Rahsia Personaliti Dari Bulan Islam Kelahiran

Share on Tumblr Sekiranya anda mengetahui pada bulan Hijrah anda dilahirkan, menurut pengetahuan tradisional bulan itu mempunyai pengaruh yang tersendiri terhadap perilaku. Dicatatkan bagi menambahkan pengetahuan:

Muharram
Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

Safar
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.

Rabiul Awal
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.

Rabiul Akhir
Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam mendidiknya.

Jamadil Awal
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad, kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu, keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.

Jamadil Akhir
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

Rejab
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walau bagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.

Sya'aban
Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya dan mudah mendapat rezeki.

Ramadhan
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.

Syawal
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

Zulkaedah
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.

Zulhijjah
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan. Rahsia Personaliti Dari Bulan Islam Kelahiran

20 Komen:

arul berkata...

ak lahir bulan muharam ..huhuhu

Tanpa Nama berkata...

LA.......... cdihnya bkak blog ni coz aku xtaula aku lahir dlm bln islam ape...iskh iskh iskh,,,klau bln org ptih tu aku taula...

Tanpa Nama berkata...

boleh x korg bg tau yg die pnye bulan org putih kat sebelah..aku xtau bulan aper aku lahir dalam islam..3 september bulan islam aper ye??

Tanpa Nama berkata...

bgus3!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

xbestnya...xtau bln islam plak...

Tanpa Nama berkata...

cari la besday anda dalam bulan islam di www.islam.com.

Tanpa Nama berkata...

owg yg lahir dlam blan september tue sma ngan bulan islam iaitu blan ramadhan.....

Tanpa Nama berkata...

macam mana nak tahu bulan islamnya kok...kalu tahu kongsilah sikit..sebab nak kira amik masa jugak.. kena pakai kalimeter doraemon tu....

yana berkata...

nk cek tarikh Islam g kt sini.

yana berkata...

http://www.islam.com/islamicdates.asp?ct=%27yes%27

Tanpa Nama berkata...

tengok betul2 and renunglah diri...sentiasa bermuhasabah diri untuk menjadi lebih baik...

Tanpa Nama berkata...

SAYA LAHIR BULAN RABIULAWAL

LYDA berkata...

AKUH BULAN R.AKHIR ...CAM XBETUL JERR

Tanpa Nama berkata...

memang indah jika kita baca sesuatu bkaitan dgan kita itu baik . .apa pla rasa org yg bca tpi x baik ???

Tanpa Nama berkata...

banyak pesamaan dgn tuan punye badan daa...same2 cuba berubah jd lebih baik k.

Tanpa Nama berkata...

aku rasa yahudi yang pandai2 tafsir bulan kelahiran islam ni, untuk rosak kn pemikiran umat islam. bullshit damn jews!

Fararif98 berkata...

huh

Tanpa Nama berkata...

aku lahir bulan april kalo ikut kalender org putih..
tpi kalo ikut bulan hijrah, aku lahir bulan syawal..tahun 1992.
xboleh main kata je bulan org putih sama je ngan bulan Islam..
contoh.bulan januari sama ngan bulan muharram.. salah tu..
korang bley try check kat internet bulan kelahiran Islam korang..
aku pon dah lama check kat internet..

Tanpa Nama berkata...

carik sini senang, korang convert jer pd hari y korang dlahirkan,, http://www.islamicfinder.org/dateConversion.php?mode=ger-hij&day=14&month=8&year=2005&date_result=1

Mama Keysha berkata...

Apa2 semua terpulang kepada individu juga, yang ada hanya untuk infomasi tambahan...
http://www.mamakeyshaaneesa.blogspot.com/

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.