****************

Cintaku berakhir di situ. Di bumi Inggeris ini, aku belajar mengubati hati, menyibukkan diri dengan tugasan dan kuliah. Aku jumpa Ashraf, dia sudah berubah, juga minta kukembali padanya. Maaf, hatiku bukan lagi untuknya. Sesekali ingatanku melayang mengenang Zhafran. Kadangkala termimpikannya dan apabila sedar, aku menangis.

Sejak di KLIA, kami sudah tidak berhubung. Mungkin dia juga sepertiku, ingin melupakan satu sama lain dan memulakan hidup baru. Melupakan? Semakin kuberusaha, semakin kusedari betapa kumerinduinya.

Petang Khamis itu, aku bersiap ke masjid untuk bacaan Yassin. Musim luruh yang nyaman menenangkan hatiku tatkala menyusuri jalan. Pemandangan hijau dan lautan langit biru mengasyikkanku. Bam! Berpinar kepalaku terlanggar tiang lampu di tepi kawasan masjid. Dahi kugosok, cuba mengesan sebarang perubahan.

“Langsung tak berubah, suka mengelamun.”

Aku tersentak lalu berpaling ke arah suara itu. Wajah yang kurindui itu kini di hadapanku, sedikit cengkung.

“Ikut saya.” Zhafran terus menarik lenganku dan mengheretku ke pintu masjid. Agak ramai orang di dewan utama. Dia berpusing memandangku. Matanya menjilat wajahku lama. Aku diam, berdebar.

“Saya tahu awak ada banyak soalan tapi kita boleh cerita nanti. Sekarang ni, saya nak kita masuk dalam dan nikah semula.”

Jantungku seolah terhenti. Kutatapnya dalam. Tanpa sedar aku menapak selangkah ke belakang.

Dia menghela nafas. “Aisyah, awak tahu tak saya dah lama sayangkan awak?”

“Setiap kali saya panggil nama awak, hati saya berdebar. Saya rasa bersalah, saya tak patut jatuh cinta pada pelajar sendiri. Sebab itulah saya dingin terhadap awak untuk mengurangkan rasa bersalah saya. Tapi tak sangka perbuatan saya menyusahkan hingga awak membenci saya. Malam tu di Bali, sebenarnya saya melamar awak takut-takut. Tapi lain pula jadinya.”

Aku tergamam dengan penjelasannya.

“Semua orang buat kesilapan Aisyah, saya pun. Tapi yang penting ialah cara kita menanganinya, siapa kita pada hari ini dan apa kita nak jadi nanti. Kisah silam awak langsung tak mencacatkan perasaan saya terhadap awak.” Dia berhenti.

“Sebulan saya di sini mencari awak, mengikuti rutin harian awak, memandang awak dari jauh. Saya tunggu awak habis edah. Saya tak nak rujuk, nanti kena sambung cabaran dulu. Saya nak nikah semula dengan awak, saya nak awak jadi isteri saya semula.”

Matanya bergenang. “Saya bukan malaikat. Tak ada satu ketika pun saya tak rasa nak sentuh awak. Bila awak tidur, saya masuk bilik tengok awak. Saya teringin usap awak, teman awak tidur. Saya geram tengok awak ketawa depan TV. Dulu masa awak jaga saya, saya rasa susah sangat. Saya sedih kenapa kita jadi macam tu.”

Terdengar esakan. “Aisyah, i need you, i love you so much. I can’t be apart from you anymore. Will you take your stupid ex-hubby as your real husband again?”

Terlalu pantas dan mengejutkan. Sebak dan terharu. Lidahku kelu, air mataku sedari tadi tidak berhenti. Lama kuterdiam, cuba mencerna kata-katanya.

“Aisyah, yes or no?”

Lamunanku tersentak. “Yes sir! I do!”

Opss! Dia senyum. Aku tunduk malu.

Orang kata, jika kita cintakan seseorang, bebaskan dia. Jika dia kembali, maknanya dia memang tercipta untuk kita. Aku melepaskan Zhafran namun dia kembali semula padaku. Dia menyedarkanku bahawa kita tidak boleh pilih dengan siapa kita hendak jatuh cinta. Dia membuatkan aku yakin pada diriku. Banyak perubahan berlaku padaku sepanjang mengenalinya. Dia membuatkan aku percaya, sesiapa jua berhak untuk bahagia kerana bahagia diusahakan oleh kita sendiri.

Luahkan hasrat dan impian kita dengan ikhlas dan berusaha memperolehinya. Tiada doa yang tidak didengar, tiada usaha yang disia-siakan. Percaya pada diri dan hati kita. Cintailah diri dan cintailah segala yang kita ada, jangan persiakannya. Oleh itu, Zhafran, terima kasih untuk segalanya.

“Aisyah sayang, where are you dear? Come here honey, i need your help.”

“Yes sir!!” Cerpen Cinta: Yes Sir!

62 Komen:

sham berkata...

cite ni best sangat!

Tanpa Nama berkata...

bestttt

Tanpa Nama berkata...

cite ni best . jln crita pun mnarik . x menyesal baca....kalau terlepas memang rugi.....

Tanpa Nama berkata...

ermmmm....cte ni mmg besh....n mmg btl ape yg dye ckp,cnte petama x smestinye cnte sjati..

me berkata...

ok laa...

nanae berkata...

Aku pun tgh bcnta ngan stdnt aku...km terpisah smtra kr sidia mrjk...aku pun lepaskn dia kr sygkan dia...tp adakah dia akan balik smula pd aku?

Tanpa Nama berkata...

crite ni best sangat dan pernah terjadi pada diri sendiri. w/pun cinta seluas angkasa pada yang pertama, namun cinta sejati hadir selepasnya dan bahagia hingga saat catatan ini ku utuskan

Tanpa Nama berkata...

best giler...........

shaffira_pu3 berkata...

wah..bestnye story nie..emm adeih kerane cabaran..dri mderite..susahnye nk laluikn..tp xpela..ending hepy..hikhik

Tanpa Nama berkata...

aku dh lepaskn die...tpi die xdtg pun,walaupun kami masih ad perasaan lg..

Tanpa Nama berkata...

cinta tu d mana2...yakin akan bertemu dgan nya..apapun nice story...

farahin89 berkata...

seronoknye klw lecturer aku ad ht kat ak..huhuhuh

Tanpa Nama berkata...

huhu..mmg bes..

Tanpa Nama berkata...

best..kn best kalo ada or akn sayang aku cm2

Tanpa Nama berkata...

haha..funny je nih! but cabaran aisyah nih xmsuk akal la..senang2 je ckp.emm

Tanpa Nama berkata...

sweetnye cite nie..behnyer..

Tanpa Nama berkata...

best gler2....tringin nak jdi cam pempuan tu..

Tanpa Nama berkata...

ha a.. best la..

Tanpa Nama berkata...

citer ni wat aku meraungap la... fantastic... tapi betul ke cinta sejati wujud...

Tanpa Nama berkata...

camne nk usha lecturer ek???
teringin nk jd cm dia...
kwn I kawin dgn lecturer...bes je tgok..
huhu...

Lovely Girl berkata...

Best sgt la citer ni... mmg benar jika kita cintakan seseorg, kita harus melepaskannya. Jika dia kembali pd kita, terbukti dia mmg tercipta untuk kita...

sakuragurlz berkata...

cite nie mmg best..ada gak owg yang luahkan prasaan cinta die mcm 2..luar kte benci tp dlm hati kata syng..

Tanpa Nama berkata...

BESH!!!!!

Tanpa Nama berkata...

huhuhu..tsentuh plak bc cite nih! yup..myb right! if we love sum1,we have 2 let go..n if he come back again 2 us,it means.."we r belong 2gether.."
pcaya pd kuasa Allah yg Maha Kuasa..

Tanpa Nama berkata...

nice stry..
tp,siyez ke de orng snggup wat cmne??
4 da relity la..huhu~

Tanpa Nama berkata...

congrats!! u really know how 2 make up a story.. it's so touching..

Tanpa Nama berkata...

best giler kak...mak touching habes bace cerpen nie...cair make up mak air mata meleleh membasahi pipiku....aiyooo..mak cakap pon dah macam akak sastera uols.....

Tanpa Nama berkata...

macam taik hasil karya nenek lampir gunung mane buat puaka ape ntah...ko ingat ko chantek ker macm sasterawan a.samad said..ha....
baek mak main cubit2 taw....kesah cinta akak lagi romantik bercinta ngan kucing siam....

Tanpa Nama berkata...

best sgt... so sweet.. cerita tak meleleh2 ada point and quit intresting. kalu boleh olah buat novel mesti best... fantasi!

Tanpa Nama berkata...

haha... vry sweet story though... ;p

ainee alyya berkata...

ala..citernye stakat ok jerk..cbe bt cite yg lbey sdey..kn best..n aku ske crita yg ahernye sad endng..bt la smpai pmbaca nangis gler2..itu lbey tsentuh..erm..kpd pereka cite nie..gud luck tok cite len lak..

Tanpa Nama berkata...

erm mmg best...
aku pn prnh gak jd cmnie...
tp aku nyer cnta xlar sromantik cite nie...
tp aku mmg blaja dr pngalaman...
laki yg pling aku bnci lar skrg nie jd kkasih ati yg pling aku syg...
so msj yg nk dsmpaikn jgn trlalu mmbnci ssorg klu xnk orgtue jd org yg pling kite syg...wahaha

Tanpa Nama berkata...

hehek.. wowh.. 1st tyme bc cter cmney.. juz one word 2 dscribe it,,, UNIQUE! hehehh..

una berkata...

sangat best!
aku rase zhafran tu same cam aku
setiap kali sebut nama si die macam adew satu rasa lain dalam diri ni
sebab tu la aku x sebut nama si die dah. kalau bercerita pasal die aku akan guna nama lain.
haha.

Tanpa Nama berkata...

bez giler r cite nie!

Tanpa Nama berkata...

so sweet...

Tanpa Nama berkata...

mmg x pnh trpikir ada owg y akn wat cite cm nie...
tahniah kpd penulis yg berjaya menemui jalan citenyer...
kerna sy tau,,,
bkn senang untuk menulis sebuah kisah cinta...
namun,,,
ada beberapa kelemahan yg masih blh diperbaiki...
selamat menulis untuk cite2 y akn dtng...

Tanpa Nama berkata...

bestnyerr........T_T
bestttt

bestttt wuuuuu

Tanpa Nama berkata...

best sgt cter ni..
runsing gak lau ending yer xbersama smula..nseb bek pnulis pandai wat endg best..
hehehe...good2!!

-dr munir-

Tanpa Nama berkata...

sweet siot....cite ni.cite macam nilah yg aku paling ska bca.hei aku ada pertanyaan,bleh tak kalau kt ska kat cousin sndri.MKSUD AKU MAK KITAORANG ADIK BRADIK.TAK BERDSA KE HA.

shaffira_pu3 berkata...

wah..bestnye story nie..emm adeih kerane cabaran..dri mderite..susahnye nk laluikn..tp xpela..ending hepy..hikhik

Tanpa Nama berkata...

cerita yang amat menarik ......ALL THE BEST!!!!

aisyahmokhtar berkata...

terima kasih semua! saya sangat menghargai komen-komen anda ^^
- penulis

Tanpa Nama berkata...

erm...tibe2 mate ni berair...so sweet

miSz buNga berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

perghh , menarik !
congratz yaa ~ :)

kura-kura c0mey berkata...

best! saya baca yang lain pulak yer....
=D

Tanpa Nama berkata...

soooooo sweeettttt

Tanpa Nama berkata...

menarik sgt..tbe2 t'ingat pd s'sorg....kalo kte dah lepaskan die n die datang balik tanpa ape2 makne mcmne??

Tanpa Nama berkata...

best sgt..
s0 sweet..

Tanpa Nama berkata...

Kerane saye juge terlibat dengan situasi kene panggil name nih oleh lecturer saye... ;) saye memahami situasi ini... hehehe... sebelum nih mmg saye benci padanye kerana die tu suke sgt tanye soalan pd saye, then at the same time die suke berdebat... arrgghhh... tension dibuatnye...tp kini... ^_^ hehehe... paham2 laa...

Tanpa Nama berkata...

cinta pertama si dia kawin dgn org lain..cinta kedua alhamdulillah aku bhgia dan pling bhgia aku mnjadi isterinya.. :)

Tanpa Nama berkata...

kalau nak share cerita nih kat fb boleh ?

Tanpa Nama berkata...

saya nak tny knp aisyah 2 ad edah?? kan suami yr xsntuh dier. tq

Tanpa Nama berkata...

cerita yg menarik..
trskn brkarya untk mnghslkn cerpen lg..

Tanpa Nama berkata...

Bessssttt! !! Thniah! ! :)

Mona Ismail berkata...

Besttt

MNH berkata...

gila lah cerita ni. best gila.

Tanpa Nama berkata...

Bestnya cerita ni... comel! ;)

iera aziera berkata...

bestnye ctew nie......

RADHIAH ABDRAHMAN berkata...

Best best best !! ^^

Tanpa Nama berkata...

best la coiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -iezahtakuya-

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.