Kata-Kata Indah

Share on Tumblr Kita lahir dengan dua mata di depan wajah kita, kerana kita tidak boleh selalu melihat ke belakang. Tapi pandanglah semua itu ke depan, pandanglah masa depan kita.

Kita dilahirkan dengan 2 buah telinga di kanan dan di kiri, supaya kita dapat mendengarkan semuanya dari dua buah sisi. Untuk berupaya mengumpulkan pujian dan kritikan dan memilih mana yang benar dan mana yang salah.

Kita lahir dengan otak di dalam tengkorak kepala kita. Sehingga tidak peduli semiskin mana pun kita, kita tetap kaya. Kerana tidak akan ada seorang pun yang dapat mencuri otak kita, fikiran kita dan idea kita. Dan apa yang anda fikirkan dalam otak anda jauh lebih berharga daripada emas dan perhiasan.

Kita lahir dengan 2 mata dan 2 telinga, tapi kita hanya diberi 1 buah mulut. Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam, mulut bisa menyakiti, bisa membunuh, bisa menggoda, dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan. Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya.

Kita lahir hanya dengan 1 hati jauh di dalam diri kita. Mengingatkan kita pada penghargaan dan pemberian cinta diharapkan berasal dari hati kita yang paling dalam. Belajar untuk mencintai dan menikmati betapa kita dicintai tapi jangan pernah mengharapkan orang lain untuk mencintai kita seperti kita mencintai dia.

Berilah cinta tanpa meminta balasan dan kita akan menemui cinta yang jauh lebih indah. Kata-Kata Indah

27 Komen:

adhe berkata...

kita lahir didunia ini denga berbagai alasan, salah satunya yaitu alasan untuk mencintai dan dicintai, maka dengan hidup yang singakat ini pergunakanlah alasan itu untuk kita tetap bisa hidup untuk orang lain bukan hanya untuk diri kita sendiri...

Tanpa Nama berkata...

Tulisan di blog ini mmg banyak kejutan.
Tapi saya punya kejutan yg lebih buat kalian semua. Silakan mampir disini ...
http://asiabersama.com/chil

Tanpa Nama berkata...

cinta itu sgt indah jka x dsakiti

Tanpa Nama berkata...

mmg tp... saya sering disakiti kerana cinta...
Saya sering berdoa agar arwah kekasih lame saya masih hidup... mmg indah...sbb ta disakiti...tp... kekasih baru saye nie... mcm ta cinta sy...trutama di dpn kekwn kami...die seolah2 ta mengaku dan malu mengenalkan sy kpd kekwn die... lg2..di hdpan cikgu2 kami... sy la yg memberitahu kpd cikgu2 saya dan teman2 saya bahwa..die adelah kekasih sy... besides..kami dulu same sekolah...so..bile diorg dpt tahu..sume terkejut... kalo nk tahu..budak kelas die anti terhadap saya sbb saya pengawas yg teramat garang...huhuhu...itu mungkin salah satu sbb die cam ta mo kenalkan ssy kt kekwn die... hurm... die ta de la hensem mane pun..biase je..bak kwn baek sy ckp..oit, awat anq pilih dio...anq tado taste ke?,,,hurm... sy ta kesah la ape org nk ckp...tp..sy tahu...sy mencintai die skrg...bukan sy ta cinta arwah sy..sy mmg cinta akan 1st love sy...he s the best..tp..kami ta de jodoh...die pesan kpd sy..die nk lihat sy bahagia... ape2pun, sy rahsia kpd bf sy ttg arwah...yg tahu ttg nie..hanya kwn baik dan keluarga saya...
Baru2 nie..teman baik sy dr Germany ada mengatakan die sbenarnye jatuh cinta pada sy..tp..sy bg tahu..sy ade bf..sy ta pernah crite ape2 masalah sy pd org ttg bf sy nie...tp.. ye la..kalo pikir..nk je sy minta clash ng bf sy ni..tp..buat pengetahuan kalian..saya yg meluahkan hasrat hati sy pada bf saya... die trima...mmg happy..tp rupenye...die trima sekadar sbb saya dpt melanjutkan pelajaran ke luar negara...tu je...hurmm..tape la.. saya tekad nk dptkan cinta die jugak... kalo nk tahu..die slalu ckp kt saya..hp die tertinggal...cube bygkan.. sy sanggup korbankan duit mkn sy semata2 utk membuat panggilan dr luar negara ke mesia...tp..bile sy pulang ke mesia..bile time dating tu.. boleh lak die maen sms dpn sy...betapa kecainye hati sy... saya ta tahu mcm mane sy ly sabar..dan tabah..saya tekad ta mau menangeh..tp..lepas dating je..dlm train nk pulang...berdoyong2 air mata saya kuar..ish2x!! sudah hampir 4 tahun cinta kami... saya ttp nk dptkan cinta die..tp..bile saye bgtau kat die..kalo die ade gurl lain dan die mencintai gurl tu..sy lepaskan..buat ape truskan kalo awak ta cintai saya...die ckp..die cintai sy..hurm..sy ta pham ng sikap die...lg2.bru2 ni saya bru je bercuti di suatu negara di eropah..mestilah kite nk kongsi percutian kite ng teman2 kat bf kite...dan bf kite mestilah nk kongsi dan lihat pic2 percutian kite..tp..tahu ta ape die ckp..."terpulang la..syg nk kongsi ke ta..sbb itu kan hak syg..."hurm....ape berkaitan hak nie? hak ape? gambar je..bukan gambar lucah ke ape ke..cume itu adelah gambar pemandangan tempat2 yg bukan sume org dpt pergi... betol ta?..at last..sy frust...sy cume kongsi ng teman baik sy... ce bygkan lg ape perasaan sy... bile sy pulang mesia... die buat ta tahu je..msg pun ta... senyap je... sy hantar email..g tahu..sy balik..sy hantar msg.. yg paling truk..org kalo raye..mesti la nk ucp selamat hari raye..minta maaf...dulu, mse berkwn..tahu lak ..buat mcm tu...lepas da jd kekasih..lepas seminggu bru ucap camat hari raya... nacib raye sebulan..so, trima dan sabar je...hari ulang tahun kami pun..die buat ta tahu je..so, sy senyap je..happy birthday sy pun die lupe...sy bg tahu die..bru die ckp ..oh ye ke?..hurmm... kalo nk tahu..sy slalu luah kat ayah dan ibu sy... ayah sy ckp..bersabar je..tgk sejauh mane.. along jgn minta clash..mama ckp..kalo la mama, da lame mama tinggalkan...camne along ly sabar camni...btw, itu hak along..mama hanya memberi bimbingan.. kalo along tekad..tekad bebetol..tp jgn mengharap... yg penting doa..usaha...ade jodoh..ade..xde buat mcm mane..yg penting along da usaha...mama papa berharap..along cemerlang dlm pelajaran..sbb pelajaran la yg boleh bwk diri along ke mane saje yg along nk...mama nasihatkan along..cinta itu bukan suatu bentuk pelaburan..nt sakit..seksa..jgn aniaya diri sendiri..kite perempuan..jgn sesekali samekan cinta arwah kpd along dan cinta sekarg...setiap org berbeza2... ..itu la nasihat ibu dan ayah ku kpd ku...
ape2pun..saya berusaha menjaga perhubungan kami sekian hampir 4 tahun... ape2pun..jauh sudut hatiku..saya masih rindu kan arwah... family sy kenal arwah..dan telah mjd bestfren ayah sy..kemane ayah sy pergi..die temankan ayah sy... kan sy blajar ke luar negara..sering dtg ke umah sy..teman ibu dan ayah sy..bantu ibu sy masak...jaga adik cacat sy..sy ade seorg adik cacat(boy) dan adik cacat sy amt syg die..sampai skrg..bile sy pulang mesia..pasti ckp kt saya..."bg as, ne?"..sy peluk erat adik cacat sy...sy tahan je air mata sy...dlm bilik air bru sy menangeh...kalo nk tahu, saudara mara sy pun die kenal..sbb..die sering teman ayah sy ke umah kazen2 sy.. sy ingat lg.. mse sy kat asrama dulu..die rajin hantar sy dan adik2 sy balik hostel..mse shopping...brg2 adiksy pun die tolong angkat..sampai malu sy..begitu erat arwah ng family sy...die sering bercuti ke umah sy ..so..die share bilik ng adik sy..tp..setelah 2 tahun sering ke umah..so, ayah sy sedia kan die sebuah bilik...dan mengambil die sbg anak angkat... kami layan die mcm ahli keluarga kami..sy ingat lg..mse sy pulang asrama.. sy sebok sgt dlm plajaran dn sering tidur lewat mlm sbb studi...(slalunye..slpas subuh sy bru tido)akibat..lewat mangon pg... die bantu sy basuh kain..dan sidaikan..teman ibu dn ayah sy ke pasar...tolong ibu masak..teman ayah sy g swimming...mcm2la..sy cume..lipat kain..hidang mkn dan kemas rumah..terase amat ringan..dulu ayah sy yg hantar tp bile kehadiran die..die teman ayah sy dan die drive..sanggup hantar sy ke Johor utk menuntut ilmu...kehadiran arwah dlm kdpan kami bagai bidadari yg menceriakan kehidupan kami dan membuat kehidupan kami amat bermakne......tp skrg die tade..sudah 7 tahun..arwah tinggalkan sy dan keluarga..lg2 org yg rapat ng die..pasti terase kehilangan die trutama saya sbg kekasih die dan ayah saya... Kalo nk tahu... 2bulan sebelum die meninggal..die dtg melamar sy..tp..die bgtahu ayah dan ibu sy je..sy ta tahu...die ckp..dtg meminang ng terkejut sblum sy terbang ke luar negara..... Kalo nk tahu..sy bru je dpt tahu crite ni..raya tahu lepas...hari mlm raya..cam esok tu nk raya..mse tu..sy bru je pulang dr luar negara..so..mmg penat sekian 2 hari dlm flight..sy bantu ibu sy sekadar yg mampu...begitu jugak adik2 sy..adik laki kedua dan ketiga sy seorg plajar medic ..dan blajar di luar negara...kalo nk tahu,saya juga plajar medic ..cume..beza negara yg kami blajar je....tahu la masing2 penat bru balik..ta sangka..raya tahun lepas sume ade bersama2..mmg hapening gile..bersyukur sgt tau...ayah dan ibu ade rezki lebey so..blanje kami duit kapal terbang..ye la..tiket utk sy dan along ..masing-masing..pergi balik da rm6ribu...angah lak rm7ribu lebih..lebey kurang hampir rm22 ribu..tahun nie lak..adik bongsu sy ke mesir..medic jugak..nt raye nk balik..pun ta tahu la lak harga tiket mesir-mesia...syukur sgt..sbb sy berjaya menolong ibu dan ayah sy dlm membimbing adik2 sy...yg teman ibu dan ayah sy skrg adelah.. adik istimewa sy..tahun ni.. sy balik 2 kali..hehehe...sy pakse ayah sy..hehehe..tade la..ayah sy offer..nk balik ke ta..sbb ayah ade duit lebey..maksud sy 2 kali tu adelah..bulan lepas dan raye nt..sy balik sbb ayah sy suruh sy cek adik bongsu sy..sbelum nie..kalo nk tahu..sy sering ke negara2 tempat adik sy blajar ..ye la..cek diorg..sehat ke..mcm mane plajaran..kalo nk tahu..sy ikat perot..puase..simpan duit..semata2 utk utk adik2 sy..sampai ayah sy terkejut..mcm mane sy ly ade kt sane..gune duit ape..tp org ckp..itu la pengorbanan seorg kakak kpd adik2nye.. mse sy balik bulan lepas...adik istimewa sy da pandai ckp..sbelum nie die ckp perkataan hujung2 je.. dan ckp bahasa die la..hanya org tertentu mcm kami je la yg paham...skrg nie die pandai ckp sikit2..tp masih ssh nk phamla.. da pandai mandi sendiri...ta berak merata2..ta bogel kat khayalan ramai...pandai pakai bj..mse sy balik tu..fuh yoh...bile die balik je dr sekolah pendidikan khas..mcm2 die mengadu kat sy.. kwn die curi pensel die la..beg die koyak sbb kwn die buat....menangeh mengadu kat sy dan mak..kelakar..da pandai die mengadu.. syukur sgt... hehehe...pastu..manje sgt ng sy..bile mak dan ayah panggil bantu diorg..adik sy nie..ta mo dgr ckp..tp..kalo sy panggil je..laju je die dtg..pai mak n ayah jeles..hihihi..kelakar..tp..kalo ade abg kedua die..die dgr ckp..sbb die takot kat abg kedua die..hahaha..abg ngah tade la garang..cume.. die tahu..die ckp skali..sume kne dgr..lgpun..abgngah jarang sgt ckp...die slalu senyum je..jrg marah..24 hour ng buku die kt tgn..mse mkn pun mcm tu..so..ayah n mak cam ta kesah..insyaallah, panjang umur sy..sy akan bela adik istimewa sy... Bg sy..org yg paling jujur ng saya adelah adik istimewa sy...die ta pernah tipu sy.... Itu la kisah hidup saya yg sekian lame sy pendam sendiri..yg sudah berlalu dan sedang berlalu...
Kehadiran mereka2 dlm hidup sy..membawa seribu erti..terasa bg suatu mimpi..trutama Arwah..cintaku...

p/s: ucapkanlah cinta kpd kekasih anda...iaitu "sy cintai awk"..sbb sy amat menyesal...sesal sgt... ta ucap..arwah pun ta pernah paksa sy... kalo nk tahu..sy ta pernah..ucap i love u kat die..die sabar menanti ucapan sy.. mse sy trima jd keksh die..sy ckp ye je...cume sy panggil die abg..lgpun..die lg tua drp sy..hehe..sy seorg yg amat melafazkan..tp.. skrg nie..sy sering lafaz kat bf sy..die mcm ta mengharhai je..nk je sy hempok!!! aishhh! geram la lak...hahaha~ tape la...sabar itu separoh drp iman betol ta?..hehehe...so..pikir2 la...yg baik..di jdkan contoh..yg ta baik...jdkan teladan dan sempadan utk kalian buat bekalan dlm kehidupan kalian...sesungguhnye...Allah itu Maha Adil dan Maha Penyayang... ta selama2nye kite senang...ta selama2nye kite bahagia...ta selama2nye kite sehat...ta pulak selama2nye kite sakit... sume ade hikmah.. Kite ta tahu bile kite mati..ingatlah pada kematian... slalu bertaubat... Kite hidup dan mati ni..kerana Allah Taala... Bg diri ku..sume itu ujian... Ujian itu nikmat...~hehehe...
..org slalu ckp..aku seorg happy go lucky..tp...jauh sudut kotak hati ku..tade sape tahu..ttg kisah sejarah hidup ku ini...hehehe~ dun;t worry be happy..mari la sesame..Upgrade kan hidup kite...dgn penuh kan ilmu didada..dan ingat pd Allah..serta berbakti keluarga dan masyarakat...hehehe..peace!^_^v

Tanpa Nama berkata...

上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上上




tidak ad yang namanya cinta!!!

Tanpa Nama berkata...

cinta itu sesuatu yg sgt sukr tuk di tafsirkn. kdg2 kite x hrp pun org yg kite syg tu akn syg kt kite jgk... itulh indahnya cinta. spt mane yg aku rase saat dan ketika ini.

Tanpa Nama berkata...

hidup itu karena ada harapan tanpa harapan kita pun takkan pernah tahu apa ini hidup dan mengapa kita ada di dunia ini, tanpa cinta dunia takkan indah dan damai ..
jadi budaya kan lah hidup dengan kasih sayang yang tulus ..

Tanpa Nama berkata...

cinta itu menyakitkan

Tanpa Nama berkata...

cinta itu gak buta, dia hanya memahami, ,

Tanpa Nama berkata...

sapa loba glk ya, tanpa nama, takde org baca, buang mase je!!! bubye

Tanpa Nama berkata...

disaat kita mencintai orang yg kita cinta dia tidak membalas cinta kita,tp disaat kita coba melupakanya dia malah 100% balik mencintai kita......

Tanpa Nama berkata...

Cinta adalah suci...
Bila anda kecewa atau dipermainkan,
jgn sesekali mengatakan cinta itu menyakitkan...
Tp, fikirlah bahawa anda dipermainkan...
Siapa yg mempermainkan and?
Jawapannya: pasangan anda...
Bukan CINTA!!!
kenapa anda dipermainkan?
jawapannya: kerana tidak ada cinta dlm diri pasangan anda terhadap diri anda...
Renungkan...
Bila kita mencintai seseorang, sangat mustahil untuk menyakitinya...
mungkin, anda mengatakan bahwa cinta itu menyakitkan kerana hanya anda seorang saja yg mencinta...
so, bila anda sendiri yg 's' 's', jgn salahkan CINTA...
Walaupun ada yang mengatakan:
C - Cinta
I - Itu
N - Nikmat
T - Tapi
A - Awas!!!

Jangan disalah tafsirkan...
Awas adalah berhati-hati bila mencintai seseorang...
Kerana, seorang pasangan yang tidak benar-benar mencintai kita bererti tidak ada perasaan cinta di dalam dirinya...
Dan, pasangan anda itulah yg akn membunuh anda...
Bukannya, CINTA!!!

Baby...

Tanpa Nama berkata...

Betul tu, betul...

Tanpa Nama berkata...

Aku sokong 100%!!!

Tanpa Nama berkata...

Na... Ko pikirlah sendiri...

Tanpa Nama berkata...

Ada logik dier gak...
Bila pasangan x mencintai kita...
Kenapa nak jd pasangan kita?
Sbab... dier nak mainkan kita...
Dah nama dier x cinta kita...
jelas-jelas cinta x terlibat...
so, pesal korang salahkan cinta...
korang je tu yang ss...
Syok sendiri...
wawawa!!!

rhatih berkata...

hal ni brguna gar kta clalu mensyukuri ciptaan-NYA...

perubahan berkata...

kalau kau mencinta bunga,bunga akan layu.
kalau kau mencintai harta,harta akan musnah.
kalau kau mencintai manusia,manusia akan mati.
kalau kau mencinta Allah,ia akan kekal ABADI..

hery berkata...

cita itu nyenengin banget, bisa juga jadi sangat nyakitin

Tanpa Nama berkata...

cinta...yg buat aku kecewa...

Tanpa Nama berkata...

cinta ...yg buat aku kecewa

Tanpa Nama berkata...

cinta dan nafsu itu beda tipis..

Tanpa Nama berkata...

cinta itu buta

honey ziee moetzz berkata...

cinta itu anugrah tau........
tapi cinta kadang membawa derita juga...
eh kalo mau jadi sahabat aku... edd aku yach di fb
nie alamtnya honeysmakzie@yahoo.co.id
by by

Tanpa Nama berkata...

cinta yANG BUAT AKu kecewa........heheeeeeeeeeheeeeeeeeeeee mulau

Tanpa Nama berkata...

CINTA YANG BUAT AKU KECEWA........................KASIAN DELLOH HEEEEEEEEEEEHEEEEEEEEEEE

Tanpa Nama berkata...

blh la tahan...

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.