Jangan Ada Benci

Share on Tumblr Seorang wanita dan kekasihnya bernikah dan acara pernikahannya sungguh megah. Semua kawan-kawan dan keluarga mereka hadir menyaksikan dan menikmati hari yang berbahagia tersebut. Suatu acara yang luar biasa dan sungguh mengesankan. Mempelai wanita begitu cantik dan anggun dalam gaun putihnya dan pengantin lelaki dengan tuxedo hitam yang gagah. Setiap pasang mata yang memandang setuju mengatakan bahawa mereka sungguh-sungguh saling menyintai dan sepadan.

Beberapa bulan kemudian, si isteri berkata kepada suaminya:

“Abang, sayang baru membaca sebuah artikel dalam majalah tentang bagaimana memperkuatkan hubungan dan tali pernikahan kita”, katanya sambil menunjukkan majalah tersebut.

“Masing-masing kita akan mencatatkan hal-hal yang kurang kita sukai dari pasangan kita. Kemudian, kita akan membahas bagaimana kita mengubah hal-hal tersebut dan membuatkan perkahwinan kita bersama lebih bahagia…”.

Suaminya setuju dan mereka mula memikirkan hal-hal dari pasangannya yang tidak mereka sukai dan berjanji tidak akan tersinggung ketika pasangannya mencatat hal-hal yang kurang baik kerana ia adalah untuk kebaikan mereka bersama. Malam itu mereka sepakat untuk berpisah tidur dan mencatat apa yang terlintas dalam benak mereka masing-masing.

Esok pagi ketika sarapan, mereka sedia membincangkannya. “Sayang akan mulai dulu ya”, kata isteri. Ia lalu mengeluarkan senarainya. Banyak sekali yang ditulisnya, sekitar 2 muka surat …

Ketika ia mulai membacakan satu persatu hal yang tidak dia sukai mengenai diri suaminya, ia memperhatikan suminya tertunduk dan sedikit airmata bergenang di sisi matanya… mungkin ada sedikit kesedaran pada perwatakannya sebelum ini tanpa disedari…

“Maaf bang, apakah sayang harus berhenti ?” tanyanya.
“Oh tidak, teruskan …” jawab suaminya.

Lalu si isteri melanjutkan membacakan semua yang tersenarai, lalu kembali melipat kertasnya dengan manis di atas meja dan berkata dengan bahagia, “Sekarang giliran abang pula membacakan senarai abang..Sayang sedia mendengarnya” .

Dengan suara perlahan dan tersekat-sekat suaminya berkata, “Maafkan abang…Abang tidak mencatat sesuatu pun di atas kertas abang. Abang berfikir bahawa sayang sudah sempurna di sisi abang, dan abang tidak ingin mengubah akan diri sayang. Sayang adalah diri sayang sendiri. Sayang cantik dan baik di sisi abang. Tiada satupun daripada peribadi sayang yang dapati dapati kurang…Abang sayang dan cintakan isteri abang yang dulu dan sekarang dan selama-lamnya selagi hayat abang…..”

Si isteri tersentak dan tersentuh hatinya oleh pernyataan dan ungkapan cinta serta isi hati suaminya… bahawa isSuaminya menerima dirinya seadanya. Dia kemudian tertunduk dan menangis…

——————————–
Sebelum kita mencari kekurangan orang lain, carilah kekurangan diri sendiri. Adakah kita cukup SEMPURNA untuk dibandingkan dengan orang lain?… Kalau jawapan nya YA, maka kita berbohong atau kita PERASAN. Kerana tiada manusia yang SEMPURNA dalam dunia ini dan sentiasa ada yang perlu diperbaiki…..

Hakikatnya orang-orang yang menyayangi diri kita kerana kelebihan kita dan menerima segala kelemahan kita, sudah pastilah orang ini adalah sangat ikhlas menyayangi diri kita…. Jangan Ada Benci

46 Komen:

Tanpa Nama berkata...

so sweet..
suka la ngan citer ni..huhu..

cice berkata...

cintailah seseorang seadanya..

Tanpa Nama berkata...

sweet...
mencintai sese0rg 2 dgn menerima baek n buruk yg ade pd dier...

Tanpa Nama berkata...

msti isteri dia malu gila kan?
hahaha.

gu berkata...

sik bek cite org dah kawen, tp stil xperfect gak kn klu xkan de peppatah "lidah lgkan tggit kn" watever good story..ziad xoyak gapo2...5*

cuteapple_gurl berkata...

ermm..so sweet...love this story...

Tanpa Nama berkata...

so sweet.... i luv diz story..

Tanpa Nama berkata...

kalu smua boys and gurlz ikhlas mcm hubby citer nie pasti kehidupan akan dilalui dengan bahagia dan berkat

Tanpa Nama berkata...

kalo btul ada suami mcm ni, subhanallah~
smuge ak dpertemukan... ;)))

iza berkata...

cite ney uat sye t'sntuh coz sye & si dia ptus sbb dia xnk sye ssh krn kkurgn pd dri dia.. smpai skrg sye still love him.

cinta lea ixora berkata...

besh2..sy dh add blog ni dlm blog list sy

aziela amir berkata...

kalo sume hubby cm dalm citer ni mesti xde yg poligamikan?????

syAkiLa m0kHtAr berkata...

adeh..sedey nye.. ;(

eLyNa berkata...

wahhhh..... =) besh lor cter neyh.....
kan best sume boy kt bumi neyh cm hubby dye en.....????

Tanpa Nama berkata...

harap2 dpt hubby spt cta tu...cinta memandang paras rupa m'bawa k'hancuran tetapi cinta dgn hati yg ikhlas membahagian kebahagian ......luv diz story......

DeaLoVa berkata...

hheheehe....sweet nya

Tanpa Nama berkata...

so sweet

Tanpa Nama berkata...

raelly true love.hehe.skunk bukan seng nak jumpa owg yang ikhlas sayg kat kita taw.bukan seng nak bercinta.hehe

Tanpa Nama berkata...

hmm...menerima dri pasangan seadanya adalah sesautu yg terbaek dlm menjalin hubungan percintaan..cinta yg tulus adalah cinta yg lahir dari hati yg ikhlas bkn cinta yg lahir kerna paras rupa...

ariana..

Tanpa Nama berkata...

btl2....hubby i slalu nk i jd muslimah sejati..die x trima i seadanya...tp still sayang i...i rase di belenggu...

Tanpa Nama berkata...

so sweet...i like story

Tanpa Nama berkata...

ya allah..
ak harap dpat mempertemukan laki seperti itu,.
amin....

farhan@kc berkata...

baik punye laki...
tapi jgn lah awal2 kawin je cakap terime seadenye..
bia lah selamenye terime seadenye...
hope aku pun gini lah..
amin...

emon berkata...

erm..terigin nak dapat pasangan camtuh..

Tanpa Nama berkata...

so sweet,,,

Tanpa Nama berkata...

sediih sekali.......suami yg baik.

Tanpa Nama berkata...

that is a good story 4 me

Tanpa Nama berkata...

i like this :)
krn manusia gagg ada yg smpurna..
smga dgn membaca crita ini,, sya lbh bsa memahami kekurangan dan kelebihan dr pasangan sya ..

Tanpa Nama berkata...

sedih nye citer nie...
terharu pun ade...

Aishah La berkata...

terharu bce

Tanpa Nama berkata...

Semoga berbahagia hingga ke akhir zaman...
AAAmmmmIIIIIInnnnnn

Tanpa Nama berkata...

sedih dan terharu dengan keikhlasan suaminya..

Tanpa Nama berkata...

sy tersedar dan sy bersyukur dgn ap yg ada. :)

Tanpa Nama berkata...

sweetnyerrrrr....bet0l² terharuu..=)

sofea berkata...

awwhh!! cute ! :(

Tanpa Nama berkata...

setiap pasangan yang di takdirkan adalah untuk saling melengkapi antara satu sama lain..terimalah setiap kelemahan pasangan sebab kita yang akan beri kelebihan pada kelemahan tersebut...

Tanpa Nama berkata...

saye bru mempernyoalkn semua ke tunang sye. . . tentang dri saye, , p dyew x mmperkte kn skit pon tntng syew. . .bnrkah dyew exls???

Tanpa Nama berkata...

baiknya klau ada laki mcm ni.....^_^!!!!

Tanpa Nama berkata...

best nye citer nieeee...

Tanpa Nama berkata...

hmmmm...so sweet lah..alhamdulillah

Tanpa Nama berkata...

cinta x mmerlukan sebab & cinta x mngenal klebihan @ kekurangan yk ad pd dri ss0rg yk kta cntai.....

Tanpa Nama berkata...

sweetnye husband dy..

ARIFA berkata...

cintailah dirinya s'adanya...

Tanpa Nama berkata...

Bagus banget,contoh suami yg baek hati :)

Nurul Yazmeen Zahidan berkata...

Ish,ish,ish.Laki dh cukup baik x tls ape2 kat kertas fasal keburukan bini.Bini boleh tulis smpai 2 muka surat kekurangan suami dye.X sdrlah tu,kekurangan yg dye tulis smpai 2 muka surat untuk suaminya tu sebenarnya adalah kekurangan diri dye.Bile kte nyatakan kekurangan somebody,kita sebenarnya tgh ckp fasal diri sendiri yang serba kekurangan.Make it simple,bini tu sbnarnya listkan kekurangan yg ade pada dye,bkn laki dye!

eida salleh berkata...

sdihnyer,,,
msty best klu dpat husband mcm tow,,,
trima kte seadanya,,

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.