Pujuklah Ia Walaupun Terpaksa

Share on Tumblr Lelaki tidak meminati wanita? Itu adalah satu pembahongan. Tidak ada lelaki tidak berminat atau tertarik untuk mengenali mana-mana wnita. Lelaki dijadikan sebagai makhluk yang akan memulakan sesuatu. Berbanding dengan wanita yang dijadikan dengan perasaan malu yang lebih menebal daripada lelaki.

Terdapat pelbagai cara lelaki untuk mengenal wanita. Melalui cara itu lelaki akan lebih mengenali wanita dan memahami kehendak wanita. Melalui pemerhatian yang dilakukannya, lelaki mengenali wanita sebagai seorang yang:

Mudah tersinggung jika hatinya terusik terutama yang membakitkan perasaan

Mudah jemu dan perlukan suasana yang berlainan untuk menghilangkan rasa jemu dan bosan.

Amat memerlukan cinta kerana memandang lelaki sebagai orang yang dicintainya dan cuba menyesuaikan dirinya dengan lelaki yang dicintainya.

Suka dipuji walaupun dia tahu bahawa lelaki itu berdusta asalkan pujian itu tidak menyakiti dirinya malah mendatangkan kegembiraan kepada dirinya.

Tidak percaya kepada lelaki walaupun kekasih atau suaminya begitu menyayanginya. Keadaan ini disebabkan perasaan gelisah dan sangsi lebih banyak dirasakan oleh wanita.

Berhati sentimental kerana naluri dan perasaan wanita yang penuh dengan kelembutan, sensitif, perasa dan lebih suka terpengaruh oleh suara hatinya berbanding oleh akalnya.

Suka memaksa lelaki kerana dia menganggap lelaki adalah insan yang dapat melenyapka rasa bosan dan jemu. Dan sebab itilah wanita memaksa lelaki agar memujuk rayu dan memanjakannya. Walaupun begitu, wanita tidak sanggup kejam terhadap lelaki malah lebih rela berlaku kejam terhadap dirinya sendiri.

Cemburu. Ini kerana wanita lebih cenderung mempertahankan harga diri, kepentingan peribadi, kepentingan keluarga dan anak-anak.

Bersikap penggoda keran awanita dikatakan sentiasa memikirkan cara untuk memenagi hati lelaki dengan menggunakan daya tarikan tubuh dan wajahnya bagi tujuan tersebut. Sebab itu wanita suka memperagakan pakaian yang seksi ditempat umum.

Perkara-perkara yang dinyatakan di atas bukanlah tuduhan terhadap wanita atau untuk merendah-rendahkan mertabat wanita. Dengan mengetahui perkara ini, lelaki dapat mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sifat-sifat sebenar wanita. Bagi wanita pula, kenalpasti kelebihan dan kelemahan diri adalah penting sebagai persiapan menghadapi apa saja kemungkinan yang bakal dicetuskan oleh lelaki. Pujuklah Ia Walaupun Terpaksa

1 Komen:

Tanpa Nama berkata...

"RUJUK"merujuk keperibadian wal lan sa lan bukan terniat disanubari jauh untuk mencari kepentingan hanya sekadar mengenangkan apa erti kehidupan dalam kepuraan demi kepentingan diri sendiri."ORANG"maknyanya masyrakat; mengambil berat sama sekali kebajikan seseorang tapi hanaya sementara saja kerana kawan ketawa senang di cari kawan menangis sukar di capai."ZAMAN"-dulu lain zaman kini saad ini jauh sekali berbeza.Dikau yg terima pagi dan petangNYA berubah sekalipon seawalnya menunjukan gerak geri sebenar yg tercabar siapa yg pernah disisi dpt merasa ats letak kau."AKU"yg memberi erti pada diri kau agar tidak terus hanyut dgn noda dosa kau berselisih ganti dan terus ambil diri disisi sekali pon bukan di ats kerusi yg mewah."NODA DOSA" benar hak peribadi tp jika tidak sama hindari serupa milik sendiri."ANDAI"ku teruskan niat di hati sesuci pagi bersama2 untk memijak di bumi nyata kelak tidak sebegini rupa-jawapanya yg nyata tidak sefahaman antara kita;masing2 hendak jadi hero tp takut filem tak laku sedangkan modal dikeluarkan punya diri sebagai pengarah tp tidak menunjukan semangat diri kepada si buah hati dlm masa sama -lain dihati lain dimata juga di cari.

Selepas Baca, Sila Komen

Artikel Terkini

Disclaimer: Blog ini ibarat 'scrap book' saya. Di sini saya kumpul artikel yang saya gemari di akhbar, majalah dan internet berkaitan CINTA. Artikel-artikel ini bukan ditulis oleh saya tetapi sekadar koleksi peribadi dan diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua yang membaca.